Počítač hypoteticky vytvoril kombinácie jedál s orgazmickou chuťou. Pochutil by si si?
Ak sa hneď zo začiatku pýtaš, akú má náhodné miešanie ingrediencií súvislosť s vedou, pýtaš sa veľmi dobre, no vyzerá to tak, že dnes už sa dajú výskumy robiť o hocičom. Podľa toho najnovšieho výskumu by si sa mal na hovädzie so zemiakmi či na kura s ryžou vykašľať, ak chceš zažiť pravé lahodné chute. Skupina vedcov pod vedením Dr. Sebastiana Anherta sa totiž prehrabala, pozor, 56 498 receptami zverejnenými na internete, aby presne analyzovala vzájomné chute, ktoré vnikajú, keď jednotlivé jedlá do seba splývajú.
K tomu si označili chute samotných častí pokrmu, ako kuracie mäso, nejaký dressing či napríklad opekané zemiaky a vrhli sa do veľmi zaujímavého procesu. Z toho, ako spolu niektoré časti jedla sedia, vydedukovali súvislosti a začali tvoriť nové kombinácie. Všetko sa to samozrejme deje v elektronickej forme a vďaka takejto počítačovej gastronómii sa môžu virtuálne skombinovať všetky možné súčasti pokrmov, pričom program vyberie tie jedlá, ktoré majú vďaka ich súčastiam najväčšiu šancu byť naozaj chutnými. Niektoré sú však pomerne bizarné.
Spolupracovať by mali napríklad káva, cesnak a hovädzie mäso. Hovädzie by však malo byť kompatibilné aj s čokoládou. Zelený čaj sa kamaráti s kyslými čerešňami a jahody by mali byť chutné s mušľami. Biela čokoláda by sa mala perfektne hodiť ku kaviáru, vanilka zasa ku kuraciemu mäsu. Kuracie je však dobrou dvojicou aj s morskými riasami, jahňacie sa zasa podľa výskumu hodí ku koziemu syru.
Počítačový úspech zaznamenala aj dvojica pomačkané zemiaky a káva, a práve tento pokrm sa Dr. Ahnert rozhodol aj pre pokus pripraviť. Po krátkom premýšľaní však skonštoval, že išlo o niečo neuveriteľne odporné. Mimochodom, ver či nie, tento výskum má aj skutočný prínos, a to zaujímavý plán, kde vidno, ako sa potraviny prelínajú v rámci rôznych jedál a čo s čím najčastejšie kombinujeme.