Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2017, 13:26
Čas čítania 0:00
Tomáš V.

Pablo Escobar vedie ako kapitán Nascimento vojnu s drogovými dealermi vo favelách Ria de Janeira

FILMY A SERIÁLY BRAZÍLIA DROGY NARCOS
Uložiť Uložené

Po Meste bohov tu máme ďalší kvalitný film z prostredia chudobných častí Brazílie.

Wagner Moura je brazílsky herec, ktorého poznáme hlavne ako kráľa drogových dílerov Pabla Escobara zo seriálu Narcos od Netflixu. Pred touto úlohou sme však mali možnosť vidieť Mouru okrem iného aj v snímke Tropa de Elite (Elitné komando), patriacej medzi najlepšie neamerické akčné filmy vôbec. Príbeh nás prenesie do Ria, druhého najväčšieho mesta Brazílie, domova približne 12 miliónov ľudí. Takmer štvrtina obyvateľov tohto mesta však žije v chudobných slumoch, favelách. Tých je v Riu približne 1000 a sú považované za veľmi nebezpečné. V roku 2012 pripadalo na 100 000 obyvateľov v Riu približne 30 vrážd, zatiaľ čo napríklad na Slovensku ich bolo iba 1,4. Túto situáciu je samozrejme potrebné riešiť a práve na boj s kriminalitou vo favelách sa špecializuje vojenská polícia BOPE (Batalho de Operaces Policiais Especialis).

Pablo Escobar vedie ako kapitán Nascimento vojnu s drogovými dealermi vo favelách Ria de Janeira
Zdroj: IFC

Dej sledujeme z pohľadu hlavnej postavy, kapitána Nascimenta v podaní Wagnera Mouru, podobne ako pri Narcos. Rozdielom je to, že pri Tropa de Elite stojí Wagner Moura na opačnej strane zákona ako neľútostní drogoví díleri. Kapitán bojuje v drogovej vojne už niekoľko rokov a psychicky unavený každodenným zabíjaním sa napriek nízkemu veku chystá do dôchodku a hľadá si svojho nástupcu na pozíciu veliteľa jednotky. Ako vhodní kandidáti sa začnú profilovať dvaja adepti - inteligentný André a oddaný Neto. Obaja muži majú spoločné to, že odmietajú úlohu skorumpovaných policajtov a tak sa pokúšajú bojovať proti zločinu práve pridaním sa k polovojenskej polícii.

Odporúčané
Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) Timothée Chalamet je agresívny narkoman a Gary Oldman zase punkáč na heroíne. Toto sú najdesivejšie filmy o drogách (Rebríček) 25. marca 2024, 12:30

Tá je známa nekompromisným prístupom k riešeniu kriminality, čo uchádzačov plných odhodlania priťahuje. Ani jeden z kandidátov však nie je ideálny a úloha hľadania nástupcu začína byť z pohľadu Nascimenta veľmi náročná. Nascimento, ako poctivý a zodpovedný veliteľ, nedokáže prenechať svoju jednotku niekomu, o kom nie je stopercentne presvedčený, keďže chyba pri boji s drogami môže znamenať pre jeho mužov smrť. Hľadanie nástupcu komplikujú aj každodenné zásahy vo favelách, pri ktorých kapitán odhaľuje silné a slabé stránky oboch mužov. 

Pablo Escobar vedie ako kapitán Nascimento vojnu s drogovými dealermi vo favelách Ria de Janeira
Zdroj: IFC

Námet vychádza z knihy Elite da Tropa a zo skutočných príbehov kapitánov BOPE, Andrého Batisty a Rodriga Pimentela. André Batista bol za účasť na produkcii Tropa de Elite potrestaný vojenskou políciou, keďže v ňom boli zobrazené určité metódy boja či vypočúvania používané aj v skutočnosti. Obaja pracovali na filme ako pomocní scenáristi a dej vychádza aj z ich skúseností a pôsobenia v tejto jednotke. Scenár snímky bol počas natáčania niekoľkokrát upravovaný. Hlavným rozdielom oproti prvotnej verzii je samotná úloha kapitána Nascimenta. Ten mal byť pôvodne iba vedľajšou postavou, avšak počas natáčania bol režisér José Padiha natoľko nadšený, že bol scenár prepracovaný do konečnej podoby, v ktorej vidíme Mouru ako hlavnú postavu. Padihov režisérsky rukopis sme mohli vidieť aj v niekoľkých častiach seriálu Narcos, kde jeho spolupráca s Mourom fungovala tiež výborne..

Vojenská polícia BOPE je vo všeobecnosti považovaná za veľmi kontroverznú a býva označovaná ako „Jednotka smrti“. Po vydaní filmu vzbudili metódy používané príslušníkmi vlnu kritiky a Amnesty International označilo brazílske ozbrojené zložky ako násilné a nebezpečné. V drsných podmienkach však musia podľa slov komandéra Grippa z dokumentu BBC príslušníci postupovať nekompromisne, lebo ak spravíte chybu v inej práci, znamená to veľa papierovačiek, ale chyba v tejto práci môže znamenať smrť. Logo vojakov tvoria prekrížené pištole s nožom prepichujúcim lebku a členovia sa zdravia pokrikom „Lebka“. Podľa oficiálnych informácií nôž symbolizuje „Víťazstvo nad smrťou“ a prekrížené pištole symbol vojenskej polície. Ak Vás BOPE zaujala, spomínaný krátky dokument z dielne BBC nájdete TU.

Pablo Escobar vedie ako kapitán Nascimento vojnu s drogovými dealermi vo favelách Ria de Janeira
Zdroj: IFC

Menším faux pas sa počas natáčania stalo to, že štábu niekto ukradol približne 60 rekvizít a 30 funkčných zbraní. Tropa de Elite sa od iných, najmä amerických akčných filmov odlišuje svojou surovosťou, reálnym vykreslením akčných scén a nepoznám asi nikoho, komu by sa po pozretí tento príbeh nepáčil. Ide o snímku, po ktorej si človek uvedomí, že napriek všetkému je Slovensko krásna krajina a že každodenné problémy väčšiny z nás nie sú až také dôležité, ako sa môžu na prvý pohľad zdať. Veľa akčných scén mi veľmi výrazne pripomínalo hru Max Payne 3 a jej fanúšikom určite odporúčam, aby si film pozreli. V roku 2010 sa vďaka úspechu dočkal aj pokračovania, ktoré je tiež na veľmi vysokej úrovni a ak sa Vám prvý diel zapáči, určite si nenechajte ujsť ani druhú časť. Keď už nič iné, vo filme zistíte aspoň to, prečo patrí popruh z pušky na rameno a aj to, ako sa v rôznych jazykoch povie slovo stratégia. Takže ... Lebka!

Domov
Zdieľať
Diskusia