Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2016, 18:25
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Menej známe sci-fi a fantasy snímky, ktoré v roku 2017 môžu svojou kvalitou poraziť aj veľké blockbustery

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ocitneme sa vo vesmíre, navštívime fantastické svety, mestá budúcnosti a rozhodne nebude chýbať ani Rusko. Máte už svojho favorita?

Rok 2016 sa už pomaličky začína blížiť ku svojmu koncu, a tak nadišiel ten pravý čas, aby sme sa pozreli na snímky, ktoré uvidíme v tom nadchádzajúcom. No keďže očakávaných a nesmierne zaujímavých filmov nám rok 2017 naservíruje naozaj mnoho, museli sme ich tematicky rozdeliť do viacerých skupín. Po nedávnom výbere animákov teda prichádzame so žánrami sci-fi a fantasy, pričom sa zameriame najmä na projekty, ktoré sú nenápadnejšie a menej známe. Ešte predtým, než sa do toho pustíte naplno, vedzte, že viac informácií o jednotlivých snímkach nájdete vo vyznačených odkazoch.

Attraction

Úvodným počinom nášho zoznamu je Attraction, a teda snímka reprezentujúca prvú z dnešnej dvojice ruských záležitostí. Príbeh sa ponesie v znamení záhadného príchodu mimozemšťanov, ktorých pristátie zdemoluje nejednu budovu a zapríčiní vyhasnutie mnohých ľudských životov. Nikto poriadne nevie, ako sa má k takejto situácii postaviť, a tak častokrát berú spravodlivosť do rúk práve domáci obyvatelia. Tým sa prítomnosť cudzích návštevníkov rozhodne nepáči a chcú ich z našej planéty vyhnať. Zverejnené trailery vynikali prísľubom kvality a tiež poriadne lákavým vizuálom, ktorému ale jasne dominoval naozaj nápaditý dizajn samotných votrelcov. Premiéra v Rusku a Číne je naplánovaná na 26. januára 2017, či sa však Attraction dostane aj k nám, s istotou povedať nevieme.

The Space Between Us

Podľa tvorcov pôjde o intergalaktický ľúbostný príbeh medzi dvoma tínedžermi z iných svetov, ktorí sa navzájom spoznajú a zaľúbia. Problémom je, že ich delí zopár desiatok miliónov kilometrov. 16-ročný Gardner (Asa Butterfield), narodený a vychovaný na Marse, nedokáže odolať a vyberie sa na odvážnu misiu na Zem, kde chce stretnúť svoju milovanú Tulsu (Britt Robertson), vypátrať svojho otca a zároveň spoznať všetko to nádherné, čo my považujeme za úplne bežné. Popri sympatickej mladej dvojici v hlavných úlohách uvidíme napríklad aj Garyho Oldmana, Carlu Gugino či B. D. Wonga. Otázne je, či nás snímka po prezradení prílišného množstva informácií ešte bude mať čím prekvapiť. To sa možno dozvieme už vo februári 2017, kedy vstúpi do svetových kín. Naša krajinka však medzi nimi zatiaľ nefiguruje.

Guardians

Ako sme už avizovali, k vyššie spomínanému Attraction sa budúci rok pridá ešte jedna zaujímavá snímka pochádzajúca z Ruska, a tou je Guardians. Tento film nám predstaví jednotku superhrdinov, ktorej členovia pochádzajú z hneď niekoľkých sovietskych republík. Nadprirodzené schopnosti získali ešte počas Studenej vojny, kedy sa (či už dobrovoľne alebo z donútenia) zúčastnili tajného vládneho projektu spadajúceho pod organizáciu menom Patriot. Po dlhých rokoch skrývania svojich identít sú však nútení vystúpiť z tieňa a spojiť sa v spoločnom boji. Musia zastaviť extrémne nebezpečného a neznámeho nepriateľa, ktorý ohrozuje krajinu. Diváci v Rusku si budú môcť Guardians vychutnať už 23. februára 2017. Nám teda ostáva už iba dúfať, že sa snímka dostane aj do iných kútov sveta, pretože nevyzerá vôbec zle.

A Monster Calls

Táto nádherne vyzerajúca fantasy dráma je adaptáciou rovnomenného oceňovaného knižného diela od Patricka Nessa a zameria sa na život 12-ročného Conora (Lewis MacDouggal), ktorý sa snaží zmieriť so smrteľnou chorobou svojej matky (Felicity Jones) či šikanovaním zo strany spolužiakov tým, že uniká do fantastického sveta monštier a rozprávok, kde objavuje príbehy o odvahe, strate a viere. V noci, vždy chvíľku po polnoci, ho totiž navštevuje obrovský hovoriaci starý strom rastúci na kopci za domom. Ten chlapca naučí, že veci často nie sú také, akými sa na prvý pohľad zdajú. Dychberúce trailery, podmanivý hlas charizmatického Liama Neesona a talentované meno na režisérskej stoličke sú obrovským predpokladom skvelého filmového zážitku. A Monster Calls by sme mohli vidieť už koncom marca 2017, teda zarovno s premiérou v Česku.

Life

Vesmírny sci-fi thriller z pera Rhetta Reesa a Paula Wernicka, scenáristov Deadpoola či Zombielandu? A navyše s hereckým obsadením, ktoré disponuje menami ako Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson či Hirojuki Sanada? To teda berieme všetkými desiatimi. V snímke budeme sledovať posádku Medzinárodnej vesmírnej stanice ISS, ktorej sa podarilo získať záhadnú vzorku z planéty Mars. Táto partička kozmických bádateľov ale onedlho zisťuje, že objavená forma existencie je oveľa inteligentnejšia a rafinovanejšia. Synopsa síce môže vyzerať absolútne tuctovo a pripomínať hromadu iných počinov zo žánru, história nám však už mnohokrát dokázala, že odsúdiť film dopredu sa naozaj nevypláca. Sci-fi Life si u nás budeme môcť vychutnať už 11. mája 2017.

Geostorm

Ďalší z radu projektov, o ktorých toho v týchto chvíľach vieme len veľmi málo. Geostorm sa bude odohrávať vo svete, kde počasie kontrolujú satelity z vesmíru. Keď náhle dôjde k poruche a hrozí búrka epických rozmerov, Zem vysiela na záchrannú misiu sympatického, no zároveň tvrdohlavého technika menom Jake (Gerard Butler), aby závadu opravil. Počas cesty do vesmíru musí navyše spolupracovať s odcudzeným bratom. A práve ten neskôr odhalí, že búrka má slúžiť iba ako krycí manéver pre atentát na prezidenta. Butler však nebude jedinou známou tvárou, ktorá sa v tomto sci-fi objaví. Okrem neho sa totiž môžeme tešiť aj na Katheryn Winnick, Jima Sturgessa, Abbie Cornish, Eda Harrisa či Andyho Garciu. Premiéra na Slovensku a v susedných Čechách je naplánovaná na 19. októbra 2017.

Zľava: Gerard Butler, Ed Harris a Katheryn Winnick

Menej známe sci-fi a fantasy snímky, ktoré v roku 2017 môžu svojou kvalitou poraziť aj veľké blockbustery
Zdroj: FilmDistrict/Warner Bros. Television/MGM Television

2017 Cloverfield Movie

Pod dohľadom producenta J. J. Abramsa (a nedávno ešte s názvom God Particle) nás príbeh nadchádzajúceho prírastku do mysterióznej série Cloverfield zavedie na americkú vesmírnu stanicu, kde budeme sledovať skupinu astronautov, ktorá jedného dňa učiní šokujúci objav. Ten následne členov posádky nielen že donúti bojovať o vlastné prežitie, ale navyše aj otrasie všetkým, čo doteraz vedeli o realite okolo seba. Všetko teda nasvedčuje tomu, že opäť raz uvidíme komornejšie ladené sci-fi, ktoré pracuje najmä s atmosférou a jednotlivými postavami. Čo sa samotného obsadenia týka, tešiť sa môžeme na hercov, ako Daniel Brühl, Ziyi Zhang či Elizabeth Debicki. Pôvodne sme sa snímky mali dočkať už vo februári, žiaľ, nakoniec musíme vydržať až do 27. októbra 2017.

Zľava: Elizabeth Debicki, Ziyi Zhang a Daniel Brühl

Menej známe sci-fi a fantasy snímky, ktoré v roku 2017 môžu svojou kvalitou poraziť aj veľké blockbustery
Zdroj: Warner Bros. Pictures/Focus Features/Universal Pictures

Bright

Davidovi Ayerovi chýbala po štúdiom ovládanej komiksovke Suicide Squad väčšia sloboda pri tvorení, a preto sa so svojím novým projektom rozhodol zaklopať na dvere známeho streamovacieho giganta menom Netflix. Jeho snímka Bright bude akýmsi policajným thrillerom s prvkami fantasy a predstaví nám svet ľudí, ktorého súčasťou sú aj rôzne nadprirodzené tvory ako víly či orkovia. Zároveň však pôjde o psychologickú a veľmi realistickú záležitosť s tvrdým R-kovým ratingom. To už je skutočne zaujímavo namiešaný mix, čo poviete? Navyše, ústrednú dvojicu mužov zákona stvárnia sympaťáci Will Smith a Joel Edgerton, pričom ten druhý menovaný bude práve orkom. Popri zmienených pánoch sa však objaví napríklad aj Noomi Rapace. Film sa ešte stále natáča, takže presný dátum premiéry zatiaľ nepoznáme.

Zľava: Will Smith a Joel Edgerton

Menej známe sci-fi a fantasy snímky, ktoré v roku 2017 môžu svojou kvalitou poraziť aj veľké blockbustery
Zdroj: Cousart/JFXimages/WENN.com

Mute

Režisér Duncan Jones nemusel pre svoj nadchádzajúci projekt chodiť ďaleko. Dlhé roky ho mal totiž v zásuvke. Snímku Mute chystal ešte ako prvotinu, v tej dobe však išlo o príliš ambicióznu záležitosť, takže jej čas nastal až teraz. Príbeh bude zasadený do futuristického Berlína plného imigrantov, kde žije aj nemý barman Leo Beiler (Alexander Skarsgård). Jeho láska jedného dňa záhadne zmizne. Leo sa pri pátraní po nej dostáva do čoraz hlbších a odvrátenejších častí Berlína, pričom spoznáva zvláštnu dvojicu amerických chirurgov (jedného z nich stvárni Paul Rudd), ktorí by ho mohli dostať na správnu stopu. Zaujímavosťou je, že tento mestský sci-fi thriller má byť nejakým spôsobom prepojený s Jonesovým filmom Moon z roku 2009. Produkcia je momentálne v plnom prúde.

Prvý koncept art

Annihilation

Aj druhým režijným počinom Alexa Garlanda bude sci-fi. Po pecke Ex Machina sa tentokrát pustil do snímky s názvom Annihilation, ktorá bude adaptáciou prvej časti knižnej trilógie Southern Reach od Jeffa VanderMeera. V centre diania sa ocitne už v poradí dvanásta expedícia vyslaná na tajomné územie zvané Area X. A prečo práve dvanásta? Nuž, príslušníkov predchádzajúcich jedenástich výprav postretla smrť za veľmi záhadných okolností, takže oblasť ostala zahalená rúškom tajomstva aj naďalej. Štvorčlenný ženský tím však po príchode na miesto neobjaví iba obrovskú topografickú anomáliu, ale aj formy života vymykajúce sa celkovému chápaniu. Sľubne vyzerajúci film, v ktorom uvidíme hercov ako Oscar Isaac, Gina Rodriguez, Natalie Portman, Tessa Thompson či Jennifer Jason Leigh je už v týchto chvíľach vo fáze postprodukcie.

 

Lit with the magic of movie making, on Annihilation, with my sunshine @hereisgina . Photo by director Alex Garland

Fotka uverejnená používateľom Tessa Thompson (@tessamaethompson),

Bonus: Anon

Režisérovi a scenáristovi menom Andrew Niccol, ktorý stojí za veľmi kladne prijatými záležitosťami ako Lord of War, In Time či Gattaca nie je žáner sci-fi vôbec cudzí. Dôkazom toho je aj jeho nový projekt s názvom Anon. Ten nás zavedie do sveta, kde neexistuje súkromie, anonymita a životy všetkých ľudí sú kontrolované príslušnými orgánmi. Spočiatku síce všetko nasvedčuje tomu, že zločinnosti je definitívne koniec, keď však Clive Owen v úlohe detektíva narazí na mladú ženu (Amanda Seyfried), o ktorej nie sú vedené žiadne záznamy, začne si uvedomovať pravý opak. Na snímke by sa už malo pracovať v postprodukcii.

Zľava: Clive Owen a Amanda Seyfried

Menej známe sci-fi a fantasy snímky, ktoré v roku 2017 môžu svojou kvalitou poraziť aj veľké blockbustery
Zdroj: Cinemax/20th Century Fox

Za spomenutie určite stojí napríklad čínske Bleeding Steel s Jackie Chanom, pokračovanie snímky Flatliners z roku 1990 či Future World, nový režijný počin Jamesa Franca, v ktorom si aj sám zahrá. Ako môžete vidieť, uvedené filmy rozhodne majú čo ponúknuť a nám tak neostáva nič iné, iba dúfať, že každý jeden z nich dokáže zaujať a prinesie do svojho žánru svieži vietor. Vyššie spomínané animáky spolu s ďalšími tematickými výbermi, ktoré pre vás už poctivo pripravujeme, ľahko nájdete vo vlákne preview 2017.

Anketa:
Na ktorý film zo zoznamu sa tešíte najviac?
Attraction
The Space Between Us
Guardians
A Monster Calls
Life
Geostorm
2017 Cloverfield Movie
Bright
Mute
Annihilation
Anon
Attraction
12 %
61 Hlasov
The Space Between Us
8 %
40 Hlasov
Guardians
17 %
90 Hlasov
A Monster Calls
9 %
49 Hlasov
Life
17 %
89 Hlasov
Geostorm
3 %
18 Hlasov
2017 Cloverfield Movie
8 %
41 Hlasov
Bright
8 %
44 Hlasov
Mute
5 %
27 Hlasov
Annihilation
6 %
34 Hlasov
Anon
6 %
33 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia