Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2017, 14:23
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

EKOTOPFILM-ENVIROFILM je najstarším festivalom o trvalo udržateľnom rozvoji na svete, ktorý začína svoj ďalší ročník v BA a BB

ZAUJÍMAVOSTI EKOLÓGIA ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Ako jednoduchšie prispieť k udržiavaniu zdravého životného prostredia ako tým, že sa budeme o neho zaujímať?

Žijeme v uponáhľanom svete plnom technológií a moderných vymožeností, ktoré nám veľa vecí zjednodušujú a veľmi rýchlo sme si na takýto život stihli zvyknúť. Každá minca má však dve strany. Virtuálny život, v ktorom sa počas dňa dokážeme zaseknúť aj niekoľkokrát, nám zbytočne uberá čas, ktorý by sme vedeli využiť aj plnohodnotnejšie. Práve preto by sme nemali ostať ľahostajní voči tomu, čo sa deje bezprostredne okolo nás. Ako jednoduchšie prispieť k udržiavaniu zdravého životného prostredia ako tým, že sa budeme minimálne o neho zaujímať?

Keby sme nazreli do školských čias, už ako deťom do nás vštepovali základy ochrany životného prostredia. Enviromentalistika sa okrem ochrany samotnej prírody taktiež zaujíma o hospodárenie s energiami, starostlivosť o zdravie ľudskej populácie alebo využívanie prírodných zdrojov.

EKOTOPFILM - ENVIROFILM má u nás bohatú tradíciu a začína už 22. mája súčasne v Bratislave aj v Banskej Bystrici. Počas svojho 44. ročníka prinesie 115 dokumentárnych filmov z celého sveta zameraných na témy ekológie, vedy, trvalo udržateľného rozvoja a mnoho ďalších.

EKOTOPFILM-ENVIROFILM je najstarším festivalom o trvalo udržateľnom rozvoji na svete, ktorý začína svoj ďalší ročník v BA a BB
Zdroj: ekotopfilm

 

Medzinárodný filmový festival EKOTOPFILM – ENVIROFILM sa prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 v Trnave a je najstarším festivalom filmov o trvalo udržateľnom rozvoji na svete. Akcia, ktorá sa pred vyše štyridsiatimi rokmi uskutočnila v jednom meste bývalého Československa, nadobudla najprv celoslovenskú a neskôr celoštátnu pôsobnosť.

Dnes je festival uznávaný všade vo svete a záujem verejnosti neustále rastie. To značí aj o tom, že životné prostredie nie je ľudom ľahostajné.

Milovníci prírody, ale aj tí, ktorých akcia zaujala a doteraz o nej možno ani nepočuli, môžu navštíviť festival od 22. do 26. mája v bratislavskom hoteli Tatra**** alebo v Banskej Bystrici v Europa SC. Každý deň sa premieta vyše 20 filmov a začína sa vždy o 16-tej hodine. V rámci programu sa môžeš zúčastniť sprievodných diskusií, ako aj zaujímavých prednášok. O úspechu festivalu svedčí aj fakt, že v poslednom ročníku sa na súťažnom  festivale zúčastnilo 35 spíkrov a hostí, viac ako 17 000 návštevníkov a Junior festival prilákal viac ako 7 000 detí a študentov.

Odporúčané
Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých 1. marca 2024, 13:30

Ak máš záujem zúčastniť sa tejto akcie, máme pre teba tipy na filmy, ktoré si netreba nechať ujsť. Celý filmový a sprievodný festivalový program nájdeš na www.ekotopfilm.sk

Ganga: Svätá (zne)svätená rieka

Bratislava: Hotel Tatra – Pondelok 22.5.2017 o 20:00 | Utorok 23.5.2017 o 20:35

Banská Bystrica: Európa SC/Cinemax – Streda 24.5.2017 o 20:00

RÉŽIA: JAKE NORTON, PETE MCBRIDE

ROK: 2016

ŠTÁT: SPOJENÉ ŠTÁTY

KATEGÓRIA: A, MINUTÁŽ: 60

JAZYK: SK DABING, TITULKY: ANGLICKÉ

Film plynie po prúde najsvätejšej a zároveň najzatracovanejšej rieky sveta – Gangy. V roku 2013 sa vydali režiséri Jake Norton a Pete McBride na cestu od jej prameňa až po ústie dokumentujúc jej nespútanú krásu a boj o prežitie. Je to príbeh rieky s jej dichotómiou a zložitosťou. Je príbehom rieky, ktorú uctieva miliarda ľudí. 500 miliónov ľudí je na nej závislých. Je zdrojom života a inšpirácie, ako aj smrti, znečistenia a tragédie.

Destinácia: Mars

Bratislava: Hotel Tatra – Utorok 23.5.2017 o 17:45 | Štvrtok 25.5.2017 o 20:00

Banská Bystrica: Európa SC/Cinemax – Utorok 23.5.2017 o 20:00

RÉŽIA: MARK STAROWICZ

ROK: 2016

ŠTÁT: KANADA

KATEGÓRIA: B, MINUTÁŽ: 51

JAZYK: SK DABING, TITULKY: BEZ TITULKOV

Preteky o to, komu sa ako prvému podarí vkročiť na červenú planétu sú v plnom prúde. Investujú sa miliardy. Testujú sa rakety. Ako sa tam dostaneme? Ako Mars zmeníme? Mali by sme? Vydávame sa na ďalekú expedíciu alebo nás čaká veľké rozčarovanie? Film je predovšetkým vedecko-populárnym dokumentom prerozprávaným príbehmi mužov a žien, ktorí zasvätili svoje životy ceste, ktorá sa zapíše do dejín rovnako ako objavné cesty Kolumba ci Magalhãesa.

Oceány: Záhada zmiznutých plastov

Bratislava: Hotel Tatra – Štvrtok 25.5.2017 o 20:00 | Piatok 26.5.2017 o 17:35

Banská Bystrica: Európa SC/Cinemax – Streda 24.5.2017 o 17:40

RÉŽIA: VINCENT PÉRAZIO

ROK: 2016

ŠTÁT: FRANCÚZSKO

KATEGÓRIA: B, MINUTÁŽ: 53

JAZYK: SK DABING, TITULKY: BEZ TITULKOV

99% plastov by malo v oceánoch plávať, ale sú preč. Hoci berieme do úvahy plasty, ktoré vyplavilo more na pláže, ci plasty, ktoré sú v zajatí arktického ladu, milióny ton sú jednoducho fuč. A keďže plasty sa nikdy celkom nerozložia, štiepia sa na čoraz menšie čiastočky, ktoré sú priam neviditeľné a stanú sa z nich mikroplasty. Co sa s nimi deje je skutočnou záhadou. Vedci sa vydali na misiu za mikroplastmi.

Spomaľovanie rýchlej módy

Bratislava: Hotel Tatra – Pondelok 22.5.2017 o 20:00 | Streda 24.5.2017 o 20:00

Banská Bystrica: Európa SC/Cinemax – Pondelok 22.5.2017 o 19:05

RÉŽIA: BEN AKERS

ROK: 2016

ŠTÁT: SPOJENÉ KRÁLOVSTVO

KATEGÓRIA: E, MINUTÁŽ: 65

JAZYK: ANGLICKÝ, TITULKY: SLOVENSKÉ

Z coho sú vaše šaty? Aký je ich vplyv na našu planétu? Len málo z nás si to uvedomuje. Keď si kupujeme lacné „plastové“ odevy vieme, že nám skoro nič nevydržia, ale aj tak máme potrebu stále si ich kupovať. Prečo? Tzv. rýchla móda našej planéte tak veľmi škodí, a preto nutne potrebujeme alternatívu. Musíme spomaliť. Alex James sa vydáva na cestu za poznaním, s cieľom zistiť ako sme sa do tohto stavu dostali. Dokáže niečo rýchlu módu spomaliť?

Nesmrteľný les

Bratislava: Hotel Tatra – Pondelok 22.5.2017 o 18:25 | Piatok 26.5.2017 o 19:45

Banská Bystrica: Európa SC/Cinemax – Utorok 23.5.2017 o 18:30

RÉŽIA: ERIK BALÁŽ

ROK: 2017

ŠTÁT: SLOVENSKO

KATEGÓRIA: A, MINUTÁŽ: 51

JAZYK: SLOVENSKÝ, TITULKY: BEZ TITULKOV

Zo skalnatej pôdy pod Kriváňom vyrastá Nesmrteľný les. Jeho vládcami sú stáročné borovice limby a ich vecný sprievodca medveď. Život medveďov je tu tesne spojený so životom stromov a celého pralesa. Ten im poskytuje útočisko pred človekom a všetko čo k životu potrebujú. Je to prírodný raj. Rozmanitý, nebezpečný, no zároveň krehký svet divokej prírody, ktorý sa stále riadi zákonmi prírody a nie človeka.

Dojedz to: Príbeh o plytvaní jedlom

Bratislava: Hotel Tatra – Utorok 23.5.2017 o 19:30 | Piatok 26.5.2017 o 17:00

Banská Bystrica: Európa SC/Cinemax – Štvrtok 25.5.2017 o 19:20

RÉŽIA: GRANT BALDWIN

ROK: 2015

ŠTÁT: KANADA

KATEGÓRIA: E, MINUTÁŽ: 57

JAZYK: ANGLICKÝ, TITULKY: SLOVENSKÉ

Všetci radi jeme. Milujeme kuchárske programy v televízii, časopisy o varení a blogy o dobrom jedle. Ale ako je to možné, že takmer 50% nášho jedla končí ako odpad? Filmári a gurmáni Jen a Grant sa ponoria do sveta odpadkov z farmy, obchodov až po ten ich z vlastnej chladničky. Filmový príbeh spojí pri jednom diskusnom stole farmárov, inšpiratívne organizácie a zákazníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia