Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2016, 18:39
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Ako vyzerala žena spred 3,7-tisíc rokov? V dobe bronzovej sa od tých dnešných až tak výrazne nelíšila

ZAUJÍMAVOSTI TVÁR
Uložiť Uložené

Nezvyčajný pohľad do minulosti.

V dnešnej dobe moderných technológií sa odborníci dokážu púšťať aj do projektov, o akých by sme pred pár desiatkami rokov mohli iba snívať. Jedným z nich by mohla byť aj digitálna rekonštrukcia tváre ženy menom Ava, ktorá žila pred približne 3,7-tisíc rokmi a jej pozostatky sa našli ešte v roku 1987, avšak odvtedy vedci postupovali iba veľmi malými krokmi. Našťastie, s príchodom nových a nových vymožeností sa rekonštrukciu Avinej tváre podarilo dať dohromady Hewovi Morrisonovi, ale nešlo o jednoduchú prácu, pretože Hew sa pri tvorbe tváre párkrát musel pristaviť pri niekoľkých problémoch.

Lebka tejto ženy z doby bronzovej sa síce zachovala v celkom dobrom stave, ale chýbali jej napríklad časti čelustnej kosti, takže Hew musel veľmi opatrne vyrátať, aká široká by mohla v tých časoch skutočne byť. Vďaka sklovine na jej zuboch vedel Hew približne vymodelovať aj jej pery a potom sa pustil aj do ďalších častí tváre, ktoré nakoniec upravil do najpravdepodobnejšej pozície, akú vtedy mohli mať. Podľa výskumu zomrela Ava niekedy medzi 18 až 22 rokom života a okolnosti jej smrti taktiež nie sú známe, ku čomu vôbec nenapomohol fakt, že ženine pozostatky sa našli v diere vytesanej do kameňa, čo muselo zabrať dosť dlhý čas. Okrem iného prišli na to, že jej výška mala dosahovať niečo okolo 1,67 metra, a tak sa v tejto oblasti až tak nelíšila od priemernej ženy súčasnosti. Vedcov potom zaujal aj nezvyčajný tvar zadnej časti hlavy, ale teraz sa môžeme iba domnievať, či bola jej smrť súčasťou nejakého rituálu, alebo bola jej lebka po smrti nejakým spôsobom upravovaná. Keby si sa o Ave chcel dozvedieť ešte o čosi viac, neváhaj kliknúť na facebookovú stránku Achavanich Beaker Burial Project venovanú Ave a informáciám o nej.

Domov
Zdieľať
Diskusia