Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2017, 15:03
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Najväčšie ruské kolo na svete či najrýchlejšiu horskú dráhu vyrobili Slováci. Na Slovensku však žiadnu domácu atrakciu nenájdeme

ZAUJÍMAVOSTI SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Jedny z najnavštevovanejších atrakcií sveta pochádzajú zo slovenských rúk.

Šikovnosť Slovákov vidno po celom svete a prejavuje sa to aj na jednej z najzaujímavejších amerických atrakcií. Na Floride totiž stojí Orlando Eye, ruské kolo vysoké neskutočných 122 metrov. A ako už sme v názve prezradili, vyrobili ho Slováci, a to konkrétne firma Stakotra Manufacturing sídliaca v Piešťanoch, ktorá je známa najmä výrobou horských dráh pre celý svet. Orlando Eye sa začalo točiť len nedávno, koncom apríla 2015. Turisti si ho však obľúbili natoľko, že v ňom začala vidieť potenciál Coca-Cola, ktorá si ho hneď aj obrandovala a začala ho sponzorovať, rovnako ako aj Londýnske oko. 

Najväčšie ruské kolo na svete či najrýchlejšiu horskú dráhu vyrobili Slováci. Na Slovensku však žiadnu domácu atrakciu nenájdeme
Zdroj: wikimedia | Original

Celá jazda trvá takmer 23 minút, no za obrovským zážitkom stáli až štyri roky práce. Pôvodom nemecká firma však nevyrobila len ruské kolo, stojí napríklad aj za najrýchlejšou horskou dráhou na svete v Abu Dhabi, ktorá dokáže z nuly na maximálnu rýchlosť 240 kilometrov za hodinu zrýchliť za dychberúce štyri sekundy. Jedinou škodou je, že žiadnu atrakciu slovenskej firmy u nás neuvidíme, poriadny (a neputovný) zábavný park by si totiž u nás hľadal márne.

Domov
Zdieľať
Diskusia