Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2017, 20:11
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Ženy si vraj už ako 6-ročné myslia, že sú menej inteligentné ako muži. V matike si neveria ani s dobrými výsledkami

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Rozdiely sa menia rastúcim vekom.

Veda nám ponúka odpovede na otázky, na ktoré by sme si bez jej vedeckých metód nedokázali odpovedať. Nedôveryhodné špekulácie sa tak premieňajú na viac-menej potvrdenú skutočnosť, čo platí aj o tom, že už 6-ročné dievčatá považujú opačné pohlavie za inteligentnejšie. Vyplýva to z veľmi zaujímavej štúdie z konca januára, ktorá sa objavila na webe Science.

Skupinka odborníkov skúmala skupinku detí, aby zistila, aké pohlavie je podľa nich inteligentnejšie. Jedna časť výskumu pozostávala z rozprávania krátkeho príbehu, kde hlavnú úlohu zohrávala nesmierne múdra postava. Keď sa ich potom každého o samote pýtali, či ten jedinec bol podľa nich muž alebo žena, všetky 5-ročné dievčatá odpovedali, že žena. 5 až 7-roční chlapci zase, že muž. A presne to isté spravili 6 aj 7-ročné dievčatá.

Nečakané? Vôbec, niečo podobné vieme už od roku 2011.

Ženy si vraj už ako 6-ročné myslia, že sú menej inteligentné ako muži. V matike si neveria ani s dobrými výsledkami
Zdroj: Trinity Kubassek / pexels.com

V matike si ženy príliš neveria

Staršia, no stále veľmi zaujímavá štúdia totiž zistila, že chlapci majú v matematike viac sebadôvery ako dievčatá, hoci sú ich výsledky zrovnateľné. A o akú vekovú kategóriu tentokrát išlo? Hovoríme tu o druhej triede na základnej škole, čiže zhruba to isté ako vo vyššie uvedenom výsledku výskumnej práce zo začiatku tohto roka, o ktorej písal web PsychologyToday. Aká je teda pravda?

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Treba si v prvom rade uvedomiť, že obe štúdie hovoria iba o domnienke (alebo lepšie povedané o akomsi presvedčení) malých detí, nie realite, teda nie o tom, ktoré z pohlaví je skutočne inteligentnejšie. 

Rozdiel tkvie vo veku

Ďalší odborný článok z PsychologyToday vysvetľuje, že realita závisí od veku, v ktorom sa dievča a chlapec nachádzajú. Keďže nežnejšie pohlavie dospieva tak trošku rýchlejšie, podľa dostupných informácií by malo byť logicky aj inteligenčne vyspelejšie ako chlapci v tom istom veku. Veci sa začnú meniť až v období puberty.

"Ďalší viac-menej známy fakt je, že dievčatá v priemere dospievajú rýchlejšie ako chlapci, a aj to, že v období puberty, kedy telá chlapcov a dievčat prestávajú rásť, nastane inteligenčná prevaha mužského pohlavia. Dovtedy sú dievčatá v každom jednom chronologickom veku vyzretejšie ako chlapci."

Domov
Zdieľať
Diskusia