Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. apríla 2016, 15:54
Čas čítania 0:00
Michal M.

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

ZAUJÍMAVOSTI KOŠICE
Uložiť Uložené

V metropole východu už robia hamburgery na každom rohu, filtrovať ale treba vo veľkom. Pozreli sme sa do 7 podnikov, v ktorých by to mohlo stáť za to. Ako to dopadlo?

Keď pred pätnástimi, dvadsiatimi rokmi prišiel na Slovensko prvý skutočný boom reštaurácií, tak bola najväčším trhákom všetkých prevádzok jednoznačne automaty pizza. Robili ju všetci, postup si zjednodušili najviac, ako sa dalo, začali na ňu dávať strašidelné suroviny a ich kombinácie a nakoniec sa capri, hawaii či gazdovská s bryndzou a kapustou dostali do štandardného jedálníčka majority Slovákov. Niet sa čomu diviť, sú to jednoducho chute, ktoré sú našemu geografickému regiónu blízke - biele pečivo, šunka, syr, saláma, konzervovaná zelenina.

Dnes sú to burgre. Začalo to zopár rokov dozadu v hŕstke podnikov, dnes už chcú mať svoj hamburger úplne všetci. Je to podobné ako pri pizze, výroba príde kuchárom jednoduchá, rýchla, marža je slušná, ľudia to vyhľadávajú, čo viac chcieť? Napríklad to robiť poriadne, z čerstvých surovín, ktoré sú nakombinované logicky a s použitím hlavy, nemýliť si mleté burgrové hovädzie s bravčovou fašírkou a tak podobne. Bratislavský rebríček tu bol pred pár mesiacmi, teraz sa poďme pozrieť na Košice, v ktorých sa určite nájde zopár miest, kde sa na burger zájsť oplatí.

V každom z podnikov som si objednával najzákladnejšiu verziu hamburgeru, aká bola dostupná. Fotil som podľa možnosti buď zrkadlovkou alebo iPhonom, zábery sú upravené tak, aby vyzerali čo najchutnejšie. Mojim cieľom nie je v žiadnom prípade poškodiť meno ktorejkoľvek prevádzky a majiteľov by som chcel poprosiť o maličkosť. Nerozhorčujte sa, neurážajte sa a nepíšte nám výhražné správy. Je to v prvom rade totálne zbytočné a v druhom rade by ste mohli ten čas venovať radšej hľadaniu a odstraňovaniu chýb. Jedlo, ktoré ste mi doniesli na stôl som sa snažil hodnotiť podľa relevantných kritérií, vyzdvihnúť aj silné aj slabé stránky a konkrétne ich popísať. Skutočne dobrý burger sa pripraviť dá a už dávno kvôli tomu nemusíme chodiť do zahraničia, stačí sa nad tým jedlom zamyslieť. Ladia spolu suroviny? Nebude to príliš vlhké alebo suché? Bude sa to dať vopchať do úst? Pri hamburgeroch sa surovinami klame veľmi ťažko, preto je poctivosť tým najlepším receptom.

7. Pivovar Hostinec

Hlavná 91

dátum návštevy: 19. 04. 2015

Pivovar Hostinec je podnik, ktorý toto mesto potrebovalo ako soľ. Vyslovene skvelá lokalita v úplnom centre úplného centra mesta, obrovský priestor, ktorý sa architektonicky môže bez problémov zaradiť medzi tie najlepšie v Košiciach, renomovaný management, renomovaný sládok, ktorý má na starosti varenie signature piva. Vyvážený a neprvoplánový výber jedál v menu, ktorému kreatíva nie je cudzia, schopná obsluha. Kde je teda problém?

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

V burgri. Stojí 6.99 €, v cene nie sú hranolky ani omáčka, čo by som osobne ľahko prekusol, keby za tých sedem eur stál samotný hamburger, v ktorom je kyslá uhorka, syr, paradajka, šalát, viedenská cibuľka a dva dressingy. Mäso bolo jednoducho zlé - hoci mi passive aggressive manažér prisahal, že je pripravené dnes a že ich v ten deň predali prosím pekne 25 kusov (otvárajú o druhej, jedol som ho o 15:40 v totálne prázdnom podniku a hoci človek nemusí byť práve odborník na odbyt v gastre, aby mu došlo že 25 burgrov vydali v čase obeda za hodinu a pol asi ťažko), tak s ním niečo nebolo v poriadku. Vnútri nebolo rare ani medium, ale vodnaté a mierne studené, sivohnedé, ani stopy po ružovom strede.

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Žemľa bola... obyčajná žemľa, síce možno domáca, ale nevynikala ani chuťou, ani konzistenciou. Ako môžete vidieť na fotke, spodný diel bol nepríjemne nasiaknutý omáčkou, ktorá chutila ako lacný, vodnatý kečup - nechce sa mi veriť, že by v podniku s celkom dobrou reputáciou skutočne používali takúto surovinu, ale chutilo to tak.

Určite do Hostinca choďte a dajte si niektoré z ich vlastných pív. Dajte si nátierku z údeného kolena, dajte si klobásky z mangalice, dajte si ich geniálny boršč, fakt dobré halušky alebo romadur. V menu je kopec jedál, ktoré stoja za to. Burger vás, bohužiaľ, asi veľmi neočarí, no verím že aj to sa môže zmeniť.


6. Staromestská piváreň

Hlavná 104

dátum návštevy: 15. 04. 2016

Jeden z najznámejších podnikov na košickom 'hlavnom bulvári' je bez pochýb Staromestská piváreň. Majú stabilné a atraktívne miesto už zopár rokov, často tam vídať ľudí na obedových menu, no zlaté časy prichádzajú samozrejme v lete, kedy je ich vonkajšie sedenie často zaplnené. Ľudia si sem zvykli chodiť na výborný nefiltrovaný Staropramen či Hoegaarden, menu je taktiež koncipované s prihliadnutím na skutočnosť, že názov podniku má v sebe aj slovo "piváreň". Nikto sa tam na žiadne vysoké gastro nehrá, čiže čakajte halušky, rezne, rebrá, bôčik, tatarák, huspeninu či sviečkovú na smotane a na tom, samozrejme, nie je vôbec nič zlé.

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

"Staroburger" tu stojí 7.99 € a obsahovať má 200g mäsa z roštenca, čerstvú zeleninu, karamelizovanú cibuľku a v cene sú aj domáce hranolky s kečupom a tatarkou ako príloha. Áno, hranolky síce domáce boli, narezané zo skutočných zemiakov, pripravené ale boli dosť nešťastne - išlo v podstate o úplný opak chrumkavosti. Zjesť sa ale dali, škoda len, že som ich mohol máčať akurát tak do kupovaného kečupu a tatarskej, zaslúžilo by si to aspoň o trochu kreatívnejšiu omáčku.

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Mäso bolo úplne prepečené, čo je chyba, ktorá sa bude opakovať takmer u každého z hodnotených. Ak od toho odhliadneme, nešlo tak či tak o nič pravratné a mohlo mať o niečo väčší priemer, keďže nepokrývalo úctyhodnú časť žemle. Žemle, ktorá bola suverénne najhoršia z tých, ktoré som ochutnal. Gumená, tvrdá, bez chuti, samozrejme sa v nej celý burger rozpadol, rovno na nej položená vodnatá paradajka so šalátom... nepríjemný zážitok.

Burger som si objednával v čase, kedy je kuchyňa určite z veľkej časti vyťažená podávaním obedového menu, ale 20 minút čakania nie je málo. V ostatných aspektoch bola obsluha bez chyby, maximálne profesionálna. Celková porcia je nadpriemerne veľká, určite sa z nej do prasknutia najete, otázne je, či vám to bude chutiť. 


5. Bistro Tabačka

Gorkého 2

dátum návštevy: 01. 04. 2016

Skvelé miesto, ktoré Košice nesmierne potrebovali a ja som veľmi rád, že tu Tabačka po všetkých tých dlhoročných bojoch s byrokraciou, legislatívou a podobnými lahôdkami konečne stojí v takej podobe a v takom priestore, v akom si zaslúži. Okrem nespočetného množstva eventov, ktoré sa v tomto veľkom, multikultúrnom priestore odohrávajú v niekoľkých sálach je tu aj Bistro Tabačka, ktoré je jednoznačne pre život celého priestoru potrebné. Veľmi rád sem chodím na obedy, hoci často čakám úplne nezmyselnú dobu a zaplatím trocha viac ako v štandardnej menučkárni, ale ja štandardné menučkárne s kľudom filtrujem. Tu panuje kreatíva, žiadne sotéčka, gazdovské kapsy, ale nové chute, moderné techniky prípravy, kombinácie, ktoré majú hlavu aj pätu. Jasné, nie vždy to dopadne na jednotku, ale pokiaľ si budem môcť dať v jeden deň na obed ramen a teriyaki meatballs s jasmínovou ryžou a druhý deň tom kha s krevetami a sous vide kačacinu, tak nemôžem povedať nič.

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Prejdime ale k burgru. TBCK beef burger stojí 6.50 €, za ktoré dostanete hranolky so sriracha majonézou, hovädzie, kyslé uhorky, paradajku, karamelizovanú cibuľku, cheddar, slaninu, francúzsky dressing a barbecue omáčku. Hranolky sú z mrazáku jak oči, čo ale neznamená, že nechutili dobre a sriracha majonéza je v najlepšom poriadku (mohli by do nej skúsiť dať trocha viac srirache).

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

O mäse chvalabohu nemôžem povedať, že bolo úplne well done, ale mohlo na grile pobudnúť ešte o niečo kratšie. Každopádne bolo šťavnaté, malo peknú, hrubú textúru a keby si v Tabačke prestali myslieť, že čím je burger vyšší, tým je lepší, tak by sa možno aj nerozpadlo. Zo zeleniny by som určite vynechal paradajku, ktorá je jednoducho príliš mokrá, nekonzistentná a často môže za rozpadnutie vašej večere. Keď k tomu ešte pripojíme spomínaný fakt, že tabačkovské burgre sú viac vysoké ako široké (robte s tým niečo!), tak si môžete objednať rovno aj kýblik vreckoviek. Žemle majú domáce a po novom znova upgradnuté a je to dosť cítiť - nasladlá chuť, hutné cesto, všetko ako má byť. Celkový produkt ale treba prekopať, dať mu inú formu, vyhodiť aspoň jednu ingredienciu a namiesto dvoch mdlých omáčok tam dať jednu poriadnu a výraznú, ktorá dodá burgru akýsi "signature touch", inak to extraliga nebude.

Burgre podávajú v bistre až od 17:00, ja som si vybral piatkový rush hour, čomu odpovedalo aj takmer 40-minútové čakanie. Keby som to tam nepoznal, tak to možno aj zvalím na akúsi výnimku, ale viem, že to nie je nič výnimočné a práve rýchlosť obsluhy a kuchyne sú veci, na ktoré by sa mal tento podnik zamerať. Porcia je to statočná, najete sa spoľahlivo.


4. Rosto Steakhouse

Orlia 6

dátum návštevy: 18. 04. 2016

Asi jediný košický steakhouse, ktorý si to slovo môže dať s pokojným svedomím aj do názvu. Už roky si tu môžete vybrať z niekoľkých rezov hovädzieho, ktoré tradične podávajú so štyrmi druhmi domácich omáčok (nie sú ale, žiaľ, nijak prevratné) a pita chlebom. Kedysi bolo v menu tak tristo jedál, teraz je už značne preriedené a dáva určite väčší zmysel ako kedysi, k tomu ešte pribudol aj dry ager na suché zrenie hovädzieho mäsa, ktorý je myslím jediný v Košiciach. 

