Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. novembra 2016, 15:20
Čas čítania 0:00
Peter L.

Dokázal Eddie Redmayne a jeho Fantastické zvery dorovnať čaro a kvality Harryho Pottera? (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY EDDIE REDMAYNE
Uložiť Uložené

Dobrý film alebo len úvodná skladačka väčšieho celku?

Prvé zmienky o novej snímke z magického sveta Harryho Pottera niesli všetky médiá rozpačito. Sága o mladom čarodejníkovi s bleskom na čele bola najzárobkovejšia značka štúdia Warner Bros. a to ju nechcelo nechať v pokoji odísť. Veď nakoniec posledné Dary smrti si z kín odniesli neuveriteľných 1,34 miliardy dolárov!

„Aké knihy máme teda ešte v zálohe?“

„Metlobal?“

„Nie, na športový film sa ľudia nepohrnú.“

Fantastické zvery? 140 strán aj s obrázkami! Predstavte si, že utečú a niekto ich bude musieť pochytať! Zoženieme Rowlingovú, nech nám napíše scenár, nákladiak s peniazmi jej vysypeme na dvor. Dej zasadíme do New Yorku, americké obecenstvo bude nadšené!

Hlasom Leonarda DiCapria: „You had my curiousity, but now you have my attention.

Dokázal Eddie Redmayne a jeho Fantastické zvery dorovnať čaro a kvality Harryho Pottera? (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Film si ale ľudí postupom času získal na svoju stranu. Do hlavnej úlohy bol obsadený čerstvý víťaz Oscara Eddie Redmayne a vedľajšiu úlohu si mal strihnúť obľúbený Colin Farrell. Snímka tak razom získala na vážnosti a onedlho sa začalo natáčať. Prvé ukážky boli taktiež prijaté rozporuplne, no mali v sebe prísľub niečoho väčšieho. Štúdio odviedlo dobrú prácu v oboznámení obecenstva s tým, že tento svet už ľudia videli. Približne o 70 rokov neskôr sa v ňom narodí Harry Potter, ktorého príbeh už bol rozpovedaný.

Úvodné minúty nám priblížia momentálnu situáciu v čarodejníckom svete. Zlý čarodejník Gellert Grindelwald má na konte množstvo útokov a hrozí vojna medzi nemágmi a čarodejníkmi. Nikto netuší, kde sa Grindelwald skrýva. Na pozadí týchto reálií sa odohráva príbeh Newta Scamandera (Eddie Redmayne), britského mágo-zoológa, plaviaceho sa s tajomným kufríkom do New Yorku. Niektorí ľudia o existencii čarodejníckeho sveta vedia a nálady proti jeho obyvateľom silnejú. V tejto situácii zvedie náhoda dokopy osud Newta s osudmi bývalej aurorky Tiny Goldstein (Katherine Waterson) a nemága Jacoba Kowalskeho (Dan Fogler). Scamander si v kufríku nesie osobnú zoo, kde chová najvzácnejšie druhy magických živočíchov a snaží sa ich ochrániť pred ľuďmi. Niektoré zo živočíchov sa však dostanú von a je iba na nich, aby predišli katastrofe.

Dokázal Eddie Redmayne a jeho Fantastické zvery dorovnať čaro a kvality Harryho Pottera? (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Aj keď beštie a ich design sú naozaj zaujímavé, pozorovať Newta pri ich chytaní nie je až tak pútavé, ako pozorovať Harryho príbehy z Rokfortu. O film sa postaral veterán série David Yates, ktorý najmä v Daroch smrti predviedol, že má pre tento svet cit. Čo sa mu ale nepodarilo zreplikovať pri Fantastických zveroch je chémia medzi postavami. Napriek výbornému castingu to medzi nimi akosi nefunguje. Obsadenie Redmayna bol výborný marketingový ťah, no k čudáckej postave Newta Scamandera sa hľadá cesta len veľmi ťažko. Ako povedal sám Scamander, ľudia ho nemajú veľmi radi. Na sympatiách mu taktiež nepridá ani číslo v newyorskej zoo, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Ace Ventura. Výnimkami sú mukel Jacob a Queenie (Alison Sudol), sestra Tiny. Jacob vo svete čarodejníkov reprezentuje diváka. Jeho očami spoznávame magické zákutia New Yorku a kufríka pána Scamandera. Do Jacobovho príbehu bolo vložené najväčšie srdce. V porovnaní s chladnou deštrukciou New Yorku pôsobí jeho malý sen o otvorení pekárne ako niečo, s čím sa môže obecenstvo stotožniť.

Dokázal Eddie Redmayne a jeho Fantastické zvery dorovnať čaro a kvality Harryho Pottera? (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Negatívami bohužiaľ nekončíme. Počas filmu je budovaná romantická dejová linka medzi Newtom a Tinou, no jej výstavba je veľmi kostrbatá. Akoby ste prešli z bodu A do bodu C, bez toho, aby ste sa čo i len obtreli o bod B. Vo finále to vyznieva dosť nedôveryhodne. Celkovo sa v snímke načne viacero zápletiek, no uspokojivé vyvrcholenie má naozaj len jedna. Rowlingová sa snažila povedať veľa, no konečný efekt je polovičatý. Chytanie zverov je naozaj len vedľajší príbeh, nie hlavná zápletka, ako by názov mohol napovedať. Prakticky všetky dejové linky sa dočkajú záveru a tvorcovia sa s postavami hrali len v mantineloch jedného filmu. Keďže existuje plán pre ďalšie štyri snímky, Fantastické zvery by mali nastaviť smer pre budúce filmy. V momente, keď sa začali odvíjať záverečné titulky, som však netušil, ktorou cestou sa ďalší projekt z tohto sveta vydá. V dobe seriáloidných zdieľaných vesmírov typu Marvel a DC tento fakt pôsobí naozaj milo a sme zaň veľmi vdační. Nekonečné naťahovanie diváka a dejových liniek nás už unavuje, nečakali sme ale, že Rowlingová, Yates a Warner k látke pristúpia inak a naservírujú plnohodnotný celovečerák, ktorý nestavia budúce linky, ba naopak, snaží sa uzavrieť tie načrtnuté vo svojom prvom príbehu.

Dokázal Eddie Redmayne a jeho Fantastické zvery dorovnať čaro a kvality Harryho Pottera? (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Ako sme už spomínali vyššie, kasting sa skutočne podaril. Začneme Colinom Farrellom, ktorý si opäť raz strihol úlohu záporáka. Od úvodu je jasné, že auror Percival Graves má svoju vlastnú agendu. V naháňaní sa za svojím cieľom zneužíva mladého Kréda (v angličtine Creedence, kde je pravda?) stvárneného naším budúcim Flashom, Ezrom Millerom. Ten je ako sirota týraný svojou adoptívnou matkou vedúcou združenie Second Salemers, ktoré upozorňuje ľudí s prítomnosťou čarodejníkov v našom svete a vyzýva ich do boja. Krédov príbeh v mojich očiach jasne vytŕča spomedzi už spomínaných dejových liniek, čo je možno aj zásluha Millera a Farrella.

Kde Zvery naozaj excelujú sú špeciálne efekty a design magických tvorov. V momentoch, keď nazrieme do Newtovej zoo, sa vracia ten magický pocit známy zo sledovania potterovských filmov alebo čítania kníh. Zvieratá od výmyslu sveta s ešte čudnejšími vlastnosťami je asi to, na čo tvorcovia naozaj kládli dôraz. Či je to už roztomilý kleptoman Niffler alebo verný pomocník Šperhák, obaja si svojím spôsobom získajú vaše srdce. Dôležitým aspektom Potteroviek bola vždy hudba. Magické tóny Jamesa Newtona Howarda sú synonymom tejto značky. V traileroch sme mohli počuť variáciu na známu melódiu, ktorá sa avšak v konečnom produkte nevyskytla. Celkovo soundtrack hodnotím ako nevýrazný, čo je veľká škoda a taktiež sklamanie, rozhodne vám však zážitok nepokazí.

Dokázal Eddie Redmayne a jeho Fantastické zvery dorovnať čaro a kvality Harryho Pottera? (Recenzia)
Zdroj: Warner Bros.

Recenzia asi vyznieva negatívnejšie, ako by som chcel. Možno je to len pocit sklamania, keďže som ako fanúšik kníh aj filmov videl v značke obrovský potenciál. V konečnom dôsledku sa na film pozerá veľmi dobre a nenudil som sa ani sekundu. Režisér príbehy rozpráva s prehľadom a divák sa v deji nestráca, Fantastické zvery stále obsahujú náznak potterovského čara, aj keď sa ho nepodarilo dosiahnuť úplne. Je to vtipné a úprimné divadlo s trochu kostrbatým príbehom, ktorý chcel povedať veľa, no nedoprial si čas na svoju výstavbu. Ja však prajem Warner Bros., aby zarobili všetky peniaze sveta a diváci tak ukázali, že stále majú záujem tráviť čas vo svete čarov. 7/10

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia