Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2016, 17:44
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Odmietla milión mariek, pretože sa bála zaškatuľkovania a chcela byť charakterovou herečkou. To sa jej podarilo, bola jednou z najlepších.

Krásna žena, talentovaná herečka, starostlivá mama, no aj utrápená duša poznačená nejednou osobnou tragédiou. Taká bola rakúsko-nemecká alebo podľa občianstva nemecko-francúzska herečka Romy Schneider, predstaviteľka kultovej filmovej postavy - cisárovnej Sissi.

Romy, celým menom Rosemarie Magdalena Albach-Retty, sa narodila 28. septembra 1938 vo Viedni, v čase kedy bolo Rakúsko po anšluse súčasťou nacistického Nemecka. Už tri týždne po jej narodení sa rodina kvôli pracovnej vyťaženosti presťahovala z Viedne do malého alpského mestečka Schönau am Königssee, kde sa o malú Romy starali jej starí rodičia a vychovávateľka, zatiaľ čo jej matka - herečka Magda Schneider a otec - herec  Wolf Albach-Retty nakrúcali. O tri roky neskôr sa im narodilo druhé dieťa, syn Wolf-Dieter Albach, ku ktorému sa budúca hviezda filmového plátna nesprávala práve najlepšie. „Vyrastala ako dievča z dediny, väčšinou medzi chlapcami, pretože od susedov k nám vždy prichádzalo viac chlapcov ako dievčat. Osvojila si tak dosť drsné spôsoby, a najmä keď prišiel na svet jej braček Wolfi, doslova sa z nej stal tyran.“ Rodičia sa tak rozhodli priviesť svoju dcéru k disciplíne a poslali ju na internátnu školu, kde sa podľa slov jej matky naučila poslušnosti, presnosti a poriadku, no v prvom rade sa naučila obmedzovať svoje egoistické záujmy a uznávať aj niekoho iného ako seba.

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com

Keď mala Romy jedenásť rokov, jej rodičia sa rozviedli a do života jej matky vstúpil nový muž, hotelier Hans Herbert Blatzheim. Ten so sebou do manželstva priniesol tri deti, no ani jedno z nich ho nezaujímalo tak, ako jeho nevlastná dcéra. Tá ho síce volala „Daddy“, no ich vzťah nikdy nebol dobrý a po prvých úspechoch mladej herečky prinášajúcich so sebou aj prvé zárobky, sa ešte zhoršil. Hans si nárokoval na všetky herečkine honoráre a neštítil sa ich využívať na vlastné účely. Snažil sa podnikať v oblasti gastronómie, no všetky otvorené reštaurácie onedlho zatváral. Úspešný síce nebol, no cudzie peniaze míňal naďalej. Darilo sa mu to aj vďaka svojej manželke, ktorá bola hereckou kolegyňou svojej vlastnej dcéry a mala tak prehľad aj o jej zárobkoch. Spoločne si zahrali vo viacerých filmoch, predovšetkým tých debutových - Keď biele orgovány začnú kvitnúť, Mladosť kráľovnej Viktórie a tiež v úspešnej trilógii o cisárovnej Sissi, ktorá vtedy iba 17-ročnú Romy zaradila medzi skutočné hviezdy filmového plátna a postarala sa jej celoeurópsku popularitu.

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com

Ako to už býva zvykom, ťažko sa je zastaviť, keď sa sypú peniaze, a tak sa po tretej úspešnej časti príbehu o bavorskej princeznej Alžbete, začala pripravovať štvrtá. Tu sa však už 19-ročná Romy vzoprela a nepresvedčil ju ani honorár vo výške jedného milióna mariek, ktorý jej za nakrútenie ďalšieho pokračovania obľúbeného filmu núkali na ruku. „Za štvrtý diel filmu o Sissi mi dávali na ruku milión mariek, ale odmietla som. Mala som toho už plné zuby. Pripadala som si ako krémová torta, do ktorej sa chce každý zahryznúť. Ľudia vo Viedni na mňa ukazovali prstom a nazývali ma Sissi. Ja nie som Sissi. Nenávidím ten imidž. Som Romy Schneider.“ Romy sa bála zaškatuľkovania a chcela ukázať, že dokáže byť aj charakterovou herečkou zvládajúcou omnoho náročnejšie úlohy než naivným dojmom pôsobiacu cisárovnú. S jej vysvetlením však nesúhlasil otčim Hans, ktorý po zistení aký honorár mu unikol pomedzi prsty, zúril. Nevlastnej dcére z jej zárobkov mesačne vydeľoval tritisíc mariek a prešvihnutie vreckového neprichádzalo do úvahy. „Keď som prešvihla konto, bolo zle.“ Hans potreboval spravovať nevýnosné reštaurácie a peniaze od úspešnej herečky boli viac než potrebné.

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com

Už o rok neskôr sa pre Romy začalo omnoho veselšie a krajšie obdobie jej života a aspoň čiastočne sa zbavila „rodičovskej“ nadvlády. Pri nakrúcaní filmu Christine sa bezhlavo zamilovala do svojho hereckého kolegu, jedného z najväčších fešákov vtedajšej doby - Alaina Delona. Ten mladučkú, iba dvadsaťročnú herečku spočiatku prehliadal, teda aspoň naoko, no ona sa nevzdala. Keď zistila, že jej vysnívaný chlapec sa nachádza vo Viedni, nasťahovala sa do rovnakého hotela ako on. A keď jej bolo oznámené, že odletel do Paríža, neváhala si takisto kúpiť letenku. Napriek protestom rodiny utiekla z domu a už sa nevrátila. Po pristáti mu zavolala a on si ju prišiel vyzdvihnúť. „Keď som položila slúchadlo, uvedomila som si, čo som vyviedla. Bola som vyvrheľ, no bola som šťastná. Moja láska bola opätovaná. Povedal mi, že to cíti rovnako ako ja a bol tým nadšený.“

Hviezdny pár - Romy Schneider a Alain Delon. 

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com

Herecké hviezdy spolu začali žiť v Paríži a už o rok neskôr sa zasnúbili. Spočiatku medzi nimi panovala idylka, no postupne sa všetko menilo. Alain mal povesť ambiciózneho krásavca, ktorý uprednostňoval rýchly postup v kariére zahŕňajúci aj cudzie postele a v hereckých kruhoch sa hovorilo o jeho bisexuálnych sklonoch. Romy sa ťažko vyrovnávala s bulvárom a informáciami, ktorými ju kŕmili jej rodičia - teda matka s otčimom. Tí jej dennodenne vyvolávali, aby sa vrátila a Hans jej aj naďalej vydeľoval peniaze. Delon si svoju partnerku bránil a správanie jej otčima sa mu vôbec nepáčilo. „Alain raz Blatzheimovi povedal, že je sviňa. Aj ja som mu povedala niečo podobné, i keď nie tak tvrdo, lebo som brala ohľad na mamu.“ Po piatich rokoch a niekoľkých úspešných spoločných filmoch sa ich cesty napokon rozišli. Romy si v ich parížskom byte našla kyticu ruží s nepríjemným odkazom. „Som s Nathalie v Mexiku. Všetko dobré. Alain.“ To, že je definitívny koniec pochopila, až keď sa Delon oženil. Úspešná herečka sa zrútila a podrezala si žily. Pokus o samovraždu jej nevyšiel a rozchod s osudovým mužom ju navždy poznačil. Napriek tomu ostali dobrými priateľmi a aj naďalej si navzájom ochotne pomáhali.

Alain nazval Romy láskou svojho života a oľutoval, že si ju nevzal za manželku. Ostali blízkymi priateľmi a vraj to medzi nimi neustále iskrilo.

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com

Po bolestivom rozchode si sklamaná herečka vzala za manžela o štrnásť rokov staršieho nemeckého režiséra Harryho Meyena a päť mesiacov po svadbe mu porodila syna Davida. O tom, že tomuto vzťahu verila, svedčí aj zápis v jej denníku: „Konečne mám muža, ktorý ma bude milovať až do smrti.“ Kvôli túžbe po usporiadanom rodinnom živote sa na istý čas dokonca vzdala aj svojej vynikajúcej hereckej kariéry a bola matkou a manželkou na plný úväzok. Ani to však nezabránilo rozpadu nevyrovnaného vzťahu. Harry na svoju slávnu manželku žiarlil a svojím tyranským správaním ju aj ich spoločného syna prinútil k úteku. Pri rozvode si nárokoval na polovicu majetku nadobudnutého predovšetkým vďaka svojej talentovanej manželke a aj po ňom jej strpčoval život ako len mohol. Holdoval drogám, a keď v roku 1979 spáchal samovraždu, Romy to hlboko zasiahlo a do denníka si napísala: „Mala som sa o neho lepšie starať.“

S prvým manželom Harrym Meyenom a ich synom Davidom Christopherom.

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com

V lásku však verila aj naďalej a jej druhým manželom sa stal o desať rokov mladší Daniel Biasini, ktorý bol jej dôverníkom a osobným šoférom. Mal záujem stať sa filmovým producentom a jeho manželka ho vo všetkom podporovala a takisto aj financovala. Mnohí ho označovali za príživníka, avšak Romy ich nepočúvala. Ich prvé dieťa potratila po autonehode, no napokon sa im dva roky od uzavretia manželstva narodila dcéra Sarah Magdalena. Ani tento vzťah však nevydržal a mimoriadne populárna herečka začala svoj žiaľ utápať v alkohole. Okrem toho bola veľmi tuhou fajčiarkou (60 cigariet denne bola jej norma) a na obličke jej objavili nádor.

Romy s druhým manželom Danielom Biasinim a ich dcérou Sarah Magdalenou.

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com

Najtvrdšia rana osudu sa však ešte len blížila. 5. júl 1981 bol najhorším dňom v živote prekrásnej Romy. Jej vtedy iba 14-ročný syn David sa pošmykol pri preliezaní ozdobného plotu u starých rodičov, napichol sa na jeho železné špice a vykrvácal. Herečka sa z jeho smrti nikdy nespamätala a z hlbokého zármutku ju vyslobodila až smrť. Vo veku 43 rokov, iba desať mesiacov po smrti milovaného syna, zomrela na infarkt. O jej pohreb sa nepostaral nik iný ako jej životná láska Alain Delon. Ten do bodky splnil všetky jej posledné želania. Romy Schneider leží vedľa svojho syna, na náhrobnom kameni sa nachádza iba jej občianske meno Rosemarie Albach a v truhle má lístoček od milovaného muža. „Nikdy si nebola krajšia. A vidíš, naučil som sa kvôli tebe aj pár slov po nemecky: Ich liebe dich.“ 

Z tragickej smrti svojho syna sa nedokázala spamätať. Nepomáhali jej herecké úlohy ani malá dcérka. Nakoniec ho prežila len o desať mesiacov a leží s ním v jednom hrobe tak, ako si to želala.

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com

„Nikdy si nebola krajšia. A vidíš, naučil som sa kvôli tebe aj pár slov po nemecky: Ich liebe dich.“ Posledný odkaz od Alaina Delona, ktorého považovala za najdôležitejšieho muža vo svojom živote.

Romy Schneider: Kultová Sissi, láska Alaina Delona aj milujúca mama, ktorú zo zármutku vyslobodila až smrť
Zdroj: pinterest.com
Domov
Zdieľať
Diskusia