Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2017, 21:53
Čas čítania 0:00
Barbora Bláhová

Miesto, kde muži bojujú o rovnoprávnosť: Spoznaj s nami karibské ostrovy Turks a Caicos

POLITIKA
Uložiť Uložené

Boj za rovnoprávnosť sa stále vedie na mnohých miestach po celom svete. Väčšinou sú to však ženy, ktoré sa musia domáhať svojich práv. To však nie je prípad Turks a Caicos, tu pomyseľné žezlo držia v rukách ženy.

Osud to zariadil tak, že v jednej časti Karibiku sa dostali k moci ženy. Na ostrove Turks a Caicos je to práve “nežné pohlavie”, ktoré zastáva najvyššie politické funkcie a má rozhodujúci hlas vo všetkých podstatných otázkach. Na konci minulého roka tu na pomyselný trón zasadla premiérka a vodcovská osobnosť demokratického ľudového hnutia, rodená Bahamčanka Sharlene Cartwright-Robinson, ktorej “kryje chrbát” celý zástup žien okupujúcich vysoké politické pozície, akými sú zástupkyňa guvernéra, generálna prokurátorka, predsedkyňa Najvyššieho súdu a mnoho ďalších.

Vzhľadom k nízkemu počtu obyvateľov (okolo 30-tisíc), tu prevaha žien priam až bije do očí. Sharlene krátko po zvolení vyhlásila, že ženy vo vysokých politických funkciách sú ženami na správných miestach, pretože prave ony, volia osobnejší prístup a zameriavajú sa aj na najmenšie detaily. Zároveň verejne prehlasuje, že od roku 1998, kedy vstúpila do strany, boli členmi len dve ženy - ona a jej sesternica. Z novonadobudnutej moci v rukách žien má o to väčšiu radosť. Vyjadrila ju okrem iného v prehlásení, že je prvou ženou, ktorá bola zvolená prevažne vďaka hlasom od mužov.


 
Voľba ženy ako hlavy štátu vyvolala silné reakcie z ostatných krajín, ale čo je podstatnejšie - predovšetkým sa premieta do mentality tamojších mužov. V škole sa začala mladým chlapcom dôrazne vštepovať dôležitosť stanovenia si vysokých cieľov. Je im kladené na srdce, aby mierili vysoko a nebáli sa túžiť po nedosiahnuteľnom. Je tu teda zrejmá snaha prinútiť mužov, aby sa uchádzali o vyššie miesta a aby poznali svoju hodnotu. Na ostrove sa dokonca 19. novembra oslavuje sviatok mužov, ktorý im má pripomenúť ich hrdosť. Sú tu taktiež rozšírené tábory pre mladých chlapcov. Tie sú zamerané na ich psychický a fyzický rozvoj, majú ich motivovať k štúdiu a následne ku kariérnemu rastu. Vzhľadom k prieskumom ukazujúcim, že z desiatich vysokoškolákov je deväť ženského pohlavia a len jeden muž, niet divu, že miestni nadobudli dojem o nízkych ambíciách tamojších chlapcov.

Miesto, kde muži bojujú o rovnoprávnosť: Spoznaj s nami karibské ostrovy Turks a Caicos
Zdroj: Wikimedia Commons, TUBS

Sharlene Cartwright-Robinson sa vrhla do volebného boja s heslom: „Som proste tým nejlepším mužom pre túto prácu“, v snahe prelomiť celosvetovo stereotypné predstavy, že hlava štátu má byť vždy muž. Nielen vďaka tomuto sloganu, ale predovšetkým zásluhou veľmi úspešnej kampane, bola zvolená do funkcie a spolu s ňou po trinástich rokoch aj Ľudové demokratické hnutie. Súdiť, či jej vláda bude alebo nebude úspešná by bolo predčasné, avšak už teraz ju môžeme považovať za inšpiráciu pre množstvo odvážnych žien.

Späť
Zdieľať
Diskusia