Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2016, 10:33
Čas čítania 0:00
Simona K.

5 prikázaní starostlivosti o pleť, ktoré by mala sypať z rukáva každá žena (aj o polnoci)

MÓDA
Uložiť Uložené

Začať rozmaznávať svoju pleť nie je nikdy priskoro.

Jeseň, ako každé ročné obdobie, prináša so zmenami počasia aj viacero dôvodov, prečo svojej pleti venovať extra pozornosť. Počas letných horúcich dní svoju pleť chrániš pred silnými lúčami slnka, v zime by si ju mala chrániť pred chladom. Začať rozmaznávať svoju pleť nie je nikdy priskoro, pretože všetko, čo pre ňu spravíš teraz, ti vo vyššom veku vráti. Aj s úrokmi v podobe vrások, či pigmentových škvŕn. Cesta k žiarivej a zdravej pleti nie je tak náročná, ak si, milé baby, osvojíte do svojej každodennej rutiny týchto 5 jednoduchých návykov.

5 prikázaní starostlivosti o pleť, ktoré by mala sypať z rukáva každá žena (aj o polnoci)
Zdroj: pinterest.com

1. Hydratácia

Jedným z najpodstatnejších krokov kvalitnej starostlivosti o pleť je jednoznačne jej dostatočná hydratácia. Používanie hydratačného krému ráno ako aj večer by malo byť samozrejmosťou u každej ženy a to, že by tvoj denný krém mal obsahovať aj SPF faktor, je must. Slnečné lúče na našu pokožku dopadajú počas dňa aj v chladných mesiacoch, preto je ochranný faktor v tvojom obľúbenom kréme stále potrebný. Zabráníš ním predčasnému starnutiu pokožky, teda vráskam a pigmentovým škvrnám. Hydratačný krém je najlepšie nanášať ráno na čerstvo umytú pleť ako podklad pod mejkap a taktiež zaistí jeho ľahšiu aplikáciu. Dôležité je rozlišovať denný hydratačný krém a ten, ktorý pleti dopraješ na noc. Nočný krém by mal byť konzistenciou o niečo hustejší, pretože v noci má pleť priestor na oddych a regeneráciu a počas spánku absorbuje všetky živiny. Na jeseň a v zime má pleť vplyvom studeného vzduchu tendenciu vysúšať sa, preto sa odporúča používať prípravky, ktoré jej navrátia pružnosť. Počas roka je viac ako vhodné obmienať čistiace produkty a prispôsobovať ich zloženie ročnému obdobiu. V chladnejších dňoch daj prednosť odličovačom, ktoré obsahujú oleje, pri výbere však dbaj aj na typ svojej pleti. Prehnané hydratovanie napríklad mastnej pleti môže narobiť viac škody ako úžitku. Pod hydratáciou však treba rozumieť aj dodržiavanie pitného režimu. Voda tvorí veľké percento nášho tela a je nevyhnutná pre dodávanie živín, vyplavovanie toxínov z tela a správne fungujúci metabolizmus. Odporúčaná denná dávka tekutín je 1,5 litra, avšak ak jej príjmeš viac, určite neurobíš chybu. Dostatok pitnej vody dodá pleti pružnosť a zmierni kruhy pod očami.

5 prikázaní starostlivosti o pleť, ktoré by mala sypať z rukáva každá žena (aj o polnoci)
Zdroj: pexels.com

2. Čistenie

Hydratácia a čistenie idú ruka v ruke a ani bez jednej nedosiahneš čistú a zdravo vyzerajúcu pleť. Hĺbkové a dôkladné čistenie pleti je skutočne zásadné, najmä ak nosíš mejkap každý deň. Smog, slnečné lúče, zafajčené priestory, ale taktiež jedlo, stres, či hromadiaca sa odumretá koža (ble). Túto ťaživú zmes škodlivín, preto treba večer pred spaním upratať. Poriadne. Aj po párty. Vždy. Výhovorka “bola som príliš opitá na to, aby som sa odmaľovala” u nás neprejde a u tvojej pleti už vôbec. Ideálne by čistiaci rituál nemal spočívať len v odličovačoch a tampónikoch, ale v dôkladnom hĺbokovom čistení pod prúdom vlažnej vody spolu s gélom alebo denným peelingom. Na trhu nájdeš rôzne šikovné prístroje určené na hĺbkové čistenie, ktoré tvoju starostlivosť o pleť posunú o level vyššie. Jedným z nich je Clarisonic, prístroj s vymeniteľnými rotujúcimi hlavicami, ktoré tvoju pleť zbavia akéhokoľvek zvyšku mejkapu usádzajúceho sa v póroch. Po hĺbokovom čistení je dobré vyčistené póry upokojiť nejakým sérom, alebo krémom a nechať tak živiny preniknúť do pleti.

