Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2017, 17:41
Čas čítania 0:00
Vladimír Baško

Rap a módu si spájala naša scéna už dávno pred HAHA Crew. Pripomeň si 10 zásadných skladieb slovenských a českych interpretov o oblečení

HUDBA HAHA CREW MÓDA MOJA REČ SEPAR
Uložiť Uložené

Rap a móda neodmysliteľne patria ku sebe a ku kultúre mladých ľudí. Pozrime sa spolu na najznámejšie pesničky o móde a oblečení zo slovenských a českých radov.

Určite si pamätáš na ošiaľ, ktorý spôsobila košická HAHA Crew vydaním slávneho videoklipu Rap & Móda. Skladba pojednáva o láske týchto chalanov ku značkovému oblečeniu, a fanúšikovia českého a slovenského rapu sa vtedy rozdelili do dvoch táborov, kedy niektorí zastávali skutočnosť o prepojení hudby a módy a boli vďační, že to niekto konečne zakričal nahlas, a ostatní sa nedokázali zmieriť s tým, že je to samozrejmá záležitosť. Avšak v histórii českej a slovenskej rapovej tvorby sme už niekoľkokrát mohli zaznamenať obľubu našich raperov v krásnom oblečení. Poďme si spolu pripomenúť najznámejšie skladby o móde od populárnych interpretov.

El Nino - Šaty dělají člověka

"Boty Gucci, bunda Gucci,

pásek Gucci, každá čučí."

Český El Nino vydáva v roku 2010 album Associal a nachádza sa na ňom i materialistická záležitosť Šaty dělají člověka, v ktorej opisuje svoj vzťah ku dizajnérskemu oblečeniu. Raper spomenul takisto svoje slávne videá, na ktorých ukazuje bločeky z nákupov v drahých kamenných obchodoch a rozpráva o najznámejších značkách ako Gucci alebo Louis Vuitton. Zmienil sa ale tiež o bundách od Moncler. S El Ninom sme pred pár rokmi viedli rozhovor o móde a patrične sa nám v ňom zdôveril o svojich pocitoch.

Jimmy Dickson - Sneakers (feat. Baron)

"Točí se mi svět, mám pocit že lítám, 

mám na nohách Air Force One a ty nechcou přistát."

V Čechách ešte chvíľu ostaneme a pripomenieme si Jimmyho debutový projekt z roku 2009. Na mixtape veľmi podarený Dickshake obsahoval okrem autotune hitov tiež množstvo party trackov. Príkladom zaujímavej party skladby je práve Sneakers, ktorá v zaujímavom kontexte opisuje divokú akciu a Jimmyho lásku ku svojim nablýskaným najkám. Na feate sa objavuje Baron, dnes známejší pod pseudonymom Candy Mane

Tafrob - Šaty dělaj člověka (feat. Otecko & Jay Diesel)

"Nové najky, mikina Bape,

vraj máš takú istú, no moja neni fake."

Rok 2009 prináša tiež Tafrobov štúdiový album Sup, obsahujúci zaujímavú česko-slovenskú spoluprácu s Oteckom z H16 a s Jayom. Všetci traja tu spomínajú svoje obľúbené značky a opisujú módu toho obdobia, ale bezpochyby najzaujímavejšími sú Oteckove bars o značke A Bathing Ape, ktorá sa v našich uliciach začala objavovať až niekoľko rokov po tom. 

Moja Reč - Zľavy (feat. Otecko)

"Wannabe raperi u nás sú jak klony,

ak nemáš svoj štýl nikto nevie kto si."

Zostávame ešte stále v roku 2009, kedy duo Delik & Supa vydáva monštruózny album Dual Shock. Moja Reč si takisto na svoju nezvyčajnú skladbu o oblečení zavolala na spoluprácu Otecka. Chalani prechovávajú záľubu v drahom oblečení, ale nehodlajú zaň platiť závratné sumy ako tvoji obľúbení raperi z telky a radšej sa tak venujú nakupovaniu počas zliav.  

Otecko - White tee je nutnosť (feat. Delik)

"Dať za tričko 30 eur to je hlúposť,

white tee je lacné, white tee je nutnosť."

V tomto roku takisto vydala H16 mixtape s názvom Antivirus. A opäť, do tretice, to bol Otecko, ktorý sa chopil témy obľúbeného gearu a spolu s Delikom napísal skladbu o bielom tričku. Práve jednoduché white tee je snáď od začiatku hip-hopovej kultúry súčasťou uniformy každého jej prívrženca. White tee je nutnosť, dym z držky jak Snoop Dogg.

Delik - Queens Skit

"K1X, Akademiks, Mecca, Rocawear,

žiadny lacný shult, čo sa hneď rozpadne."

Pri Delikovi sa takisto pozastavíme do tretice. V roku 2008 vydáva Logic ešte ako DJ mixtape Shine Like Diamonds a na skladbách sa pomerne často objavujú chalani z Handlovej, Delik a Supa. Prvý menovaný venoval krátku skladbičku partnerovi tejpu, obchodu s oblečením Queens. Lásku ku shopu vyjadril tiež vo vyššie spomenutom White tee je nutnosť. Skladba však vyšla až o rok neskôr.

Separ - Tepláky

"V mojich teplákoch sa mi hompáľajú vajcá,

lebo tepláky sú úplne najvác."

Koncom roku 2012 valcuje scénu legendárny Buldozér a Separ na ňom uvádza popri ostatných true schoolových skladbách nezabudnuteľnú teplákovú hymnu. V nezvyčajnom tracku rapuje o tom ako s kamarátmi dokážu prepiť tvoje drahé handry a o nezmyselných predpisoch súvisiacich s obliekaním. V polovici nasledujúceho roka podčiarkuje skladbu zaujímavým videoklipom s choreografiou.

Vec - Kúsky mňa (feat. Škrupo)

"Zažil som s nimi kopec srandy,

ostanú pre mňa viac ako handry."

 

V decembri toho istého roku 2012 vydáva Vec tretí sólový štúdiový album Stereo farbo slepo, spolu s úsmevnou záležitosťou Kúsky mňa, ktorá pojednáva o jeho obľúbených tričkách. Nezvyčajné je práve prepojenie zážitkov alebo obdobia života, čím nám vysvetľuje, prečo má to ktoré tričko rád. Pár dní po vydaní albumu Vec doplnil skladbu rovnako zábavným videoklipom.

Samey - Rap & Móda (prod. Dalyb)

"Idem high, high fashion,

tak bye, bye, haters."

Revolúciu v česko-slovenskom rape spôsobilo v roku 2013 košické zoskupenie HAHA Crew ich prvým počinom Rap & Móda vydaným na našom YouTube kanáli. Mladý Samey spomína na beate od Dalyba už v tej dobe značky ako Givenchy alebo Bape, ktoré si až nasledujúce obdobie osvojila širšia verejnosť a množstvo raperov. Spomína tiež mixovanie vysokej módy a streetwearu, čo je každodenným chlebom dnešného obliekania mladých ľudí.

Zayo - Hudba, Lóve, Móda, Hoes (feat. Logic)

"Nohavice APC, výkriky ACAB,

v taške mám len PSP, od začiatku MVP."

O čosi neskôr sa ku rapujúcemu parťákovi zo skupiny pripojil aj tretí člen Zayo. Očakávaná skladba Hudba, Lóve, Móda, Hoes s jej chytľavým refrénom a Logicom na featuringu sa dostala von v polovici roku 2015 spolu so sprievodným videoklipom. Chalani rapujú o handrách a babách, ale obaja spomínajú tiež hejterov na drogách.

BONUS: Blame Trace - Dufflebag

"Dufflebag plný lásky, v ruke mám dufflebag plný lásky."

Mladý rapper Blame Trace, zakladateľ crew Blame Mob so základňou v Bratislave, v roku 2014 vyhodil do sveta svoju prvú skladbu s názvom Dufflebag. Ide o metaforickú vec a o jeden z prvých počinov cloudy rapu na Slovensku. Vo videoklipe môžete sledovať tašku od Louis Vuitton.

Odporúčané
Týždne módy priniesli skvelú obuv: hotelové papuče Miu Miu, športové mokasíny New Balance či timberlandy od Pharrella    Týždne módy priniesli skvelú obuv: hotelové papuče Miu Miu, športové mokasíny New Balance či timberlandy od Pharrella 17. marca 2024, 15:30

Toto bol krátky prierez českej a slovenskej rapovej tvorby o móde a či už si zástancom značkového oblečenia alebo nie, dnes už musíš otvorene uznať že hudba a móda fungujú ruka v ruke alebo ako pravá a ľavá. Sleduj nás aj naďalej, pretože chystáme ďalšie články o prepojení česko-slovenskej hudby a módy.

Domov
Zdieľať
Diskusia