Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2017, 1:04
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Aké hrané anime a manga adaptácie rok 2017 ešte ponúkne? Na svoje si neprídu iba fanúšikovia humoru či skvelej akcie, ale aj krvi a brutality

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ghost in the Shell so Scarlett Johansson bol iba začiatok. Filmových spracovaní japonských predlôh bude totiž v nadchádzajúcich mesiacoch viac než dosť.

Ako sme už v niekoľkých predchádzajúcich článkoch spomenuli, rok 2017 je na hrané adaptácie rôznych anime a manga záležitostí naozaj bohatý. Lavína týchto celovečerákov bola pritom odštartovaná iba nedávno, a to konkrétne koncom marca, keď sa do kín konečne dostalo americké spracovanie nesmrteľnej kultovky s názvom Ghost in the Shell. Navyše, snímka od Ruperta Sandersa si neviedla vôbec zle a vo výsledku dokázala veľmi príjemne prekvapiť. Koniec kocov, presvedčiť sa môžete v našej recenzii. Už v období premiéry Ghost in the Shell ale výrazne pútali pozornosť aj ďalšie filmy založené na viac či menej známych japonských predlohách, no a keďže nezabúdame ani na náruživých priaznivcov anime a mangy, rozhodli sme sa pripraviť zoznam, ktorý vám poskytne dokonalý prehľad o všetkých tohtoročných adaptáciách komiksov z krajiny vychádzajúceho slnka. Úvodné formality sú teda za nami, začneme.

Blade of the Immortal

Rovnomenná manga od autora menom Hiroaki Samura vychádzala v období medzi rokmi 1993 až 2012 a uznanie si získala najmä vďaka svojmu drsnému realizmu, ktorému nikdy nechýbali dramatické ľudské momenty. Navyše, originálna predloha sa v roku 2008 objavila aj vo forme animovaného seriálu, pričom bola neskôr ešte publikovaná ako novela Blade of the Immortal: Legend of the Sword Demon, a to pod hlavičkou amerického vydavateľstva Dark Horse Comics. Už koncom tohto mesiaca sa však do kín vrúti aj hraná adaptácia od režiséra Takashi Miikeho, ktorý je vo svojej domovine známy tým, že často zobrazuje extrémne násilie.

Príbeh snímky bude zasadený do obdobia feudálneho Japonska a predstaví nám Manjiho (Takuya Kimura - prepožičal hlas postave Howla v Miyazakiho filme Howl's Moving Castle), nesmrteľnosťou prekliateho samuraja a vraha, ktorého môže zabiť iba veľmi vzácny jed. Jedného dňa ho vyhľadá Rin so žiadosťou o pomoc na jej ceste za pomstou, no a keďže Manji je s nekonečným životom nespokojný a zároveň túži odčiniť aj hriechy minulosti, rozhodne sa dievčine pomôcť. Aby sa však stal opäť raz smrteľným, musí zabiť celú tisícku zlých ľudí. Blade of the Immortal produkuje štúdio Warner Bros. Pictures a premiéra v Japonsku je naplánovaná na 29. apríla 2017.

Gintama

Fanúšikovská priazeň pôvodnej mangy, ktorú napísal aj ilustroval Hideaki Sorachi, vychádza hlavne zo spojenia prvkov komédie, paródie, akcie a vedeckej fantasy. A takisto ako obrovské množstvo japonských komiksov predtým, aj Gintama sa dočkala uvedenia na televíznych obrazovkách. Anime debutovalo ešte v roku 2006 a odvtedy vzniklo hneď niekoľko ďalších sérií, pričom tú zatiaľ poslednú si mohli diváci vychutnávať začiatkom tohto januára. Tým to ale rozhodne nekončí. Okrem seriálu a jeho početných pokračovaní totiž svetlo sveta uzreli aj dva animované filmy. Materiálu na spracovanie do hranej snímky je teda viac než dosť.

