Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júla 2016, 10:59
Čas čítania 0:00
Andrej Verešvársky

Pomohol ultimátny zostrih Batman v Superman dosiahnuť väčších filmových kvalít?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Batman v Superman a 30 minút vystrihnutých scén. Ako to dopadlo?

Batman v Superman: Dawn of Justice mala byť udalosť roka, aspoň pre komiksových nadšencov. Stret dvoch najznámejších superhrdinov však dopadol rozporuplne a nakoniec sa tou udalosťou zrejme stalo Civil War. Sme však len v polovici roka a ešte nás čaká niekoľko comicsových blockbusterov. Vlažne prijatý superhrdinský opus Zacka Snydera bezpochyby rozdelil divákov na dva tábory a nie, tentokrát to nebolo o tom, kto drží komu palce. Mnohým film proste nebol po chuti, či už kvôli slabšiemu scenáru, prestrelenému záveru, alebo uponáhlanému príbehu.

Na druhej strane nemožno povedať, že by išlo o prepadák či sklamanie, Batfleck (a Alfred) rozhodne zažiarili a film si svojich fanúšikov našiel. Tesne po premiére nám bol navyše sľúbený eRkový, drsnejší zostrih s pol hodinou záberov navyše, pri ktorom väčšina z nás okamžite zbystrila pozornosť. Ultimate Cut dorazil v digitálnej podobe pár dní dozadu a my sme sa naňho samozrejme pozreli. Dopadol Snyderov dlhší zostrih lepšie ako pôvodný film, alebo išlo o zbytočný marketingový ťah? 

Pomohol ultimátny zostrih Batman v Superman dosiahnuť väčších filmových kvalít?
Zdroj: Warner Bros.

Keďže sa bavíme o filme, ktorý má dávno po premiére, budeme v nasledujúcich riadkoch predpokladať, že ste snímku videli (čiže bacha, mierne spoilery). V prvom rade si môžeme povedať, čo zaujímavé sa v Ultimate Cute objavilo. Niektoré scény sa predĺžili len o pár sekúnd či niekoľko dialógov, iné sa rozšírili markantnejšie a samozrejme tu nájdeme aj niekoľko úplne nových, doposiaľ nevidených scén. Najviac sa rozšírili línie postáv Lois Lane (na môj vkus až príliš, Lois zaberala zrejme najviac priestoru zo všetkých vedľajších postáv), Kahiny Ziri (afroameričanka, ktorá na začiatku filmu obvinila Supermana z masakru v Afrike), ale aj Lexa Luthora, Clarka Kenta a samotného Batmana a Supermana.

Film síce nieje výrazne temnejší a drsnejší, padne však niekoľko vulgarizmov a pri bitkách sme svedkami väčšej brutality. Očakávané bolo aj pridanie postavy Barbary Gordon hranej herečkou Jenou Malone, objavila sa však iba v dvoch menej podstatných a krátkych scénach a nič nové nepriniesla, v tomto smere teda išlo o sklamanie. Naopak, asi najzaujímavejšou scénou bola tá s Lexom Luthorom v útrobách kryptonskej lode počas komunikácie s neznámym mimozemšťanom (scéna sa dostala na internete, takže pokiaľ neviete, o čom hovoríme, nech sa páči), ktorá opäť rozvírila debaty a diskusie.

Pomohol ultimátny zostrih Batman v Superman dosiahnuť väčších filmových kvalít?
Zdroj: Warner Bros.

Pridanie 30 minút nových scén však celkom nečakane vyriešilo množstvo dier v scenári! Činy postáv, pri ktorých sme počas prvého zhliadnutia len krútili hlavami, zrazu dávajú väčší zmysel, rovnako ako motivácie postáv a niektoré dejové linky (vrátane tej s Marthou). Nezaplátalo sa samozrejme všetko, stále je čo vytknúť, ale už to pôsobí ucelenejšie a kompaktnejšie. Majorita pridaných scén sú však "len" dialógy, takže si milovníci akcie na svoje príliš neprídu. Bitky medzi Batmanom a Supermanom a neskôr Doomsdayom a Trinity dostali len pár sekúnd navyše a prichádzajú až v poslednej tretine filmu. Musíte sa k nim teda prekúsať doslova cez hodiny kecania (aj keď zaujímavého) a na druhé zhliadnutie film pôsobí (až na finále) málo akčne.

Pomohol ultimátny zostrih Batman v Superman dosiahnuť väčších filmových kvalít?
Zdroj: Warner Bros.

Aká je teda odpoveď na tú hlavnú otázku? Je Batman v Superman: Ultimate Cut naozaj lepším filmom, ako jeho kratší, pôvodný brat? Môžeme povedať, že tento zostrih Zacka Snydera naozaj robí film lepším, aj keď stále nie dokonalým. Je škoda, že sa toho vo filme muselo pod tlakom filmových štúdií a DC udiať tak veľa, pretože pokiaľ by sa zvolilo voľnejšie tempo a menšia kadencia informácií, mohlo to dopadnúť naozaj úplne inak. Ultimate Cut dokazuje, že pôvodný plán bol skutočne prepracovanejší a že Snyder stále vie, ako rozprávať komplexný príbeh. Škoda len, že si svoju víziu nedokázal presadiť na prvýkrát. Tri hodiny Ultimate Cutu sú tak vo finále síce až bolestivo dlhé, celkový dojem z filmu je však o dosť lepší. Hlavne pre tých náročnejších. Pokiaľ sme teda pôvodný film hodnotili číslom 6/10, Ultimate Cutu môžeme s kľudom udeliť 7/10.


PS: Pokiaľ by vás zaujímali úplne všetky rozdiely medzi kinoverziou a Ultimate Cutom a viete po anglicky, môžete si ich naštudovať na tejto stránke.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia