Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2017, 20:19
Čas čítania 0:00
Paxi

7 miest, kde sa môžeš v lete príjemne schladiť. Jazerá v okolí Bratislavy, ktoré pozná málokto

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Prírodných kúpalísk v okolí Bratislavy je až až. O niektorých však takmer nikto nevie.

S čoraz teplejšími dňami a blížiacim sa letom všetci viac premýšľame, kam sa pôjdeme cez leto schladiť. Ešteže je v Bratislave a jej blízkom okolí toľko jazier! Veď už aj Zverky nám pred pár rokmi povedal, že nemusí „ísť ani k moru, v BA je mrte jazier.“ Ak aj ty rád tráviš horúce letné dni pri vode, no pri predstave prepchatých Zlatých Pieskov či Kuchajdy ti nápad ísť k vode prechádza, čítaj ďalej.

Na výber máš oveľa viac možností a pevne verím, že o niektorých z nich si ani netušil. Priprav sa ale na to, že ak sa rozhodneš navštíviť jedno z jazier spomínaných nižšie, nebude to také pohodlné ako tie Zlaté Piesky. Všetky z nich okrem krištáľovo-čistej vody spája aj to, že dostupnosť k nim je náročnejšia, na niektoré sa dokonca dostaneš len po vlastných. Navyše nie sú oficiálne určené na kúpanie a tak aj prítomnosť bufetu či wécka je skôr raritou. Hold, keď chceš čistú vodu a viac súkromia, tak si to pivo budeš musieť doniesť so sebou. Celá organizácia tu funguje tak povediac na divoko, a tak musíš rátať s tým, že pri jazere stretneš kadekoho. Od rybárov a psíčkarov, cez hlučnejšie opekajúce partie až po nudistov. Väčšina z jazier je pomerne členitá a pri troche šťastia si uchmatneš vlastnú súkromnú plážičku. Ničoho sa teda nemusíš báť.

Čunovo 

Čunovské jazerá sú dve. Nachádzajú sa medzi Rusovcami a Čunovom. K jazerám sa dostaneš autom – v smere od Petržalky odbočíš na konci Rusoviec na vedľajšiu cestu. Ak nemáš auto nezúfaj, k jazerám ťa dostane aj MHD, z linky 91 vystúpiš na zastávke Čunovské jazerá a odtiaľ pôjdeš asi 10 minút pešo. Alternatívnou dopravou je aj cesta bicyklom po petržalskej hrádzi. Treba ale dodať, že jazerá v Čunove sa nachádzajú v Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy, a tak sa tam treba aj správať. Policajti v minulosti udeľovali pokuty za zlé parkovanie, ale aj za znečisťovanie okolia alebo pohyb mimo turistických chodníkov.

Problémom týchto, podľa mnohýc, najkrajších a najčistejších jazier v okolí Bratislavy je aj striedavý zákaz kúpania. V minulosti tu bolo kúpanie raz povolené, raz úplne zakázané. V minulom roku bolo kúpanie povolené len v Jazere Malé Čunovo. Keďže je táto lokalita pomerne obľúbená, nájdeš tu aj jeden bufet s pivom a langošmi. Čo sa týka súkromia, nachádzajú sa tu dve väčšie pláže s pozvoľným prístupom do vody. Tú na vzdialenejšej strane Jazera Malé Čunovo obľubujú nudisti. Okolo jazera sa nachádza aj veľké množstvo malých pláží, kde budeš mať väčšie súkromie, no priprav sa na strmší prístup do vody.

Veľký Zemník

Pri tomto jazere stretneš sem-tam rybára a pár ľudí, ktorí tu hľadajú maximálne súkromie. Ako pri všetkých bratislavských štrkoviskách, voda je priezračne čistá, no pri Veľkom Zemníku len ťažko nájdeš ideálnu pláž s pozvoľným prístupom do vody. Jazero sa nachádza na petržalskej strane Dunaja a dostaneš sa k nemu pohodlne po hrádzi. Môžeš ísť buď pešo, alebo autom k bufetu Flinstones 2 a odtiaľ po vlastných. Veľký Zemník bol budovaný pre milovníkov vodných športov, preto má aj neprirodzene pravidelný obdĺžnikový tvar. Vodáci na ňom dlhé roky plánovali vybudovať Národné centrum kanoistiky a veslovania. Podľa najnovších informácií by sa s výstavbou malo začať už tento rok a tak je otázne, dokedy bude slúžiť širokej verejnosti.

Jazero Rovinka

Jazero v Rovinke je z kategórie „zašitejších“ a pre blízkosť veľmi populárnych Košarísk o ňom mnoho ľudí okrem domácich nevie. Napriek tomu sa k nemu dá dostať pomerne pohodlne aj autom. Z Hlavnej ulice v Rovinke odbočíš na Dunajskú, ktorá ťa dovedie k parkovisku. Odtiaľ je to k jazeru už len pár krokov. Keď už tam budeš, oplatí sa ti prejsť jazero dookola – tie najlepšie miesta na kúpanie sú na vzdialenejšej strane.

Zelená Voda 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin (@woky),

Zelenú Vodu tvoria tri jazerá v katastri obce Most pri Bratislave. Jazerá patria k tým populárnejším a je možné, že počas najhorúcejších dní pri nich stretneš viac ľudí. Tých sem okrem priezračnej vody láka aj jednoduchá dostupnosť – autom sa dá dostať až takmer k jazerám. Ak máš chuť na väčšiu prechádzku, k Zelenej Vode vieš prísť aj peši z Podunajských Biskupíc trasou popri Malom Dunaji a letisku. Priprav sa však na dlhú prechádzku.

Aj napriek popularite týchto jazier tu človek nenájde žiadny bufet. Na druhú stranu sa v blízkosti jazier nachádza aj viacero ohnísk a miest ideálnych na opekanie. Najmä najobľúbenejšie jazero, známe ako „dvojka“ je obkolesené pomerne rozsiahlymi plážami a tak je možné, že príliš veľa súkromia mať nebudeš. Tá voda však určite stojí za to!

Rusovce

Rusovské jazero patrí k tým populárnejším, takže si o ňom už asi počul. Aj tak však stojí za to ho spomenúť pre jednu z najčistejších vôd v bratislavských jazerách. Navyše jeho členitý breh tvorí veľké množstvo malých plážičiek obklopených lesom. Pri troche šťastia teda môžeš mať súkromie celý deň. Po príchode k jazeru sa nenechaj odradiť veľkou plážou posiatou nudistami na strane pri hrádzi. Radšej si celé jazero obíď – určite nájdeš ideálny flek pre seba a svoju partiu. K Rusovskému jazeru sa najľahšie dostaneš po petržalskej hrádzi. Auto budeš musieť nechať na parkovisku pri vzdúvadle a približne 400 metrov prejdeš po svojich/na bajku. Cez lesík vieš prejsť k jazeru aj priamo z Rusoviec, no to už je na dlhšiu prechádzku. Rovnako ani tu nenájdeš bufet alebo sociálne zariadenia. Na rozdiel od iných jazier to tu však nie je také tragické – bufet sa nachádza na hrádzi pri spomínanom parkovisku. V čase núdze tu od hladu neumrieš.

Ivanka pri Dunaji

Ďalšie štrkovcové jazero s čistou vodou nájdeš medzi obcami Ivanka pri Dunaji a Zálesie. Menej známe jazero nazývané aj Štrkovka, Šutrovka alebo Šutrovňa využívajú najmä domáci. Prístup k jazeru je pomerne jednoduchý, či už autom alebo pešo z jednej z blízkych obcí. Keďže je jazero medzi miestnymi pomerne obľúbené, počas letných mesiacov je otvorený aj bufet.

Veľký Biel

Okolie obcí Veľký Biel a Bernolákovo ponúka na výber hneď tri možnosti. Prvé z jazier sa nachádza najbližšie k Bernolákovu a je viditeľné hneď od hlavnej cesty. Keďže má pomerne strmé brehy a ani voda nie je výnimočne čistá, budeš tu mať najväčšie súkromie. 

Druhé z jazier svojím obdĺžnikovým tvarom pripomína plavecký bazén. Keďže má ale na rozdiel od prvého jazera pekne upravené brehy s pozvoľným prístupom do vody, stretneš tu aj oveľa viac ľudí. Zober si ale so sebou aj slnečník - poloha jazera uprostred poľa nevytvára žiadne možnosti prirodzeného tieňa. Nachádza sa približne v polovici cesty medzi Bernolákovom a Veľkým Bielom. Rovnako ako predchádzajúce jazero je viditeľné z cesty.

Posledné z jazier sa nachádza na začiatku Veľkého Bielu. Sčasti je lemované domovou zástavbou, takže na kúpanie zostávajú k dispozícii len dve pláže. Na rozdiel od zvyšných jazier v lokalite sa pri tomto nachádza aj bufet a aj nejaké tie stromy, takže úpalu sa báť nemusíš. 

Čo sa týka dopravy, ku všetkým trom jazerám sa dostaneš pohodlne autom. Využiť môžeš aj vlak alebo autobus do Bernolákova pre jazero nachádzajúce sa bližšie k tomuto mestečku, ale prechádzka zo zastávky je tu dlhšia. Preto, ak budeš chcieť navštíviť jedno z jazier v tejto lokalite a nemáš auto, tak sa radšej odvez vlakom alebo busom do Veľkého Bielu a navštív jazero v tejto obci. 

Nech sa vyberieš k vode kamkoľvek, nezabúdaj, že ideš do prírody a podľa toho sa tam, prosím, aj správaj. Nenechávaj po sebe žiadne odpadky a v prípade, že si v chránenej oblasti, rešpektuj z toho vyplývajúce obmedzenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia