Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2017, 15:53
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Myslíte si, že Kristen Stewart je netalentované drevo? Prinášame vám 5 výborných filmov, ktorá vás presvedčia o opaku

FILMY A SERIÁLY KRISTEN STEWART
Uložiť Uložené

Na Bellu z Twilightu zabudnite.

Už nejaký ten piatok patrí k znaku dobrého vkusu vysmievať sa z hereckých schopností Kristen Stewart. Herečka, svojho času chválená ako jedna z najsľubnejších svojej generácie, sa stala synonymom pre otravné a naivné herectvo. A dôvodom je jedno slovo: Twilight. Dovtedy o nej vedeli hlavne fanúšikovia indie kinematografie, ale až obrovský úspech lesknúcich sa upírov ju predhodil masám. Hardcore fanúšikovia Twilightu ju velebili (ako všetko spojené s touto sériou), ale ostatných akurát privádzala do zúrivosti a rýchlo si vyslúžila nálepku hereckého nemehla. Ani jej kolega Robert Pattinson neušiel podobnému osudu. Zaslúžený odsudok? Určite nie.

Nebojte sa, nechceme tu v nejakom pomútení mozgu obhajovať Twilight. Príbehovo aj herecky išlo o hrôzu - lenže otrasne nehrala len Kristen, ale snáď všetci, čo mali tú smolu a dostali sa pred kameru. V súčasnosti zažívame podobný prípad so sériou Fifty Shades. V celom hurhaji sa ale akosi zabudlo na množstvo filmov, v ktorých Stewart predviedla výborné výkony. Do istej miery je to pochopiteľné - išlo o menej známe, väčšinou nezávislé snímky. Tie sa často k masovému divákovi nemali šancu dostať. Viacerí z nich ju teda hodnotia hlavne prostredníctvom jej angažovaní sa v Twilighte. Celá vec je však trochu zložitejšia. Na niekoľkých vybraných tituloch si ukážeme, že Kristen Stewart rozhodne nie je také netalentované poleno, ako často počúvame zo všetkých možných strán. 

Speak (réžia: Jessica Sharzer, 2004)

O tejto dráme sme sa rozpísali už v rebríčku filmov o šikane, nepochybne si však zaslúži zmienku. Išlo viac-menej o prvú hlavnú úlohu pre Kristen Stewart a môžeme vidieť, že sa s ňou popasovala viac než dobre. Rola pritom bola dosť náročná a vyžadovala od herečky úplný ponor do psychiky svojej hrdinky. Celá snímka stála na nej a prostredníctvom svojej postavy Melindy dokázala perfektne vyjadriť osamelosť, vnútorné napätie a úzkosť. Teda pocity známe mnohým (nielen) šikanovaným. V kombinácii so silným príbehom vznikol veľmi emocionálny zážitok, na ktorý sa len tak ľahko nezabúda.

Myslíte si, že Kristen Stewart je netalentované drevo? Prinášame vám 5 výborných filmov, ktorá vás presvedčia o opaku
Zdroj: Showtime Networks

The Cake Eaters (réžia: Mary Stuart Masterson, 2007)

Trochu neprávom polozabudnutá indie záležitosť, kde si Kristen Stewart strihla 15-ročnú Georgiu, trpiacu vzácnou genetickou chorobou. Ochorenie je nevyliečiteľné, Georgia má pred sebou len obmedzený čas a obáva sa, že všetky radosti života nestihne - napríklad lásku... K hraniu podobných postáv sa musí pristupovať opatrne. Stačí málo a človek môže skĺznuť do nechcenej karikatúry. Stewart však rolu zvládla s veľkým prehľadom. Príbeh však nestojí len na nej, ale aj na ďalších, rovnako herecky presvedčivých postavách. The Cake Eaters je takým malým výrezom zo života dvoch rodín na americkom vidieku. Možno vás neohromí prepracovanosťou príbehu, ale ponúkne postavy hľadajúce aj v neutešenej situácii kúsok svojho šťastia.