Režisér a scenárista Yuichi Fukuda nás na striebornom plátne zavedie do alternatívneho Japonska, ktoré je v priebehu 19. storočia pod kontrolou mimozemšťanov zvaných Amanta. Tí navyše zakázali používanie mečov, takže samurajovia ostali proti nim bezmocní. Hlavný hrdina Gintoki Sakata (Shun Oguri) vedie pochybný podnik, v ktorom môžete požiadať o akúkoľvek službu a bývalý samuraj Gintoki sa ju pokúsi splniť. V práci mu vypomáhajú priatelia Shinpachi Shimura (Masaki Suda) spolu s mimozemšťankou Kagurou (Kanna Hashimoto). Projekt Gintama vznikal taktiež pod produkčným dohľadom štúdia Warner Bros. Pictures a jeho premiéru si japonskí návštevníci užijú 14. júla 2017.

Tokyo Ghoul

Temná a fantasy-hororová manga, za ktorou stojí autor Sui Ishida, si svoj debut odbila ešte v septembri 2011 a neskôr sa dočkala aj dvoch, pomerne chválených sérií v podobe animovaného seriálu. Priaznivci po celom svete momentálne netrpezlivo vyčkávajú na oficiálne potvrdenie tej v poradí tretej. Snáď ju teda odklepnú. V centre príbehu nadchádzajúcej filmovej adaptácie od režiséra menom Kentarô Hagiwara sa ocitne plachý a vášnivý čitateľ Ken Kaneki, ktorému sa jedného dňa pošťastí mať rande s krásnou dievčinou Rize. Ako sa ale veľmi rýchlo ukáže, po celý čas bolo jej jediným plánom Kanekiho zjesť.

Rize totiž patrí k tzv. ghoulom, teda jedincom, ktorí vyzerajú ako ľudia, no živia sa výhradne ľudským mäsom. Po tom, čo chlapec jej útok zázračne prežije a stane sa z neho hybrid medzi oboma druhmi, je vtiahnutý do poriadne násilného sveta ghoulov, ktorý existuje hneď vedľa toho nášho. Herecké obsadenie aj tentokrát vytvoria výhradne japonské tváre, pričom medzi nimi nájdeme mená, ako napríklad Yû AoiMasataka KubotaYô ÔizumiFumika Shimizu či Nobuyuki Suzuki. Snímka Tokyo Ghoul premiéruje 29. júla 2017 a pokiaľ sa o nej chcete dozvedieť viac, klikajte sem.

JoJo’s Bizarre Adventure

Ak tento článok čítate riadok po riadku, tak vám dozaista neuniklo ani meno režiséra Takashi Miikeho, ktorého sme spomínali hneď na začiatku. Prečo ho ale teraz vyťahujeme opäť? Nuž, tento rok totiž nebude mať premiéru iba jeho vyššie spomínaná snímka Blade of the Immortal, ale aj JoJo’s Bizarre Adventure, ktorá bude vychádzať priamo z minuloročnej anime série s podtitulom Diamond is Unbreakable. To už ale trochu predbiehame. Je dôležité podotknúť, že séria sa naprieč všetkými médiami (počnúc mangou od Hirohiko Arakiho a končiac seriálovými spracovaniami) zaoberala príbehmi rodiny Joestarových, ktorej členovia objavovali unikátne schopnosti a následne pomocou nich bojovali proti nadprirodzeným nepriateľom.

Už zmienená anime séria JoJo's Bizarre Adventure: Diamond is Unbreakable je potom zameraná na postavu Josuke Higashikatu, nelegitímneho syna Josepha Joestara, ktorý prostredníctvom svojej superschopnosti dokáže opraviť rozbité veci a tiež liečiť zvieratá. Je však iba na ňom, aby ochránil jednu mocnú zbraň pred nesprávnymi rukami. Mimochodom, stvárni ho herec Kento Yamazaki, známy z hranej seriálovej adaptácie Death Note, kde sa vžil do úlohy populárneho antagonistu L-a. Japonsko sa filmu dočká 4. augusta 2017.

Death Note

Túto slávnu klasiku, o ktorú sa pôvodne postarali autor Tsugumi Ohba a ilustrátor Takeshi Obata, netreba znalcom anime a mangy vôbec predstavovať, pričom drvivá väčšina spomedzi tých ostatných z vás ju pozná minimálne z počutia. A niet sa ani veľmi čomu čudovať. Death Note totiž v očiach mnohých právom patrí k tomu najlepšiemu, čo japonská scéna ponúka, a to nielen na poli knižnom, ale aj seriálovom. Je síce pravdou, že tento vynikajúci psychologický thriller už niekoľko hraných filmových adaptácií dostal, išlo však výhradne o domácu produkciu. Teda, až doteraz. Nového projektu sa chopil Netflix a my sa po prvom traileri už naozaj nevieme dočkať výsledku. Aj napriek tomu, že ním vyvoval nemalú vlnu nespokojnosti.

Príbeh sa zameria na inteligentného stredoškoláka Lighta Turnera (v predlohe Light Yagami), ktorému sa za záhadných okolností dostane do rúk tajomný notes s názvom Death Note. Ten navyše obsahuje aj jednoduché pravidlá. Stačí si predstaviť tvár človeka, napísať jeho meno a zápisník ho zabije. Light si uvedomí, že drží v rukách poriadne silnú zbraň a rozhodne sa ju využiť. Pomocou zošita zbavuje mesto zločincov, no jeho krvavá krížová výprava rozhodne nezostane bez odozvy. Bude musieť čeliť neslávne známemu detektívovi menom L. Režíruje Adam Wingard a zahrajú si Nat Wolff, Margaret Qualley, Keith Stanfield, Paul Nakauchi, Shea Whigham či Willem Dafoe (nahovorí boha smrti Ryuka). Streamovací gigant Netflix sprístupní snímku 25. augusta 2017. Ďalšie informácie nájdete tu.

Fullmetal Alchemist

Meno autorky Hiromu Arakawa síce mnohým z vás asi veľa nenapovie, no na strane druhej, o jej svetoznámej mange Fullmetal Alchemist, ktorá bola publikovaná medzi rokmi 2001 až 2010, už asi niečo málo viete. Týmto skvostom sa totiž inšpirovalo hneď niekoľko animovaných seriálov a filmov, pričom medzi nimi jasne dominuje absolútne vynikajúce, 64-dielne anime Fullmetal Alchemist: Brotherhood. O priazeň divákov sa však na konci tohto roka pokúsi zabojovať aj režisér Fumihiko Sori, a to so svojou hranou adaptáciou s prostým názvom Fullmetal Alchemist.

V alchýmii platí, že sa nedá niečo získať, pokiaľ neobetujete niečo rovnakej hodnoty. Na porušenie tohto zákona tvrdo doplatia aj bratia Edward a Alphons, ktorí sa pomocou ľudskej transmutácie pokúsia oživiť ich mŕtvu matku. Nielenže zlyhajú, ale prídu aj o časti svojho tela. Starší Ed o svoju ruku a nohu, no a v prípade mladšieho Ala ide o celé jeho telo. Aby teda mohli byť opäť kompletní, musia získať Kameň mudrcov. A jednou z možností, ako sa dostať k informáciám o ňom, je stať sa štátnym alchymistom. Nebezpečná a strastiplná cesta ich však zavedie do sveta vládnej korupcie, masovej genocídy a navyše veľmi rýchlo zistia, že po Kameni netúžia iba oni. Premiéra v Japonsku je naplánovaná na 1. decembra 2017. Viac už ale v tomto vlákne.

Anketa:
Na ktorý z filmov sa tešíte najviac?
Blade of the Immortal
Gintama
Tokyo Ghoul
JoJo’s Bizarre Adventure
Death Note
Fullmetal Alchemist
Blade of the Immortal
4 %
Gintama
1 %
Tokyo Ghoul
14 %
JoJo’s Bizarre Adventure
2 %
Death Note
47 %
Fullmetal Alchemist
33 %
Domov
Zdieľať
Diskusia