Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2016, 14:22
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Denne nás sprevádza niekoľko fenoménov, týchto 6 však vedci nedokážu vysvetliť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

S nasledujúcimi javmi sa stretávajú miliardy ľudí denne, vysvetlenie je však zatiaľ v nedohľadne.

V dnešnej dobe môžeme bezpochyby označiť vedu za nesmierne silnú, no nie všemocnú parketu ľudstva. Stále existuje množstvo vecí, na ktoré vedci dosiaľ nenašli odpoveď, a tak ostávajú pre ľudí zahalené pod rúškom tajomstva. Vysvetlenia už hľadali mnohí, no aj tí najkvalifikovanejší zlyhali a túžbu po informáciách neuspokojili. Toto sú záhady ľudstva, s ktorými sa stretávame každý deň a berieme ich za samozrejmé.

Déjà vu

Denne nás sprevádza niekoľko fenoménov, týchto 6 však vedci nedokážu vysvetliť
Zdroj: messagetoeagle.com

O všetkom zaujímavom (a že je toho naozaj veľa) už informoval tento článok, no krátka rekapitulácia určite nezaškodí. Francúzsky výraz znamená "už videné" a označuje pocit, ktorý nás zachváti, ak si náš mozog asociuje to, čo sa práve stalo s niečim iným. Mnoho ľudí použije termín vtedy, keď nastane podobná situácia, akú už zažil. V skutočnosti to tak vôbec nie je, déjà vu je len podvedomý pocit, akýsi flashback na udalosti, ktoré si len malo pamätáme. Na jeho vysvetlenie existuje množstvo teórií - od tej, ktorá hovorí o tom, že sme situácie prežili v snoch, po tú, hlásajúcu o prechody myšlienok verzie človeka v paralelnom vesmíre.

Zvláštne bzučanie

Denne nás sprevádza niekoľko fenoménov, týchto 6 však vedci nedokážu vysvetliť
Zdroj: Paul Prescott

Na viacerých miestach planéty sa vyskytuje tajomný zvuk s nízkou frekvenciou, pripomínajúci veľmi hlasné (a veľmi nepríjemné) bzučanie. V originále sa nazýva "The Hum". Miesta kde zvuk možno počuť však nemajú skoro nič spoločné. Celý príbeh sa začal v Novom Mexiku, v meste Taos, kde bzučanie už doviedlo niektorých ľudí ku šialenstvu a má na konte aj niekoľko samovrážd. Vždy prichádza z púšte, kde je to už tak hlasné, že pripomína naštartované auto (a nie najnovšej výroby). V strede púšte však cesty nie sú najčastejšie a je jasné, že žiaden dopravný prostriedok za tento zvuk nemôže. Navyše, prístroje ho dokážu zachytiť len v malom zlomku prípadov, čo robí celý jav ešte záhadnejším.

Predsmrtné vidiny

Denne nás sprevádza niekoľko fenoménov, týchto 6 však vedci nedokážu vysvetliť
Zdroj: konmesa

Ľudia, ktorí prežili klinickú smrť, hovoria o rôznych zážitkoch. Niektorí boli v tuneli, na ktorého konci bolo biele svetlo. Iní sa stretli so svojimi už mŕtvymi známymi, ďalšia skupina ľudí, že tvrdí, že lietali. Každý z nich to však opisuje ako nádherné chvíle. Stále by sa to však mohlo označiť za niečo medzi snom a vidinou, čo by bolo v podstate akceptovateľné vysvetlenie, no má to jeden háčik. Potom, čo srdce prestáva pracovať, ukončuje svoju prácu aj mozog, z čoho vyplýva, že mŕtvy človek nemá ako cítiť, rozmýšľať alebo sniť. Navyše nie sú problémom len záhadné vidiny, ale aj to, ako si to je dotyčný schopný pamätať. Mimochodom, stalo sa to aj Thomasovi Alva Edisonovi, ktorého prvé slová po prebudení zneli "Je to tam nádherné."

Duchovia

Denne nás sprevádza niekoľko fenoménov, týchto 6 však vedci nedokážu vysvetliť
Zdroj: eastnews.com

Už historické legendy rozprávajú o duchoch a stále sú pomerne populárnou témou dnešných dní. Nie sú najpríjemnejšou témou pre deti, ani dospelých. Mnoho hororov s duchmi je inšpirovaných skutočnými udalosťami. Väčšina vážnych prípadov zazretia ducha však síce bolo vysvetlených - zvyčajne išlo o podvod, všeobecný masový strach, mentálne poruchy alebo otravu. Stále však existujú prípady, kde vysvetlenie neexistuje. Ľudia, ktorí mali tú priležitosť ducha zazrieť, ho opisujú len ako akýsi odtlačok tvora, ktorý kedysi po Zemi chodil, zvyčajne flegmatický a ľahostajný.

Intuícia

Denne nás sprevádza niekoľko fenoménov, týchto 6 však vedci nedokážu vysvetliť
Zdroj: viralnovelty.com

Schopnosťou, známou tiež ako šiesty zmysel, vraj disponujú hlavne ženy. Všetkým nám však pomáha pri dôležitých rozhodnutiach, no aj pri maličkostiach, ako napríklad zistiť, ktoré z dvojčiat je ktoré. Jedna z teórií je, že intuíciou je obdarený každý už od narodenia, no vzhľadom na to, že sa neučíme ju používať, zabúdame na ňu, a len občas sa z čista jasna zjaví niekde u nás v hlave a máme pocit, že jedna z možností je akosi lákavejšia - nemožno ju vyvolať vedomým uvažovaním. Ide vlastne o akýsi spôsob predvídania budúcnosti, kedže podľa vedcov nejde bez odhadovania následkov urobiť správne rozhodnutie.

Placebo

Denne nás sprevádza niekoľko fenoménov, týchto 6 však vedci nedokážu vysvetliť
Zdroj: funnyange.com

Na medicínskom poli ide o jedno z najväčších kúzel. Pravdepodobne každý vie, čo je placebo, no opakovanie je matkou múdrosti (a prípadne pre tých neznalých). Placebo spočíva v podaní neúčinnej látky pacientovi, ktorý si myslí, že ide o skutočný liek a očakáva, že mu pomôže. Niekedy sa to naozaj stane, z čoho plynie veľký rad otázok začínajúci "Ako je možné sa takouto autosugesciou vyliečiť?" Ľudskému telu nie sú podané žiadne účinné látky, ktoré by podporili obranný systém a "sila mysle" nepôsobí ako argument hodný vedeckého vysvetlenia - aj keď tomu tak skutočne je. Svoju rolu totiž hrajú podmienené reflexy, ktoré placebom možno oklamať. Doktor Pavlov predviedol experiment, pri ktorom vždy, keď niesol psovi jedlo, zvonil. Neskôr už stačilo len zazvoniť a pes začal slintať, kedže sa mu jedlo so zvonením asociovalo. Za tento pokus dostal v roku 1904 aj Nobelovu cenu na poli medicíny a fyziológie. Ďalšia z otázok znie - ak sa takýmto spôsobom dokáže poraziť zákerná choroba, nedalo by sa to nejak využiť? Nie je potom sila ľudského vedomia nekonečná? Čas ukáže.

Týchto šesť tajomstiev, bohužiaľ, stále ostáva zahalených, no aj napriek tomu sa s nimi stretávajú ľudia takmer po celom svete a považujú ich za absolútnu samozrejmosť. Aj ty si už dnes určite niekoľkokrát dal na svoj úsudok. Ostáva už len dúfať, že raz na tieto fenómeny budeme poznať odpoveď.

Domov
Zdieľať
Diskusia