5 prikázaní starostlivosti o pleť, ktoré by mala sypať z rukáva každá žena (aj o polnoci)
Zdroj: pinterest.com

3. Dostatok spánku

Áno, túto radu si už určite počula miliónkrát, ale je to tak. Spánok je veľmi dôležitý pre správny chod celého organizmu, nie len pre pleť. Avšak, počas noci má pleť jedinečnú možnosť zregenerovať sa po všetkých nepriaznivých vplyvoch z okolia, ktoré počas dňa musela znášať. Nedostatok spánku spôsobuje nie len kruhy pod očami, ale zabraňuje tiež tvorbe kolagénu, ktorý dodáva pleti pružnosť. Preto sa snaž dopriať si aspoň 6 hodín spánku denne.


5 prikázaní starostlivosti o pleť, ktoré by mala sypať z rukáva každá žena (aj o polnoci)
Zdroj: pexels.com

4. Zdravá strava

Alebo staré známe “You are what you eat” (Si to, čo ješ). Všetko, čo do svojho tela prostredníctvom jedla prijímame sa odzrkadľuje na našom celkovom vzhľade. Viem, všetky si rady dáme hranolky s naloženým hamburgerom, chipsy či jahodovú Milku k obľúbenému seriálu. A je to úplne v poriadku. Avšak, je potrebné stravu vyvažovať a obohatiť ju o potraviny, ktoré majú na našu pleť pozitívny vplyv. Zelenina a ovocie sú jedlá, ktoré by v tvojom jedálničku nemali v žiadnom prípade chýbať. Určite by si mala dávať pozor na extra nadbytočné množstvo soli a korenia, ktoré do svojich jedál sypeš, pretože aj keď je sodík nesmierne dôležitý, v dlhodobom horizonte pri obrovských množstvách zavodňuje, nevplýva pozitívne na zdravie a taktiež súvisí s často spomínanými a všetkými neznášanými kruhmi pod očami. Existujú tiež potraviny, ktoré sú pre pleť výnimočne blahodárne, ako napríklad avokádo, ktoré obsahuje okrem rôznych vitamínov aj vitamín C, ktorý podporuje tvorbu kolagénu a vitamín E, ktorý zachytáva všetky voľné radikály a chráni tak pleť pred jej starnutím. Ďalšími výbornými antioxidantmi sú všetky berries, čiže čučoriedky, brusnice, maliny, černice. S listom zdravých potravín, ktoré by si mala denne konzumovať, by som mohla pokračovať do nekonečna, tak vypichnem ešte zopár: brokolica, špenát, orechy, ľanové semienka, granátové jablko, karfiol. 

Jedno malé tajomstvo, ktoré iste poteší nejednu freshfem - pozitívny vplyv na pleť má aj červené víno, ktoré obsahuje viacero prírodných antioxidantov. Nemusím ale pripomínať, že všetko s mierou. Všetky vieme, že nadmerné množstvo alkoholu a zdravá pleť sú asi tak nezlučiteľné ako silonky a otvorené lodičky. Proste nie.


5 prikázaní starostlivosti o pleť, ktoré by mala sypať z rukáva každá žena (aj o polnoci)
Zdroj: pexels.com

5. Vyvaruj sa stresu

Posledným prikázaním starostlivosti o pleť je, aby si sa snažila zo svojho života odstrániť stres. V dnešnom uponáhľanom svete je často náročné nájsť si za celý deň chvíľku pre seba a nechať svoje myšlienky plynúť, no pokús sa o to. Hromadenie stresu v našom organizme dokáže mať fatálne účinky a nemyslíme tým len zlý vzhľad pleti. Nadmerný stres sa môže ukázať aj na tvojom trávení, vlasoch, nechtoch či celkovom psychickom stave mysle. Dopraj si denne aspoň pol hodinu nejakej aktivity, ktorá ti urobí radosť, alebo ťa aspoň upokojí. Prečítaj si inšpiratívnu knihu, pusti si obľúbený album, sprav si manikúru, daj si horúcu vaňu so sviečkami, zacvič si, skrátka venuj sa činnosti, ktorá zamestná tvoju myseľ a zároveň ju pozitívne naladí a upokojí. Pozitívne myslenie je kľúčom k duševnej pohode a tá je neuveriteľne úzko spätá s tým, ako pôsobíme navonok. Nezaťažuj sa vecami, ktoré nedokážeš zmeniť, neanalyzuj situácie, ktoré sa už stali, nebombarduj svoju myseľ myšlienkami, ktoré ju privádzajú do úzkosti a stresu. Pleť, a nie len ona, sa ti poďakuje.



5 prikázaní starostlivosti o pleť, ktoré by mala sypať z rukáva každá žena (aj o polnoci)
Zdroj: pexels.com

Ak si si doteraz tieto návyky neosvojila, smelo do toho. Nikdy totiž nie je neskoro a tvoja pleť sa ti poďakuje v podobe zdravého a žiarivého vzhľadu. Máš aj ty nejaké tipy, s ktorými sa chceš podeliť? Napíš ich do komentáru! 

Domov
Zdieľať
Diskusia