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

V Roste vedia, že nie sú práve burgráreň a v ponuke majú preto len úplne postačujúcu jednu variantu - Rosto Beefburger za 7.50 €. Okrem žemle a mäsa v ňom nájdete majonézový a barbecue dressing, šalát, čerstvú paradajku, karamelizovanú cibuľu a čedar, po boku burgru vás budú čakať kupované hranolky s jednou zo štyroch dostupných omáčok a malý coleslaw. Ten bol síce trocha suchý, ale rozhodne neurazil a príklad by si mohli brať aj ostatné podniky - coleslaw sa dá pripraviť na množstvo zaujímavých spôsobov, ľahko ho viete prispôsobiť sezóne, môžete sa hrať s dressingami, bylinkami... skúste to! 

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Jednoznačne najväčšou devízou podniku je mäso. Poznajú ho, vedia ho pripraviť, majú lávový gril. Buď to bol ten lávový gril alebo barbecue omáčka s dymovou arómou, ktorá dodala mäsu skutočne plnú, až takmer údenú chuť uhlia, čo určite mnoho ľudí ocení. Hlavný problém bol, bohužiaľ, v žemli, ktorá bola síce domáca, no dosť tvrdá, suchá a bez akejkoľvek chuti, ktorá by mohla ingrediencie vnútri doplniť či zjemniť.

Do Rosta sa určite oplatí ísť. Čo sa týka steakov, momentálne nemajú konkurenciu a nemusíte tam nechať polovicu majetku na jednej večeri, ceny sú v poriadku aj napriek tomu, že adresu reštaurácia vôbec nemá biednu. Ich burger síce nie je práve hlavným ťahákom, ale v žiadnom prípade neurazí.


3. Geronimo

OC Atrium Optima

dátum návštevy: 17. 04. 2016

Pred pár rokmi som sa už v Geronime v rámci redakčných recenziií pozrieť bol, no ako dopadlo teraz? Je to podnik, ktorý si stihol vybudovať meno, medzi obyvateľmi mesta je často známy ako jedna z prvých destínacií, ktorá im napadne keď sa povie "ideme na burger" a okrem viacerých druhov hamburgerov ponúkajú aj sendviče, šaláty, stopy po fingerfoods, škálu dezertov a najmä kopec drinkov. Najväčšou päsťou na oko v jedálnom lístku Geronima sú skvosty ako Chicago burger, ktorý sa skladá z hovädzieho mäsa, sušených paradajok, figovej majonézy, kozieho syra a rukoly. Áno, Chicago burger. Bez jedinej ingrediencie, ktorá by aspoň lízla kontinent, na ktorom sa Chicago nachádza.

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Okrem Italian burgru majú asi všetky ostatné špeciály názvy, ktoré podobne bizarne nekorešpondujú s ingredianciami, ale nechajme to tak. Ako v každom testovanom podniku, aj tu som zvolil najštandardnejšie prevedenie, ktorým je Geronimo burger zložený z hovädzieho mäsa, barbecue dressingu, viedenskej cibuľky, slaniny, čedaru, comte gruyére (výborný francúzsky syr), paradajky a šalátu za 7.50 €. V cene sú aj celkom dobré kupované hranolky s dvomi malými omáčkami - obstojnou domácou majonézou a niečo medzi barbecue a riedkym sweet chili. 

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Hovädzie v Geronime melú síce trocha príliš najemno, ale prepiekli ho relatívne schopne, vidno aspoň malé náznaky ružovej v strede. Pečivo bolo aj napriek skutočnosti, že som prišiel testovať v nedeľu podvečer, fakt dobré, podobné (lepšie) ako v Tabačke, čiže brioškové cesto, nasladlá chuť, hutná konzistencia. Ničoho nebolo v burgri priveľa, prítomnosť dvoch syrov, z ktorých je jeden výraznejší ako druhý som privítal a comte gruyére je rozhodne skvelým výberom. Čerstvú paradajku by som ale opäť nahradil niečím iným alebo ju aspoň ogriloval. Omáčku v burgri, ziaľ, nebolo cítiť skoro vôbec.

Geronimo vás nesklame. Prípravu hamburgerov tu už majú dávno zmáknutú, čiže sa dosť pravdepodobne vyhnete nejakým výkyvom kvality a tak podobne. Obsluha bola bezchybná, ako zatiaľ pri každej mojej návšteve, drinky pripravené skutočným barmanom z dobrých ingrediencií, porcia akurátna.


2. Dobré časy

Čajkovského 4

dátum návštevy: 12. 04. 2016

Kto by ich nepoznal? Kedysi som si tam mohol zriadiť prechodný pobyt, testoval som všetky pivá a zažil časy, kedy bolo na výber tak z ôsmich jedál, z ktorých sedem bolo studených a vrcholom bol hermelín. Odvtedy sa ale kompletná garnitúra takmer úplne zmenila, Dobré časy rozšírili snáď všetkými smermi, ktorými sa dalo a už asi nie je tajomstvom, že do leta ich uvidíme minimálne na jednej novej lokácii. Je to jednoducho miesto, ktoré svojmu názvu nie je nič dlžné, majú tuším najväčší výber čapovaných pív v celej republike (52 píp), všetci sú tu easygoing a hoci to nejakú dobu trvalo, tak sa tu už dá najesť skoro tak dobre, ako sa tu dá napiť. 

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Objednal som si v prvom rade samozrejme pivný špeciál, voľba padla na belgický Kasteel Rogue (20-stupňové, višňové, sladké, vypi jedno veľké a zistíš, ktorá bije) a klasický Dobré časy burger so zemiakovými lupienkami namiesto hranoliek, ku ktorým som zvolil domácu chili-slivkovú omáčku. Burger stojí 5.9 0€, lupienky 1.60 € domáca chili omáčka je samostatne za 1.50 €, ale môžete zvoliť aj štandardné dipy za polovičnú cenu, hoci ten homemade teda stál za to.

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Mäso síce mohlo pobudnúť na grile o niečo kratšie, no bolo aspoň poriadne odstaté, čiže si dokázalo zachovať dosť štavy a konzistencia tiež nebola vôbec zlá. Konečne nešlo o burgrovú vežu, čiže sa všetko dalo pohodlne zjesť bez toho, aby som to mal celé na rukách a to aj vďaka dobre pripravenej žemli - nasladlá, hutná, držiaca všetko pokope, tak ako to má byť. Vnútri nájdete šalát, kyslú uhorku, viedenskú cibuľku, čedar, pečenú slaninu, horčicový dressing a čerstvú paradajku, v tomto prípade majú všetky ingrediencie dosť miesta, s ničím sa nepreháňalo a nič netečie.

V Dobrých časoch som si to zo všetkých hodnotených užil asi najviac. Súhra priestorov, ponuky, obsluhy a celkovej atmosféry bude jednoducho stále kľúčom k absolútnemu úspechu a ako som už povedal, Dobré časy neostali nič dlžné svojmu názvu. Burger je dosť veľký, pokojne si ho nechajte prekrojiť na polovicu, najedzte sa dvaja a keby vám bolo málo, v jedálnom lístku nájdete dostatok maličkostí.


