Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2017, 17:01
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Odborníci chcú liečiť závislosť od heroínu marihuanou. Spočiatku dobrý nápad však naráža na historické problémy a nedostačujúce efekty

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložiť Uložené

Marihuana by mohla byť zaujímavým liečivom.

V histórii sa neraz stalo, že liekom na závislosť sa stala látka, ktorá len vyvolala ďalšiu závislosť. Ešte na prelome 19. a 20. storočia bol rozšíreným liekom na alkoholizmus, čiže v tej dobe nadmerné a pravidelné užívanie alkoholu, morfín. Morfín však po niekoľkých dávkach začal u ľudí spôsobovať silnú závislosť, a tak museli výrobcovia liekov prísť s niečím novým a účinnejším. Začiatkom 20. storočia sa preto do obehu dostal heroín, čo je dnes samozrejme ilegálna droga, avšak vtedy bol zaujímavou alternatívou voči morfínu. Viaceré organizácie začali dokonca rozdávať menšie skúšobné dávky ľuďom, ktorí vedeli dokázať, že trpia závislosťou na morfiu, avšak ako dnes už vieme, ani heroín nebol najlepším riešením. Ďalším liečivom do zástupu neúspešných látok sa o zopár rokov stal kokaín a aj kokaín samozrejme onedlho vytvoril ešte väčšiu závislosť ako predošlý spôsob. Ako teda vyriešiť súčasnú závislosť ľudí na heroíne?


Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Viacerí odborníci si povedali, že opäť raz použijú prastarú metódu a pokúsia sa vyliečiť drogovú závislosť ďalšou drogou a návykovou látkou - marihuanou. Heroín mal kedysi liečiť alkoholizmus a keď ľudia zabudli na alkohol kvôli tomu, že im heroín úplne opantal hlavu, teraz hľadajú novú liečbu a stala sa ňou v mnohých prípadoch marihuana. S najväčšou pravdepodobnosťou sa však marihuana nestane všeobecne používaným liečivom na závislosť od heroínu. Aj keď sa jej efektivita preukázala pri niektorých diagnózach, napríklad pri upokojovaní epileptických záchvatoch, v skutočnosti sú jej účinky len krátkodobé a najmä väčšinou neliečia samotnú príčinu problému, len človeku poskytujú dostatočnú psychickú stimuláciu na to, aby sa existujúci problém na chvíľu prestal prejavovať či dostal do pozadia. Marihuana preto nie je zázračným liekom na akúkoľvek závislosť a už vôbec nie na závislosť od heroínu, avšak jej budúcnosť v tejto oblasti nevyzerá veľmi ružovo.

Domov
Zdieľať
Diskusia