Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2017, 10:30
Čas čítania 0:00
Peter Č.

Viac Grindelwalda a Dumbledora, menej zverov. Na čo všetko sa môžeme tešiť v pripravovaných Fantastických zveroch 2?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

V novembri 2018 sa pre fanúšikov sveta Harryho Pottera opäť otvoria brány kinosál. Scenár samotnej J. K. Rowlingovej k druhému z celkovo piatich častí Fantastických zverov je už napísaný a natáčanie sa nedávno začalo. Čo viac dodať?

Ak ste sa tešili, že pokračovanie Fantastických zverov bude opäť zamerané predovšetkým na Newta Scamandera a jeho čarovné tvory, trochu vás v tomto letnom počasí schladíme. Dej nás tentoraz zavedie do oveľa temnejších časov. Poďme sa teda bližšie pozrieť a zosumarizovať, čo všetko zatiaľ vieme/nevieme/tušíme o nadchádzajúcom filme.

Newt Scamander sa (pochopiteľne) vráti 

Áno, Newt je späť, aj keď možno nie v tak celkom hlavnej úlohe. Fantastické zvery 2 sa zamerajú predovšetkým na pokračujúci vzostup Grindelwalda a žiaľ, na Newtove dobrodružstvá už nebude toľko času. Newt sa však vracia ako roztomilý a tichý magizoológ, ktorý podľa všetkého stále hľadá a dokumentuje zvieratá s magickou a fantastickou povahou. Bude si však musieť dať menšiu prestávku, pretože sa ozval starý priateľ a žiada ho o láskavosť... a kto už by len odmietol Albusa Dumbledora?

Viac Grindelwalda a Dumbledora, menej zverov. Na čo všetko sa môžeme tešiť v pripravovaných Fantastických zveroch 2?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Jude Law vo Fantastických zveroch

Ako mladý Dumbledore, Jude Law sa pridá k, už beztak dlhému, zoznamu britských hereckých hviezd, ktoré sa v nejakej forme objavili v Rowlingovej čarodejníckom svete. Zatiaľ vieme, že Newt bol vylúčený z Rokfortu, a že Dumbledore (vtedy ešte iba rokfortský profesor) bojoval za jeho zotrvanie na škole. Dôvodom Newtovho vylúčenia bol experiment, ktorý zranil študenta. Dumbledore by sa však zaňho asi sotva postavil, ak by bol presvedčený o Newtovej vine. Musí existovať nejaký dôvod, prečo môže Newt stále praktikovať mágiu, hoci bol vylúčený a taktiež dôvod, prečo je puto medzi týmito dvoma aj napriek menšiemu vekovému rozdielu také silné. S Newtom späť na britskej pôde by sme sa mali viac dozvedieť o tomto vzťahu. Navyše Dumbledore musí rešpektovať Newtove schopnosti, inak by ho predsa nežiadal o pomoc pri vypátraní...

Viac Grindelwalda a Dumbledora, menej zverov. Na čo všetko sa môžeme tešiť v pripravovaných Fantastických zveroch 2?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

...Grindelwalda

Johnny Depp sa vracia ako temný čarodejník, ktorého s pomocou Newta Scamandera chytila MACUSA. Teraz však nejakým spôsobom unikol z ich zovretia a je na ceste naprieč Európou, kde rekrutuje nasledovníkov. V minulosti sme už mali možnosť vidieť, čo dokáže temný čarodej, keď bol na scéne Voldemort, avšak Grindelwald je práve ten, kto to všetko začal v čase, keď ešte Ten-koho-netreba-menovať ani nebol na svete. Na Dumbledora má ťažké srdce. Títo dvaja boli kedysi veľmi dobrými priateľmi, všetko sa však zmenilo po ich vzájomnom dueli, ktorého dôsledkom bola tragická smrť Dumbledorovej sestry. Tento incident uvrhol Dumbledora do stavu zármutku a viny, počas ktorého sa snažil zostať mimo starého konfliktu. Nakoniec sa však Grindelwaldov hlad po čiernej mágii a daroch smrti stáva príliš veľkým na to, aby ho ďalej ignoroval. A tak si Dumbledore stanovuje osobnú úlohu – zničiť Grindelwalda. Už teraz je v podstate isté, že na konci tejto päťfilmovej jazdy budeme svedkami neslávneho (a epického) súboja medzi týmito dvoma mocnými čarodejníkmi, ktorý vošiel do histórie Harryho Pottera a vďaka ktorému sa Dumbledore stal držiteľom bazového prútika – jedného z troch darov smrti.

