Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. januára 2017, 15:50
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ako vyzerá Zem z Marsu? Šikovná sonda k nám poslala jednoznačnú a veľmi peknú odpoveď

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Niekto nedokáže so svojím fotoaparátom zaostriť na najbližší kopec, no v neďalekých končinách slnečnej sústavy fotia rovno zemeguľu z veľkej vzdialenosti.

Pozerať sa, ako zachytávajú našu domovskú planétu z výšky astronauti obývajúci ISS môže byť príjemnou záležitosťou, avšak čo ak sa vám naskytne možnosť pozrieť sa na Zem rovno z ďalekého Marsu? Pravdepodobne si poviete, že ide o nemožnú záležitosť, ale opak je pravdou. Po internete aktuálne začala kolovať fotografia vyhotovená zariadením Mars Reconnaissance Orbiter (konkrétne jeho kamerou  názvom HiRISE - High Resolution Imaging Science Experiment) z 20. novembra roku 2016 nachádzajúcim sa momentálne ponad červenou planétou. Okrem skúmania Marsu, čo je jeho primárnou úlohou, sa mu ale podarilo zachytiť aj našu modrú zemeguľu vo vzdialenosti 205 miliónov kilometrov, čo je už teda poriadna diaľka. Výsledkom nie je iba akási miniatúrna škvrnka žiariaca na oblohe či kdesi v nekonečnej temnote, ale veľmi vydarená snímka. Na fotografii nižšie je ľahké rozpoznať Austráliu, pod ňou nachádzajúcu sa Antarktídu či kúsok Ázie. Zvyšné biele oblasti sú oblaky. "Pod Zemou" je vidno aj šedý Mesiac obiehajúci okolo svojho najbližšie vesmírneho suseda, teda nás.

Ako vyzerá Zem z Marsu? Šikovná sonda k nám poslala jednoznačnú a veľmi peknú odpoveď
Zdroj: NASA/JP-CALTECH
Domov
Zdieľať
Diskusia