Myslíte si, že Kristen Stewart je netalentované drevo? Prinášame vám 5 výborných filmov, ktorá vás presvedčia o opaku
Zdroj: Creative Artists Agency (CAA)

Adventureland (réžia: Greg Mottola, 2009)

Kristen Stewart vo svojej najprirodzenejšej úlohe? Možno aj hej. V príjemnej komédii Adventureland si zahrala sympatickú a inteligentnú Em. Práve do nej sa zamiluje hlavný hrdina v podaní Jesseho Eisenberga. Jej osobný život je chaotický, doma má problémy a uteká pred nimi hlavne do práce. Em a všetky ostatné postavy sú uveriteľné, ľudské a vtipné. Zaujímavejšie na celom príbehu je, že vlastne sledujeme outsiderov pracujúcich v zábavnom parku, hoci ich intelekt a možnosti sú niekde úplne inde. Iné uplatnenie však nenašli. Aj vďaka tomu si ich postavy určite obľúbi množstvo súčasných mladých ľudí. Eisenberg a Stewart sú navyše sympatický pár a nie je najmenší problém im fandiť.

Myslíte si, že Kristen Stewart je netalentované drevo? Prinášame vám 5 výborných filmov, ktorá vás presvedčia o opaku
Zdroj: Miramax Films

The Runaways (réžia: Floria Sigismondi, 2010)

V coming-of-age biografickej dráme The Runaways budeme svedkami vzniku rovnomennej dievčenskej rockovej kapely. Medzi jej hlavné členky patrili Cherie Currie (Dakota Fanning) a Joan Jett (Kristen Stewart). Skupina nemala dlhé trvanie, film o nej však môžeme odporučiť aj vďaka skvelému hereckému výkonu Stewart. Spokojná s ňou bola aj samotná Joan Jett (podieľala sa ako výkonná producentka). Podobné úlohy navyše Kristen sadnú ako uliate. Občas poriadne výbušné rebelky, zároveň ale flegmatičky, ktoré neriešia okolitý svet. Stewart so svojou Joan Jett splynula dokonale.

Myslíte si, že Kristen Stewart je netalentované drevo? Prinášame vám 5 výborných filmov, ktorá vás presvedčia o opaku
Zdroj: Apparition

Clouds of Sils Maria (réžia: Olivier Assayas, 2014)

Vynikajúca artová konverzačka predstavuje Kristen Stewart možno v trochu netradične „akčnej“ polohe. Strihla si totiž osobnú asistentku slávnej herečky Marie Enders (Juliette Binoche). Práve ona jej dohadzuje kšefty a propagačné akcie. A zároveň slúži ako nenahraditeľný pomocník pri skúšaní divadelnej hry, ktorá má Marie vrátiť do predstavenia, kde kedysi hviezdila. Clouds of Sils Maria stoja hlavne na výborne napísaných dialógoch a ponúka mnoho podnetov na premýšľanie. Napríklad o umení a strachu z plynutia času. Juliette Binoche a Kristen Stewart predviedli fantastické výkony, do istej miery sú vo viacerých prvkoch navzájom protikladné. Samotná Stewart si za film odniesla cenu César za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe (ako vôbec prvá americká herečka v histórii). Zaslúžene.

Myslíte si, že Kristen Stewart je netalentované drevo? Prinášame vám 5 výborných filmov, ktorá vás presvedčia o opaku
Zdroj: Les Films du Losange

A dalo by sa pokračovať. Mohli by sme spomenúť vedľajšiu úlohu v thrilleri Úkryt od Davida Finchera, kde si zahrala dcéru Jodie Foster, ďalej Into the Wild, adaptáciu románu Jacka Kerouaca On the Road, oscarovku Still Alice, Zmienku si určite zaslúži aj sci-fi Equals, vojenská dráma Camp X-Ray a koniec-koncov aj svojská komédia American Ultra. A kto by stále nemal dosť, môže si dať najnovší zárez Woodyho Allena s názvom Café Society, nezávislák Certain Women či prichádzajúci (a sľubne vyzerajúci) Personal Shopper. Zaujímavých filmov má Kristen určite viac než dosť. Odporúčame sa teda vykašľať na celú Twilight ságu a loviť aj medzi menej nápadnými dielami. Je o čo stáť.

Domov
Zdieľať
Diskusia