Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2017, 3:05
Čas čítania 0:00
LucFoxx

Pojem supermodelka vznikol pred viac ako 50 rokmi. Ktoré ženy sa mohli ako prvé pýšiť týmto oslovením?

HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Medzi prvé topmodelky patrila známa Twiggy, ale aj vnučka Ernesta Hemingwaya.

Mená ako Gigi Hadid, Gisele Bundchen či Naomi Campbell pravdepodobne poznáš. Vedela si však ktoré ženy mali ako prvé možnosť, hrdo nosiť oslovenie supermodelka? So samotným pojmom sa začali v médiách a knihách pohrávať už okolo roku 1900. V 50. rokoch tento pojem označoval najlepšie platené modelky, čo sa zachovalo dodnes, ibaže nuly na konci ich honorárov sa niekoľkokrát znásobili. Pozrieme sa na prvé celosvetovo známe modelky, ich pôvod a cestu za úspechom.

 

A post shared by Gigi Hadid (@gigihadid) on

 

New @VogueBrasil !

Príspevok, ktorý zdieľa Gisele Bündchen (@gisele),

Lisa Fonssagrives

Lisa Brigitta Bernstone, pôvodom Švédka, sa narodila 17. mája 1911. Najprv sa venovala maľovaniu, sochárstvu a tancu. Zo Švédska sa presťahovala do Paríža, kde trénovala balet. Spoznala sa s budúcim manželom Fernandom Fonssagrivesom, ktorý ju neskôr viedol k modelingu. V roku 1936 ju vo výťahu objavil fotograf Willy Maywald a ponúkol jej, aby pre neho fotila kampaň na klobúky. Tieto fotografie odoslali do Vogue a vtedajší fotograf pre Vogue urobil Lise pár skúšobných záberov. V roku 1939 sa objavila na obálke nemeckého týždenníka Der Stern a v tom istom roku prerazila aj v Amerike. Počas 30., 40. a 50. rokov bola tvárou niekoľkých titulných strán slávnych časopisov ako napríklad Time, Life, Vogue a Vanity Fair. V jednom z rozhovorov samú seba opísala ako "dobrý vešiak na šaty".

Pojem supermodelka vznikol pred viac ako 50 rokmi. Ktoré ženy sa mohli ako prvé pýšiť týmto oslovením?

Anita Colby

Anita Counihan bola dcérou známeho amerického karikaturistu Buda Counihana. Narodila sa v roku 1914 a zomrela vo veku 77 rokov. Na začiatku svojej kariéry bola považovaná za najlepšie platenú modelku, pričom jej plat bol 50 dolárov za hodinu. Keďže pôsobila v dobe, keď boli ešte reklamy na cigarety povolené, stala sa tvárou niekoľkých takýchto reklám. Okrem modelingu sa tiež venovala herectvu, preto sa v roku 1935 presťahovala do Hollywoodu a zmenila si meno na Anita Colby. 

Dorian Leigh

Dorian Leigh, narodenú v roku 1917, považovali za jednu z prvých ikon módneho sveta. Bavila ju matematika, strojárstvo a kreslenie. Počas II. svetovej vojny navrhovala nástroje pre aerolinky, dokonca asistovala pri vývoji krídel lietadla. V roku 1944 išla na odporúčanie známeho skúsiť šťastie do modelingovej agentúry. Nielenže mala už 27 rokov, čo je na začínajúce modelky pomerne vysoký vek, ani jej výška sa k obvyklej výške modeliek veľmi nepribližovala. Z agentúry ju poslali za redaktorkou časopisu Harper's Bazaar, kde sa zároveň stretla aj s módnym fotografom, ktorého očarilo jej obočie. Dorian sa ihneď stala novou tvárou titulnej strany júnového čísla. Počas jej prvej návštevy modelingovej agentúry jej odporučili, aby tvrdila, že má len 19 rokov. Pre ľudí z módneho priemyslu to bol neskôr mierny šok, keď sa dozvedeli, že Dorian má 27 rokov a dve deti

Jean Shrimpton

Jean Shrimpton bola modelka a herečka, ktorá sa narodila v roku 1942 v Anglicku. Mala niekoľko prezývok, ako napríklad "The Face", "The It Girl", alebo "The Shrimp". Jej veľké oči, našpúlené pery a mini sukňa očarili takmer každého. Mnohí ju považovali za ikonu swingových 60. rokov. Objavila sa v mnohých svetoznámych časopisoch ako napríklad: Vogue, Elle, Harper's Bazaar, Time, Vanity Fair, Glamour, ale tu zoznam zďaleka nekončí. V roku 2012 ju časopis Time zaradil medzi 100 najvplyvnejších módnych ikon všetkých čias. Jej vplyv je evidentný aj pri nasledujúcej supermodelke Twiggy, pre ktorú bola práve Jean Shrimpton najväčšou inšpiráciou. 

Lesley Lawson - Twiggy

Dostali sme sa pravdepodobne k najznámejšej topmodelke, známej pod prezývkou "Twiggy". Toto pomenovanie si zaslúžila hlavne vďaka jej útlej postave, ale aj veľkým očiam, dlhým riasam a krátkemu účesu. Narodila sa v Anglicku, v roku 1949. Medzinárodne slávnou modelkou sa stala náhodne ako 16-ročná, keď navštívila kadernícky salón. Londýnsky kaderník práve vtedy hľadal modelku pre svoj nový krátky zostrih. Požiadal fotografa, aby urobil pár záberov Lesley a vyvesil si ich vo svojom salóne. O mesiac salón navštívila módna redaktorka časopisu Daily Express a keď uvidela fotky Lesley, chcela sa s ňou stretnúť. Vznikli ďalšie fotky a článok, v ktorom ju vymenovali za "Tvár roka 1966". Pre Daily Mail sa Twiggy neskôr vyjadrila so slovami: „Ani vo sne by mi nenapadlo, že by som sa mohla stať modelkou. Bola som príliš malá a chudá. Keby som išla do agentúry, nevzali by ma. Myslím si, že dôvodom môjho úspechu bolo, že som nevyzerala ako ostatné." 

Margaux Hemingway

Margot sa narodila v roku 1954 v Oregone. Jej starý otec bol známy spisovateľ Ernest Hemingway. Keď sa dozvedela, že bola pomenovaná po víne Château Margaux, ktoré jej rodičia pili počas jej počatia, zmenila si meno z Margot na Margaux. V 70. rokoch jej tvár zdobila titulky časopisov Cosmopolitan, Elle, Vogue, Harper's Bazaar, Time a mnoho ďalších. Milióny dolárov jej na účte zabezpečil aj kontrakt s firmou Fabergé, keď sa stala tvárou pre ich parfum. Od puberty trpela bulímiou, epilepsiou, depresiami aj alkoholizmom. Vo veku 42 rokov zomrela na predávkovanie drogami. 

 
Domov
Zdieľať
Diskusia