Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. júla 2016, 17:20
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najväčších tajomstiev, aké J. K. Rowlingová prezradila o Harrym Potterovi

FILMY A SERIÁLY HARRY POTTER
Uložiť Uložené

20 veľkých odhalení od autorky knižnej ságy Harryho Pottera, J. K. Rowlingovej, vám spríjemní deň.

Entertainment Weekly zozbieralo najzaujímavejšie odhalenia o Harrym Potterovi, ktoré vyniesla samotná J. K. Rowlingová, autorka knižnej ságy, podľa ktorej bolo natočených 8 filmov, z ktorých niektoré boli skutočne dobré a čo je dôležitejšie, mnohí sme na nich odrástli. Niektoré veci sa teda do kníh ani filmov nezmestili a práve toto je miesto, kde sa tých pár zaujímavostí dozviete.


1. Moc čarovných prútikov

Ako iste viete, kúzliť sa dá aj bez použitia čarovného prútika, aj keď ten razantne pridáva na moci a robí veci ľahšími. Je však možné, aby čarodejník bez prútika porazil čarodejníka s prútikom? J. K. Rowlingová v tom má jasno. Taký Goyle by neporazil Dumbledora, ani keby mu ukradol bazový prútik a vyzval ho na súboj. Na svete je mnoho výrobcov prútikov a je celkom možné, že takého stretneme aj v pripravovanom filme Fantastic Beasts. Mimochodom, Albus Dumbledore sa párkrát za Newta Scamandera postavil aj vtedy, keď pre neho nemali ostatní pochopenie.

10 najväčších tajomstiev, aké J. K. Rowlingová prezradila o Harrym Potterovi

2. Hagrid by nedokázal vyčariť patronusa
Nuž, budem úprimný, toto asi veľké prekvapenie nie je. Hagridovi bol prútik odobratý vo veku, kedy sa možno Patronusy ešte nevyučovali a navyše šlo o veľmi náročné kúzlo. Z toho, čo vieme, náš milovaný poloobor navyše nebol zdatný čarodejník. Je to pritom škoda, všetkých by nás asi zaujímalo, podobu akého zvieraťa by Hagridov Patronus nadobudol.

 

10 najväčších tajomstiev, aké J. K. Rowlingová prezradila o Harrym Potterovi

3. Meno Lorda Voldemorta sme všetci vyslovovali zle
Prečo? Nuž, T na konci je zamlčané, vyslovuje sa to teda trochu inak, než sme to všetci tie celé roky robili. A hoci je to oficiálne, sama autorka priznáva, že to aj tak asi všetci vrátane nej vyslovujú s t-čkom.

4. V USA existuje škola pre čarodejníkov
Ak nás však sledujete pravidelne, táto informácia vám neušla, keďže sme jej venovali samostatný článok. Ilvermorny sa nachádza niekde v Severnej Amerike a má rovnako obšírnu históriu ako Rokfort. Teda aspoň údajne. Skôr ide o PR kecy pred premiérou filmu. Na svete existuje celkovo 11 čarodejníckych škôl. My poznáme nasledovné: Durmstrang, Beauxbatons Academy of Magic in Europe, The Mahoutokoro School of Magic in Japan, Hogwart, respektíve Rokfort a nakoniec Ilvermorny.

10 najväčších tajomstiev, aké J. K. Rowlingová prezradila o Harrym Potterovi

5. Aj triediaci klobúk sa dokáže zmýliť

Profesorka McGonagallová a Peter Pettygrew sú jedinými žiakmi Rokfortu, ktorých triediaci klobúk nevedel, kam zaradiť. Lepšie povedané, pri oboch mu to trvalo vyše piatich minút, čo sa pri nikom inom nestalo. McGonagallová mohla ísť buď do Chrabromilu alebo Bystrohlavu. Čo sa týka Pettigrewa, sme si celkom istí, že uhádnete, medzi akými fakultami sa triediaci klobúk rozhodoval. Ťažko povedať, či videl, čo sa v Petrovom vnútri skrýva, možno ho len malý, vtedy vystrašený chlapec požiadal, aby ho pridelil do Chrabromilu... a klobúk vyhovel. 

10 najväčších tajomstiev, aké J. K. Rowlingová prezradila o Harrym Potterovi

6. Čo videl Dumbledore v zrkadle z Erisedu?
Síce Harrymu povedal, že vidí pár ponožiek, v skutočnosti to však bolo niečo iné. Rowlingová prezradila, že v ňom videl celú svoju rodinu pokope. Živú, zdravú a šťastnú. To by si Albus skutočne zaslúžil, nemyslíte?

10 najväčších tajomstiev, aké J. K. Rowlingová prezradila o Harrym Potterovi


7. V čom spočívala nenávisť Dursleyovcov k Harrymu?
Rovnako ako Snape, aj Vernon videl v Harrym Jamesa, a to sa mu vôbec nepáčilo. Na druhej strane tu máme Petuniu, ktorá ľutuje, ako sa správala k svojej sestre, a tak si to vybíjala na Harrym. Blbé.

Odporúčané
HARRY POTTER KVÍZ: Prečo prerušili hostinu počas Halloweenu a kto zradil Potterovcov? Otestuj sa, či si pamätáš detaily z kníh HARRY POTTER KVÍZ: Prečo prerušili hostinu počas Halloweenu a kto zradil Potterovcov? Otestuj sa, či si pamätáš detaily z kníh 28. októbra 2023, 11:00

8. Harry Potter a Lord Voldemort sú rodina
Hoci veľmi vzdialená. Avšak, veľmi veľa čarodejníkov je vo svete Harryho Pottera spojená s Peverellovcami. Navyše nejde o nejaký extrémne blízky vzťah. Istú puto ich však spája. 

10 najväčších tajomstiev, aké J. K. Rowlingová prezradila o Harrym Potterovi

9. Harry a Dudley sa nakoniec tak trochu spriatelili

Nakoniec, ich rozlúčka to naznačovala. Teplý čaj, podanie rúk pri rozlúčke. O niekoľko rokov neskôr sa Dudley a Harry znova stretli, posielali si pohľadnice a ich deti sa zoznámili. Nebyť Dursleyovcov, mohlo z toho byť veľké priateľstvo, a preto si pamatajte, že výchova robí dieťa. Tak na to myslite pri výchove tých svojich.

Na čo tu bolo zelené plátno...

 

10. Albus Dumbledore bol homosexuál

Asi ste to všetci tušili, teraz to už viete oficiálne, teda, ak ste o tom už nevedeli dávnejšie, čo je viac než možné. Rowlingová potvrdila, že svojho času sa rokfortský riaditeľ zamiloval do Grindelwalda. V ženách nikdy veľkú záľubu nemal.

Bonus: Profesor Dumbledore častokrát videl Harryho pod neviditeľným plášťom. Údajne vďaka Homenum Revelio. Všetci ale vieme, že Harryho plášť bol špeciálny, a tak sa nám zdá, že takéto kúzlo jeho mágiu odhaliť nemohlo. Divné. 


10 najväčších tajomstiev, aké J. K. Rowlingová prezradila o Harrym Potterovi
Domov
Zdieľať
Diskusia