Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2016, 20:59
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Kamióny s trolejami: Vo Švédsku vznikla svetovo prvá elektrodiaľnica

ZAUJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Škandinávia posúva snahu o zníženie emisií na nový level.

Po takmer ročnom úsilí sa Švédsko opäť blyslo a vyšlo v ústrety ekológii. Postavili totiž svetovo prvú elektrodiaľnicu - alebo jednoducho, elektrifikovanú cestu. V očiach ekológov ide o významný krok vpred, no ty sa možno ešte stále pýtaš - čo to tá elektrodiaľnica vlastne je?

Kamióny s trolejami: Vo Švédsku vznikla svetovo prvá elektrodiaľnica
Zdroj: ecowatch.com

Funguje to veľmi podobne ako električkové trate. Nad pravým pruhom diaľnice je natiahnuté elektrické vedenie, z ktorého sa pomocou zberača pripevnenom na kamióne, dostane prúd do elektromotorov vo vozidle. E-Highway je vytýčená časť diaľnice E16, ktorá vedie zo Štokholmu do nórskeho Osla. Na nej môžu kamióny dosiahnuť rýchlosť až 90 kilometrov za hodinu a pri odpojení sa z elektrického vedenia sa automaticky spúšťa naftový motor. Spolupráca oboch firiem sa tak snaží predstaviť možnosť jazdy ťažkých vozidiel na obnoviteľné zdroje. Hybridné kamióny na elektrifikovanej ceste ušetria okolo 86% emisií z fosílnych palív a to má motivovať ostatné štáty k vývinu vlastnej technológie. Zároveň je to ďalší krok k veľkému švédskemu plánu prevádzkovať vozový park bez používania fosílnych palív a svoje miesto majú aj ekonomické výhody.

Odporúčané
Karolina vraj prespala 32 rokov života. Keď sa prebudila, bola z nej dospelá žena Karolina vraj prespala 32 rokov života. Keď sa prebudila, bola z nej dospelá žena 7. októbra 2023, 9:30

Diaľnicu plánujú nechať v testovacej prevádzke po dobu dvoch rokov, po dosiahnutí úspešných výsledkov je v pláne zavedenie tejto novinky do Kalifornie do okolia Los Angeles a Long Beach, alebo predĺženie už existujúcej elektrifikovanej diaľnice. V tom americkom variante to má byť tentokrát s kamiónmi Volvo.

Kamióny s trolejami: Vo Švédsku vznikla svetovo prvá elektrodiaľnica
Zdroj: gizmag.com
Kamióny s trolejami: Vo Švédsku vznikla svetovo prvá elektrodiaľnica
Zdroj: gizmag.com
Domov
Zdieľať
Diskusia