Viac Grindelwalda a Dumbledora, menej zverov. Na čo všetko sa môžeme tešiť v pripravovaných Fantastických zveroch 2?
Zdroj: HBO

Konečne poriadne spoznáme Letu Lestrange

Z technického hľadiska debutovala Zoë Kravitz v úlohe Lety Lestrange už v prvom filme o Fantastických zveroch, vtedy iba na pohyblivej fotografii. Medzi ňou a Newtom je očividne nejaká chémia – sú starí priatelia, možno aj viac. Je takmer isté, že Leta s ním pracovala na Rokforte v čase, keď došlo k zlyhaniu experimentu. Možno to bola dokonca jej chyba a Newt to za ňu schytal. Ktovie. Taktiež si všimnime jej priezvisko. Rodina Lestrangeovcov je pre fanúšikov Harryho Pottera notoricky známa firma – plná smrťožrútov. Je teda možné, že Leta nebude tak celkom príjemná osôbka a jej zrada by mohla byť dôvodom Newtovho očividného rozrušenia, keď ju Queenie spomína v prvej časti. A keď už hovoríme o Queenie...

Niektoré veľmi obľúbené postavy sa vrátia

Hovoríme o Tine, Queenie a Jacobovi, ktorí (ako predpokladáme) veľmi potešia mnohých fanúšikov (fanúšičiek?). Jedným z highlitov prvého filmu určite bol rozkošný románik medzi Jacobom a Queenie. Dokonca aj po vymazaní Jacobovej pamäte ho Queenie neprestala navštevovať v jeho pekárni. Nevieme presne, ako sa Jacob zase ocitne vo svete mágie, rozhodne sme však nadšení, že Dan Fogler sa vracia do role najlepšieho a najobľúbenejšieho No-Maja. Ľady by sa mali pohnúť aj pre Newta a Tinu, ktorí sú od začiatku predurčení zobrať sa a mať spolu deti, keďže vieme, že ich vnuk sa oženil s Lunou Lovegoodovou.

Viac Grindelwalda a Dumbledora, menej zverov. Na čo všetko sa môžeme tešiť v pripravovaných Fantastických zveroch 2?
Zdroj: Jaap Buitendijk - 2015 - Warner Bros. and Ratpac-Dune Entertainment

Nazrieme do cirkusu

Tu by sme mohli zaradiť niekoľko otáznikov. Nevieme ako, ale nepochybujeme, že J. K. Rowlingová to všetko nejako zláta tým svojím jedinečným a nádherným spôsobom. Len keby sme o tom mali aspoň viac informácií. Medzi nových členov obsadenia môžeme spomenúť Claudiu Kim ako mladú ženu, ktorú prvý raz stretneme ako akúsi atrakciu v čarodejníckom cirkuse, alebo Ólafuar Darriho Ólafssona v úlohe Skendera, ktorý uvedený cirkus vedie. V sérii o Harrym Potterovi, ani v prvej časti Fantastických zverov neexistuje žiadna zmienka o nejakom čarodejníckom cirkuse, a úprimne, netušili sme, že niečo také môže existovať. Keď sa nad tým zamyslíte, v podstate všetky zvieratá v čarodejníckom svete sú istým spôsobom nezvyčajné. Aké fantastické potom musí byť zviera, ktoré je zvláštne z pohľadu čarodejníka? A aké schopnosti asi tak má Kimovej postava, keď v rámci čarodejníckeho sveta je považovaná za atrakciu? O cirkuse teda nevieme takmer nič, no dúfame, že sa to čoskoro zmení.

Stretneme sa s Newtovou rodinou

Callum Turner sa predstaví ako Theseus Scamander, vysoko rešpektovaný auror, vojnový hrdina, ktorý bojoval po boku muklov v prvej svetovej vojne a predovšetkým Newtov starší brat. Ako ministerský úradník, rieši Grindelwaldov prípad, takže sa môže stať, že dôjde k nejakým stretom s Dumbledorom, o ktorom už dávno vieme, že rád rieši veci po svojom. Okrem iného, Theseus taktiež nesúhlasí s Newtovou kariérou Magizoológa, aj tak sú si však relatívne blízki.

Viac Grindelwalda a Dumbledora, menej zverov. Na čo všetko sa môžeme tešiť v pripravovaných Fantastických zveroch 2?
Zdroj: Roadside Attractions / Niko Tavernise

Ktovie, ako volajú Francúzi svojich nečarodejníckych spoluobyvateľov?

Presne tak. Zatiaľ čo Harry Potter sa sústredil na Britániu, jednotka Fantastických zverov nás zaviedla do New Yorku 20. rokov. Dej druhej časti sa tentoraz bude presúvať rovno medzi troma veľkomestami: New Yorkom, Parížom a Londýnom. Francúzskych čarodejníkov sme už mali možnosť vidieť v štvrtom pokračovaní Harryho Pottera, tentoraz však nahliadneme do celej francúzskej čarodejníckej komunity. Zameranie na Európu je pochopiteľné, keďže práve tu Grindelwald zhromaždil väčšinu svojich podporovateľov. V New Yorku sú zase Queenie, Tina a Jacob. No a pokiaľ ide o Londýn... znamená to, že by sme po rokoch znovu mohli zavítať na Rokfort? Ten sa síce nenachádza v Londýne, Rowlingová však uviedla, že Fantastické zvery 2 budú obsahovať odkazy na Harryho Pottera, ktoré fanúšikov veľmi potešia. Navyše bol nedávno vyhlásený konkurz na tínedžerské postavy Dumbledora, Grindelwalda, Newta a Lety. Už nám teda ostáva iba dúfať.

Nový šéf MACUSY?

Bola by to škoda, je to však možné. Predsa len, ak si nevšimnete, že priamo pod vaším nosom operuje najtemnejší čarodejník vašej doby, pravdepodobne nemáte morálne právo zotrvať v najvyššej funkcii. Carmen Ejogo bola však v role šéfky Seraphiny Piquery neskutočná, preto dúfame, že ostane na mieste. Naisto však vieme, že uvidíme pána Abernathyho (Kevin Guthrie) ako vedúceho Tiny a Queenie. Fakt, že je Guthrieho postava uvedená v tlačovej správe, dáva tušiť, že pán Abernathy bude zohrávať oveľa väčšiu úlohu, ako tomu bolo v prvej časti.

Viac Grindelwalda a Dumbledora, menej zverov. Na čo všetko sa môžeme tešiť v pripravovaných Fantastických zveroch 2?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Menej zverov?

Čarovné zvery sa v prvej časti postarali o veľa zábavy. Veď si len spomeňte na epickú scénku s ňucháčom. Alebo na toho rozkošného stromostrážcu. Vzhľadom k názvu je jasné, že séria neopúšťa svoje korene, už je však takmer isté, že dej sa presunie do temnejšej roviny. Newt so svojím magickým kufríkom dal svetu Harryho Pottera niečo nové, preto (neverím, že to vôbec píšem) priveľa Grindelwalda a Dumbledora by mohlo byť na škodu. Veríme však, že to Rowlingová zvládne.

Credence sa vracia

Vo vystrihnutej scéne na konci prvej časti odchádza Credence z New Yorku na lodi. Je veľmi pravdepodobné, že Grindelwald sa len tak nevzdá tej nekontrolovateľnej moci, ktorá v Credencovi prebýva. O návrate tejto postavy sme vás už skôr informovali. Ezra Miller v jednotke zažiaril, jeho postavu by sme mohli skutočne zaradiť medzi tie najzaujímavejšie. 

Viac Grindelwalda a Dumbledora, menej zverov. Na čo všetko sa môžeme tešiť v pripravovaných Fantastických zveroch 2?
Zdroj: Jaap Buitendijk - 2015 - Warner Bros.

Dumbledore, otvorene sa hlásiaci k homosexualite?

Odpoveď na túto otázku sa pravdepodobne dozvieme až tesne pred samotnou premiérou. J. K. Rowlingová už neraz uviedla, že Dumbledore bol gay, dokonca bol zamilovaný do samotného Grindelwalda. Táto skutočnosť nikdy nebola spomenutá v žiadnej knihe, ani v žiadnom filme o Harrym Potterovi. Bolo však naznačené, že Fantastické zvery 2 by mohli nejakým spôsobom preskúmať Dumbledorovu sexualitu. Ak je to pravda, potom by sme tu mali prvý veľkofilm od Warner Bros., kde sa hlavná postava otvorene a hrdo hlási k svojej homosexualite.

Viac Grindelwalda a Dumbledora, menej zverov. Na čo všetko sa môžeme tešiť v pripravovaných Fantastických zveroch 2?
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Tak to sami vidíte. Filmovanie druhej časti Fantastických zverov sa začalo iba nedávno a ešte si nejakú dobu počkáme, kým sa snímka dostane do kín. Už teraz však máme pomerne veľa informácií o približnej podobe. Prvá časť bola pre fanúšikov Rowlingovej čarovného sveta veľmi príjemným prekvapením, preto mnohí hľadia na pokračovanie s vysokými očakávaniami. A my veríme, že sa tvorcom tieto očakávania podarí naplniť.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia