Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2017 o 20:04
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Prečo tak veľmi fandíme Rýchlo a zbesilo, prečo by sa séria nemala vracať ku koreňom a prečo budú v ďalšom diele hrať Číňania?

FILMY A SERIÁLY RÝCHLO A ZBESILO
Uložiť Uložené

Pár nepriestrelných dôvodov, prečo táto séria oplýva aj kvalitnými filmovými aspektami.

Rýchlo a zbesilo je tu s nami už nejakých tých pár rokov. Videli sme 8 filmov, pričom sú na pláne minimálne dva ďalšie a po ôsmej časti by sme asi všetci uvítali spin-off Deckarda s Hobbsom. Nemusel by to ani napísať Shane Black a aj tak by to malo nábeh na jednu z najlepších buddy "cop" komédii 21. storočia. Samozrejme, s množstvom testosterónovej akcie. Veľká škoda, že má Statham v júli 50 rokov, aj keď na to rozhodne nevyzerá. Kiež by jeho komediálny talent niekto objavil skôr. Nakoniec, roly v Spy a Fate of The Furious sa zapíšu ako jeho najlepšie v kariére. 

Teraz však k podstate článku. Myslíme, že je úžasné, aby sa v roku 2017 stretla partia kamarátov a totálne sa vyblbli pred kamerami, spustili pár hlášok, obkukali nádherné telá žien, naháňali sa na tankoch, pričom to niekto tajne natáča za nejakých tých 250 miliónov dolárov. F. Gary Gray odviedol skvelú prácu, rovnako ako celý štáb. Kiež by si ľudia všímali, s akou ľahkosťou zachytávala kamera akčné scény a ako ten film vyzerá z filmárskeho hľadiska. Aby som sa však vrátil k pôvodnej myšlienke, som veľmi rád, že sa táto séria takto transformovala. Od pouličných pretekov cez vysokorozpočtové heist movies až po čistokrvné akčné blockbustery s jediným účelom - zabaviť seba a milióny fanúšikov po celom svete. Už len ten Diesel by si mohol uvedomiť, že je jediný na svete, ktorý túto sériu ešte berie vážne, alebo sa tak len tvári pred kamerami. Nakoniec, aj Statham a Johnson majú vo filme jednu scénku, kde sa doslova smejú celému filmu a jeho absurdite a my im to žerieme. 

Prečo tak veľmi fandíme Rýchlo a zbesilo, prečo by sa séria nemala vracať ku koreňom a prečo budú v ďalšom diele hrať Číňania?
Zdroj: Universal

Ak si niekto nezvykol na nový formát Rýchlo a zbesilo doteraz, zrejme to nedokáže už nikdy. Je načase si uvedomiť, že TOTO je Rýchlo a zbesilo. Pri prvej časti ešte nikto nevedel, čo sa z toho vykľuje, ale myslím, že Diesel a spol. sú veľmi radi, že séria nabrala ten správny smer. Len ťažko by ste do kín dostalo 8 filmov z rovnakej série o pretekaní áut. Vie to každý rozumný človek a dúfame, že sa nad tým už netreba ani pozastavovať. Nakoniec, fanúšikovia prvej časti (skutočne nechápem, čo všetci vidia na druhej a tretej, obzvlášť z dvojky si pamätám len ten hromadný únik desiatok áut) môžu ďakovať producentom, ktorí si na vzkriesenie ságy zavolali The Rocka. Spoločne s ním nabrala sága v úžasnom Fast Five nový rozmer a všetci zúčastnení ihneď pochopili, že cesta vedie práve tadiaľ. A urobili dobre, inak by táto séria zanikla už pred rokmi a vy by ste si nemohli užiť ani tých pár automobilových naháňačiek vo veľkolepých a zároveň absurdných pokračovaniach. Nebyť potrebnej transformácie, tržby by klesali a producenti by o značku stratili záujem (najautíčkársky diel s driftovaním zarobil zo všetkých dielov najmenej). Od 4. dielu ale tržby exponenciálne rastú a verte mi, nie je to kvôli úvodom filmov, kde dostaneme nadupanú naháňačku, ktorej jediným účelom je fan service. 

Model týchto filmov sa už meniť asi nebude. Na úvod dostaneme poctivú naháňačku v rámci vyššie spomínaného fan servicu, následne príde zlom a začnú sa diať nepekné veci, predstaví sa záporák a tím sa dá dokopy. Čoraz väčší tím, keďže z pôvodných záporákov sa postupne stávajú priatelia, čo ma neuveriteľne teší. Vidieť pokope všetky tie hollywoodske hviezdy, ktorých jedinou úlohou je hláškovať a budovať spoločnú chémiu, je úžasné. Po toľkých rokoch som si ich už osobne značne obľúbil. Záporáci sa nakoniec nezabíjajú, naopak, pripájajú sa k tímu a vždy to bezproblémovo šlape. A hoci sme zakaždým ochotní odpustiť scenáristom a producentom tie absurdné akčné sekvencie a ignoráciu fyziky či gravitácie, zamyslieť by sa mali nad faktom, že Stathamova postava Deckarda nie je žiadne neviniatko. Ak si Dom tak váži rodinu, len ťažko je pochopiteľné, že si podáva ruku s niekým, kto zabil jeho blízkeho priateľa a zapríčinil aj smrť jeho ženy, ďalšej členky rodiny.

Obhliadnuc od toho ale logike a scenáru veľmi nie je čo vytknúť. Teda ak čakáte niečo podobné, čo pri predošlých dieloch. Je jasné, že je to stále dementné a množsto scén je nereálnych, ale akosi to patrí k základom a pravidlám tohto sveta, ktoré boli nastolené už pred niekoľkými rokmi. Je síce pravda, že sa absurdnosť nabaľuje, ale len do výšky, nie do šírky. Stále je to o autách, zbraniach a tankoch, necestuje sa v čase a guľka do hlavy je stále guľka do hlavy. Samozrejme, v prípade, keby to tvorcovia mysleli vážne a nedávali každých 5 minút najavo, že z toho scenára majú vlastne dobrý deň, museli by sme to kritizovať. Rýchlo a zbesilo už však môžeme škatuľkovať do ich vlastnej bubliny akéhosi sci-fi žánru, kde sa podobné scény tolerujú, pretože je okolo nich vystavaný celý príbeh. 

Prečo tak veľmi fandíme Rýchlo a zbesilo, prečo by sa séria nemala vracať ku koreňom a prečo budú v ďalšom diele hrať Číňania?
Zdroj: Universal

Absencia Walkera je citeľná, ale vzhľadom na množstvo vtipných dialógov sa to dá prežiť. Stačí, aby ste skutočne vypli a užili si všetko, čo sa deje na plátne. Je to film od ľudí, ktorí si radi zaspomínajú na detstvo a jednoducho sa vyblbnú pred kamerami s drahými autami. Mnohí si tak asi plnia sny ešte z detstva, keď sa hrávali na podobných koberčekoch a dúfali, že sa raz budú voziť v Lamborghini alebo Chargeri. A rovnaký typ ľudí sa každé dva roky bude hnať do kina, keďže je to stále úžasne natočené a vtipné. A práve takýchto filmov je posledné roky v kinách málo. Predsa len, vždy ide o veľký risk, no pri sérii Rýchlo a zbesilo máte jednoducho istotu, že môžete prísť s čímkoľvek a diváci vám to zožerú.

My chápeme, že sa niekto cez doslovnú debilnosť storyboardov a okolitých aspektov nedokáže preniesť. Bez potrebného nadhľadu to ofrfle každý divák a nemusí pritom ani 3x týždenne navštevovať kino Lumiére. Týmto článok ani nechceme povedať, že ľudí, ktorí nevedia túto sériu doceniť, nechápeme alebo nerešpektujeme. Nakoniec, nikomu nechceme nanútiť žiadny názor ani vkus. Nejde nám však do hlavy, ako niekto môže vyčítať nelogický scenár filmu, ktorý sa v žiadnom prípade neberie vážne a jednoducho sa snaží byť oddychovou popcornovkou, zatiaľ čo obhahuje Transformerov a podobné počiny, ktoré to hrajú na serióznu osudovosť.

Prečo tak veľmi fandíme Rýchlo a zbesilo, prečo by sa séria nemala vracať ku koreňom a prečo budú v ďalšom diele hrať Číňania?
Zdroj: Universal

Jedným z podstatných rozdielov medzi týmito dvomi franchise je práve fakt, že zatiaľ čo Bay a spol. to myslia vážne a skutočne točia nesmierne dementné filmy bez sympatických postáv, Diesel a spol. budujú so svojou rodinou skvelú chémiu medzi všetkými na pľace, zabávajú divákov po celom svete a užívajú si hláškovanie v autách za niekoľko desiatok a stoviek miliónov dolárov. Zakryjú to kecami o rodine, nejakým tým cool záporákom (Statham aj Theron sú predsa len celkom fajn) a v tomto prípade sa dokonca dostali až k celkom logickej zápletke, respektíve, dej ospravedlňujúcej.

Skutočne je to už len o tom, či vám potrvá ďalších 5 rokov, kým si uvedomíte, o čo sa Vin Diesel so svojimi kumpánmi snažia. Niekoho môže zamrzieť, že to už nie je o pretekaní na autách, ale skúste byť k sebe úprimní a odpovedať si na otázku, či by vás bavilo 8 filmov sledovať, ako sa niekto preteká na drahých autách a zháňa súčiastky na nitro. Oveľa radšej sa pozerám na krásne ženy na Kube, The Rocka a jeho verziu Haka, skvelého Stathama a jeho hlášky či niekoľko cheesy momentov, ktoré k tomu jednoducho patria. A celé je to postavené okolo deja, v ktorom otec veľkej rodiny zradil všetkých, zatiaľ čo Brian je niekde preč. Scenáristi jednoducho museli rátať s tým, že diváci budú počas celej stopáže myslieť na mŕtveho Paula Walkera. Aj napriek týmto dvom faktorom sa film nesie na pozitívnej vlne, zatiaľ čo adresuje ďalšie zbohom ich veľkému priateľovi. Schválne si skúste pustiť rozlúčku s Walkerom v posledných piatich minútach Furious 7. Stále má niečo do seba. 

Aby sme sa však vrátili k téme, rozčuľovať sa nad absurditou scenáru mi príde nesmierne obmedzené. 70% kino filmov ponúka facepalmové momenty a diery v scenári. A hoci to táto sága povznáša na celkom novú úroveň stupidity, dáva jasne najavo, že je to súčasť ich sveta a slúži to len pre tých pár sekúnd, kedy sa v divákovi prebúdza ten 12-ročný chlapec s úsmevom na tvári, ktorý im to žerie. Stallone a jeho kamaráti z Expendables by si mali brať príklad... aj keď je už asi neskoro.

Prečo tak veľmi fandíme Rýchlo a zbesilo, prečo by sa séria nemala vracať ku koreňom a prečo budú v ďalšom diele hrať Číňania?
Zdroj: Universal

Mnohým filmom sa to toleruje, pričom sa snažia svojich divákov presvedčiť, že to myslia vážne a ich sága má akési pevne položené základy. Faktom je, že touto cestou svojich divákov akurát tak zosmiešňujú. Je načase povzniesť sa nad potrebu geniálne napísaných filmov. Ne každý blockbuster v kinách musí byť inteligentný, ak vsadí na ostatné dôležité aspekty. Ja osobne som veľmi rád, že raz sa raz za dva roky môžem s Dieselom, Johnsonom a ostatnými vyblbnúť, pretože tu už nemusí byť nikto, kto za štvrť miliardy natočí blockbuster, ktorý si robí srandu sám zo seba, pričom dáva svojim fanúšikom všetko, po čom na striebornom plátne túžia už od čias prvých VHS kaziet. My nikomu neberieme názor a ak sa to niekomu nepáči, tak sa to jednoducho niekomu nepáči. Oháňať sa ale pod každým článkom s komentármi o tom, ako by sa na to mali vykašľať a že tá séria nikoho nezaujíma je scestné a zbytočné. Jasné, že máte pravdu. Pol miliardy za prvý víkend je jasnou známkou toho, že Rýchlo a zbesilo už nie je pre divákov atraktívne. A pritom sa stačí pozrieť na recenzie. Keď už aj tí vážni a vkusovo sofistikovanejší kritici chápu, že to, o čo sa producenti snažia, skutočne funguje a vedia to oceniť, je to predsa len dobrým znamením.

PS: A skúsme už naozaj prestať argumentovaním ohľadom prvých filmov. Dvojku a trojku, čo sa celkovej kvality, hercov, filmárskeho remesla, humoru a áut týka, preští hocijaký iný diel zo série. 

PS2: Ak Filmkult čítate už nejaký ten piatok, dobre viete, ako momentálne funguje Hollywood a aký dopad má na tržby Čína. A keďže si osmička z čoraz progresívnejšej krajiny (z hľadiska filmových tržieb a kinematografie ako takej) odniesla len za víkend neskutočných 200 miliónov dolárov (zamyslite sa nad tým číslom, najmä pri porovnaní s inými krajinami), bol by som neuveriteľne prekvapený, ak by sa v ďalšom diele neobjavila nejaká ázijská, ideálne čínska hviezda. Odniesť si z krajiny mimo USA pol miliardy by nakoniec mohlo byť realitou. 

Anketa:
Ako vnímate ságu Rýchlo a zbesilo vy?
Páči sa mi, kam to smeruje a dokážem sa pri tom zabaviť
Rešpektujem to, že to niekoho baví, ale nežeriem im to a doslovná debilnosť filmov mi prekáža
Chcel by som, aby to už skončilo
Nebaví ma to, je to dementné a vlastne sa mi nepáčili ani prvé diely
Páči sa mi, kam to smeruje a dokážem sa pri tom zabaviť
59 %
1090 Hlasov
Rešpektujem to, že to niekoho baví, ale nežeriem im to a doslovná debilnosť filmov mi prekáža
24 %
441 Hlasov
Chcel by som, aby to už skončilo
12 %
213 Hlasov
Nebaví ma to, je to dementné a vlastne sa mi nepáčili ani prvé diely
5 %
93 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia