Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2017, 12:16
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Nádor vaječníkov s obsahom mozgu? Lekári objavili v tele dievčaťa zaujímavý nález

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Ako sa dostalo mozgové tkanivo do vaječníkov?

Operácie zapáleného červovitého výbežku slepého čreva - appendixu patria medzi najčastejšie zákroky, ktoré sa vykonávajú po celom svete. Kým dnes ide o prakticky rutinnú záležitosť, v minulosti tomu tak nebolo a mnoho ľudí zomrelo úplne zbytočne preto, že im nebola poskytnutá dostatočná zdravotná starostlivosť. Pred necelými dvoma rokmi sme vám na našich stránkach priniesli aj príbeh o ruskom lekárovi, ktorý sa bol nútený operovať sám, nakoľko problém so "slepákom" na neho prišiel v čase, keď pôsobil ako jediný lekár na Antarktíde. Nebyť jeho odvahy a chute sa do toho pustiť, mohol zomrieť. Našťastie sa tak nestalo a vtedajší systém sa rád zviezol na jeho odvahe.

Japonským lekárom pred niekoľkými dňami ležalo na operačnom stole 16-ročné dievča, ktoré pre problémy s appendixom bolo nútené podstúpiť zákrok. V jednom momente ostal tím prekvapený po tom, ako zistil, že pacientka má vo vaječníkoch nádor. Nakoľko ten sa dovtedy nijakým spôsobom neprejavoval, o to viac dané zistenie prekvapilo. Absolútny vrchol úžasu prišiel vo chvíli, keď sa zistilo, že v nádorovom tkanive typickom pre nádory vaječníka sa nachádza aj cudzie tkanivo, pochádzajúce z centrálneho nervového systému. Presnejšie povedané, nález s rozmermi 3x1 cm bol zhodný s mozočkovým tkanivom. Ako je možné, že sa kúsok hmoty charakteristický pre centrálny nervový systém nájde prakticky na opačnom konci tela?

To, čo sa neznalému človeku môže zdať absurdné, je v skutočnosti síce zriedkavý, ale nie výnimočný patologický nález, ktorý sa nazýva teratóm. Toto pomenovanie označuje druh nádoru, v ktorom je zastúpených viacero tkanív rôzneho pôvodu, ktoré nepochádzajú z okolia štruktúry, kde sa nádor nájde. Môžeme ich rozlíšiť na diferencovaný zrelý teratóm (nájdené patologické tkanivá zodpovedajú veku pacienta), diferencované nezrelé a nediferencované teratómy. Tieto typy nádorov môžu obsahovať široké spektrum rôznych tkanív - kožu, zuby, epitel dýchacieho, resp. tráviaceho systému, slinné žľazy, štítnu žľazu, svaly, tuk, chrupavku či kosť. Našťastie, dievčine sa dnes darí dobre. Operácia prebehla úspešne a rovnaký trend nabrala aj jej rekonvalescencia. 

teratóm vaječníkov

Nádor vaječníkov s obsahom mozgu? Lekári objavili v tele dievčaťa zaujímavý nález
Zdroj: Ed Uthman
Domov
Zdieľať
Diskusia