Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2017, 11:59
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Na mape terorizmu nechýba ani Slovensko. Najväčšie zločiny sa odohrávajú na Blízkom východe i v Afrike

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO TERORIZMUS
Uložiť Uložené

U nás môžeme hovoriť skôr o incidentoch než o premyslených akciách.

Jednou z najväčších hrozieb súčasnosti je práve terorizmus. My Slováci sa s týmto pojmom stretávame prevažne v médiách, kde sú čoraz častejšie zverejňované správy o krvavých útokoch v rôznych častiach Blízkeho východu, ale aj našej Európy. O jeho príčinách by sa dalo debatovať celé hodiny. Či už ide o zastrašovanie, snahu dostať obyvateľstvo pod psychický tlak či si niečo dokázať. Posledným podobným zločinom bol nedávny útok v anglickom Manchestri na koncerte speváčky Ariany Grande, kde bolo zabitých 22 ľudí a desiatky ešte stále ležia v nemocniciach. Majú podobné útoky účinok a zmysel? Z ľudského hľadiska ide o niečo strašné a čoraz častejšie sa cítime byť ohrozovaní. Pozrime sa však na krátku štatistiku toho, ako to s terorizmom vyzerá vo svete.

Ako zdroj údajov nám poslúžila stránka Global Terrorism Database mapujúca útoky nepretržite celé roky. Spomenutá databáza funguje od roku 1970 a do dnešného dňa má na svojom konte zaznamenaných až 150 000 teroristických činov. Nechýba na nej ani naše Slovensko. Áno, poviete si, že u nás sa nič veľké snáď nikdy neodohralo, no stránka zachytáva aj menšie činy, ktoré sú klasifikované ako teroristické činy, resp. spĺňajú určité kritériá. Nakoľko si netreba predstavovať teroristov len ako islamských bojovníkov ovešanými bombami, na našom území boli spáchané 4 činy, vďaka ktorým sme sa ocitli v databáze. Nájdete ich tu. Keď si ich však rozkliknete, zistíte iba kde k nim došlo a zopár ďalších informácií, zvyšné údaje sú už nedostupné. Suma sumárum, oproti iným častiam zemegule sme na tom ešte stále mimoriadne dobre, tak verme, že si náš status uchováme aj do budúcnosti.

Odporúčané
Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom Viac ako 60 % Slovákov nie je spokojných so svojím životom. Ich nespokojnosť súvisí najmä so zdravím, vzhľadom a s voľným časom 26. marca 2024, 15:30

Mapa ukazujúca rozloženie "teroristických síl" za posledných 45 rokov. Ako vidno, najhoršie sú na tom oblasti Blízkeho východu, strednej Ameriky a podobne:

Na mape terorizmu nechýba ani Slovensko. Najväčšie zločiny sa odohrávajú na Blízkom východe i v Afrike
Zdroj: GTD

Mapa ukazujúca situáciu vo svete v roku 2015. Opäť tu vidno "tradičné oblasti" útokov:

Na mape terorizmu nechýba ani Slovensko. Najväčšie zločiny sa odohrávajú na Blízkom východe i v Afrike
Zdroj: GTD

Ak vás baví práca s mapami a rôznymi údajmi, určite navštívte aj spomínanú stránku.

Domov
Zdieľať
Diskusia