1. Grange

pri moste zo Staničného námestie na Mlynskú ulicu

dátum návštevy: 29. 03. 2016

Grange je košickým unikátom. Keď som sa prvýkrát dozvedel, že v tomto meste vzniká samostatne stojaci maličký stánok, ktorý bude robiť len a len burgre z farmárskych surovín v rôznych kombináciách, tak sa mi tomu ani nechcelo poriadne veriť. Začínali túto zimu a hoci ide o stánok v pravom slova zmysle, čiže žiadne sedenie ani kryté priestory pre zákazníkov, dokázali aj počas niektorých tuho zimných dní vypredať pár hodín pred záverečnou. Grange síce ešte má čo vychytávať, ale môžem s čistým svedomím povedať, že ide o najlepší hamburger, aký si v Košiciach môžete dať. 8 kombinácií, ktoré sú skutočne premyslené a odskúšané, doplnené len o hranolky, zopár omáčok a nápoje.

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Hoci skutočne všetky burgre v ponuke sú vyslovene lákavé a časom ich snáď aj všetky ochutnám, dodržal som metodiku hodnotenia a objednal si klasický Grange burger - farmárske hovädzie, čedar, lolo šalát, paradajka, slanina a medovo-horčicová omáčka za 5.50 €, k tomu hranolky za 1.5 0€ s omáčkou za 50 centov. Všetko balia do krásnych brandovaných obalov z pevného, recyklovaného kartónu, v ktorých si môžete jedlo odniesť domov so sebou, alebo zjesť postojačky na jednom z menších, vysokých stolov po stranách samotného stánku. Hranolky by mohli časom začať robiť domáce, no tým, že sú maximálne čerstvé a s úplne úžasnou omáčkou sa im dá ťažko niečo vytknúť.

Kam ísť v Košiciach na dobrý burger? Otestovali sme 7 z nich

Čo sa týka mäsa v burgri, to mohlo samozrejme pobudnúť na grile trocha kratšie, ale dokázalo si zachovať určite najviac štavnatosti a prenikavej chuti zo všetkých testovaných. Burger v Grangei správne ťahajú viac do šírky ako do výšky, omáčku je skutočne cítiť na rozdiel od všetkých ostatných, všetky suroviny chutia tak, ako chutiť majú, nič sa nerozpadáva, žemľa má ideálne parametre - sladšie, brioškové cesto, vláčna konzistencia, všetko to pekne drží pokope, a preto na Grange len ťažko budete počuť od niekoho krivé slovo.

Určite vás zasýti aj samotný burger, v kombinácii s celou porciou hranoliek skončíte možno až prejedení. Áno, pri Grangei opadáva akýkoľvek komfort konzumácie pri stole v krytom priestore, ale nezabúdajte na to, že o pár týždňov je tu leto a s ním obrovský, upravený a slnečný park, v ktorého strede leží tento maličký stánok a vy si môžete sadnúť na trávu so svojím burgrom doslova zopár krokov od miesta, kde ste ho kúpili. A to sa nedá ani v shopping malle, ani na letnej terase.


Sme na konci. Keby som test robil pred rokom či dvoma, s istotou by dopadol oveľa, oveľa horšie. A to je úplne super, pretože košická gastronómia napreduje, chytá sa na trendy, snaží sa vyhovieť aj spotrebiteľovi, ktorý bol vo svojom živote aj ďalej ako v Prešove. Každá z vyššie spomenutých reštaurácií vám má čo ponúknuť a má na košickej gastromape svoje viac či menej významné miesto, ale nie každá by mala servírovať hamburgery a myslím, že by sa bez nich bez problémov zaobišli. Nemať hamburger nie je hanba!

Anketa:
Ktorý burger chutí v Košiciach najviac vám?
Hostinec
Staromestská
Tabačka
Rosto
Geronimo
Dobré časy
Grange
iný (uveď v komentári)
Hostinec
1 %
51 Hlasov
Staromestská
2 %
66 Hlasov
Tabačka
5 %
186 Hlasov
Rosto
2 %
102 Hlasov
Geronimo
19 %
780 Hlasov
Dobré časy
14 %
591 Hlasov
Grange
49 %
2005 Hlasov
iný (uveď v komentári)
8 %
343 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia