Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. marca 2017, 17:43
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Päťkári nebudú prepadávať a školy si budú môcť určovať dĺžky hodín. Navrhovaná reforma prekope školstvo od základov

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vyučovanie môže byť zložené aj z 90-minútoviek a školy budú útulnejšie. Čo navrhuje najnovšia reforma?

Na návrh reformy školstva od ministra Petra Plavčana sa čakalo skutočne dlho. Teraz je známa. Volá sa Učiace sa Slovensko, popísaná je na 200 stranách a má usmerniť tok školstva na Slovensku pre najbližších 10 rokov. Zmien je pritom len niekoľko, no poriadne výrazných. Tou najzásadnejšou je, že opakovanie ročníka už nebude tak ľahkou a bežnou záležitosťou - žiak, ktorý dostane na vysvedčení známku "nedostatočný" aj tak postúpi. Opakovanie tak stále hrozí napríklad žiakom s fyzickými či psychickými zdravotnými poruchami, v tomto prípade to však je pre ich prospech. Očakávalo sa však zníženie počtu gymnazistov v prospech odborných škôl, k žiadnym zmenám nedôjde.

Päťkári nebudú prepadávať a školy si budú môcť určovať dĺžky hodín. Navrhovaná reforma prekope školstvo od základov
Zdroj: pexels.com

Ďalšou značnou obmenou je rozlúčka so 45-minútovými vyučovacími hodinami, po novom si školy budú môcť rozvrh nastaviť sami. Samotní autori reformy navrhujú, aby boli vyučovacie hodiny predĺžené aj na 90 minút na úkor ich počtu za týždeň, takto je to populárne napríklad v niektoých krajinách západnej Európy. Dlhé vyučovacie bloky by študentom mali spríjemniť útulnejšie prostredia, reforma totiž odporúča školy skrášľovať a zútulňovať. Kvety či pozitívne farby totiž vplývajú na psychiku i pozitívnu náladu. Inou zmenou pre žiakov je intenzívnejšie zameranie na matematiku, návrh reformy upozorňuje na katastrofálne výsledky, ktoré v nej slovenskí žiaci dosahujú pri testovaní. Zmeny sú tu však aj pre učiteľov, po niekoľkých rokoch práce budú mať nárok na preplatené kúpele či jazdu do práce vlakom zadarmo. Aktuálne je celá reforma v pripomienkovom štádiu, kedy sa k nej vyjadrujú rôzni experti. Podľa Ministerstva školstva ide o nadčasový dokument odrážajúci potreby občanov. Súhlasíš?

Päťkári nebudú prepadávať a školy si budú môcť určovať dĺžky hodín. Navrhovaná reforma prekope školstvo od základov
Zdroj: taiga | wikimedia
Domov
Zdieľať
Diskusia