Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2016, 12:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Peter Ďuriš z Kickresume: Začínali sme ako študentský projekt, dnes máme 200-tisíc používateľov (Rozhovor)

TECH
Uložiť Uložené

"Na to, aká sme malá krajina, sú na Slovensku skvelé projekty a úžasní ľudia. Je to skoro ako v hokeji. Máme skvelých hračov a mladé talenty..."

Vyspovedali sme jedného zo zakladateľov teraz už populárneho online nástroja na tvorbu nielen pekne vyzerajúcich, ale aj kvalitne napísaných životopisov. Vďaka Kickresume si ich mesačne vytvorí viac ako 35-tisíc ľudí z takmer celého sveta a pre tých náročnejších sú dostupné aj služby navyše. Okrem špičkových korektorov majú totiž v ponuke pestrú paletu slušne spracovaných tém, ktoré dodajú životopisu nádych profesionality. Peter Ďuriš z Kickresume nám však čo-to porozprával aj o sebe, o začiatkoch bežného startupu a aj o tom, čo si myslí o našich podmienkach pre začínajúce projekty.

Čau Peter, môžeš nám na úvod povedať niečo o sebe? Niektorých čitateľov bude totiž určite zaujímať aj tvoj súkromný život.

Ahoj, mám 26 rokov a momentálne som dokončil študium na VUT v Brne, presnejšie na stavebnej fakulte. Milujem jednoduchý design, funkcionalizmus a snáď každý šport, čo existuje. Už skoro šesť rokov pracujem spoločne s Tomášom na rôznych projektoch. Aktuálne makáme na Kickresume.

Peter Ďuriš z Kickresume: Začínali sme ako študentský projekt, dnes máme 200-tisíc používateľov (Rozhovor)
Zdroj: www.forbes.sk

Projekt Kickresume, za ktorým stojíš, si už stihli všimnúť viaceré renomované média vrátane webov ako je Business Insider alebo Forbes. Ako vnímaš dosiahnutý úspech?

Vždy nás poteši, keď vidíme Kickresume v médiách. Niekedy je to celkom prekvapenie, ako napríklad keď o nás napísal The Times of India. Avšak články v mediách neberieme ako úspech, ale spôsob, ako sa o nás dozvie viac ľudí. Je to aj náznak toho, že to, na čom pracujeme, dava skutočný zmyseľ.

A čo začiatky? Ako vznikla prvá myšlienka s Kickresume? Môžeš nám o projekte povedať niečo viac?

Kickresume sme dali dokopy s Tošom ešte na vysokej škole, keď sme potrebovali životopis na stáže. Nič použiteľné sme vtedy nenašli (samozrejme, existovali podobné aplikácie, no boli komplikované a životopisy škaredé). Preto sme si taký jednoduchý nástroj vytvorili za pár týždňov pre nás a našich kamošov. Za pár mesiacov však začalo Kickresume používať niekoľko tisíc ľudí a samozrejme, naša stránka to prestala zvládať. Vtedy sme si povedali, že treba Kickresume posunúť ďalej, a tak sme sa prihlásili do akcelerátora The Spot Booster. Aktuálne je nás v Kickresume sedem. Sme skvelá partia a mňa teší, že sme našli taký super team.

Tomáš a Peter

Peter Ďuriš z Kickresume: Začínali sme ako študentský projekt, dnes máme 200-tisíc používateľov (Rozhovor)

Pri životopisoch nie je dôležitý len vizuálny vzhľad, ale aj gramatika a význam každého použitého slova. Ponúkate používateľom Kickresume nejaký spôsob podpory aj v tejto oblasti?

Samozrejme, životopis je hlavne o obsahu, no dôležitá je aj forma, aby sa informácie dali ľahko čítať. Najväčším problémom sú však gramatické chyby, a preto ponúkame kontrolu gramatiky v angličtine. Máme profesionálnych editorov z celého sveta, ktorí opravia váš životopis do 24 hodín. Okrem toho sme prichystali 20 000 predpísaných fráz, ktoré jednoducho môžete použiť vo svojom životopise alebo sa nimi môžete inšpirovať. 

Určite máš poriadnu kopu zážitkov. Spomenieš si na tie najväčšie prekážky alebo výzvy, ktoré ste potom úspešne prekonali či dosiahli?

Naučili sme sa riešiť problémy hneď a držíme sa pravidla, že všetko sa dá. Tých problémov bolo naozaj veľa, ale nikdy sme nečakali, že to bude prechádzka ružovou záhradou. Pre nás bola najťažšia vec asi zvolenie správneho pricingu. Tu sa nám potvrdilo, že mentori sú super a vedia poradiť vo veľa veciach. Na druhej strane však nepoznajú produkt tak ako my. Niekedy treba spraviť aj takú vec, ktorá vyzerá na prvý pohľad ako úplne šialenstvo.

Stretli ste sa so spätnou väzbou od zamestnávateľov alebo personálnych odborníkov? Čo chválili, respektíve čo kritizovali?

Stretli sme sa s desiatkami takýchto odborníkov z rôznych krajín sveta. Zisťovali sme, aké majú postupy pri nábore nových zamestnancov, ale hlavne ako reagujú na rôzne typy životopisov. Všimli sme si rozdiel v krajinách a segmentoch, ktoré sme zapracovali do vzorov životopisov. Najviac sa však zhodovali v tom, že väčšina číta len prvú stranu a veľmi si všímajú gramatické chyby. Personalista číta jeden životopis v priemere asi 6 sekúnd.

Koľko životopisov je momentálne vo vašej databáze a ako rýchlo pribúdajú?

Do dnešného dňa máme viac ako 400 000 stiahnutých životopisov a používateľov takmer z celého sveta. Najviac používateľov máme z USA, Indie, Indonézie, Kanady a v poslednej dobe z Austrálie. Aktuálne je na stránke okolo 60 000 ľudí mesačne.

Postupom času prešiel Kickresume badateľnými vylepšeniami a vizuálnymi zmenami. Aké novinky v blízkej budúcnosti ešte chystáte?

Aj pred niekoľkými nastala menšia vizuálna zmena. Kickresume je živý produkt. Vždy sa však snažíme zistiť, čo chcú naši používatelia. Spustili sme tak motivačné listy, opravu gramatiky alebo možnosť prispôsobenia dizajnu životopisu. Do budúcnosti rozmýšľame napríklad nad personálnou webstránkou, ktorú vieme vytvoriť priamo zo životopisu doslova jedným klikom. Implementujeme aj spomínanú databázu 20 000 fráz, ktoré pomôžu používateľom vyplniť životopis. Zaujímavá by mohla byť tiež spolupráca so školami a študentmi, ktorých chceme naučiť, ako si vytvoriť kvalitný životopis. Tento model testujeme na prvých školách v USA a čoskoro sa pridajú aj niektoré slovenské a české univerzity.

www.kickresume.com

Peter Ďuriš z Kickresume: Začínali sme ako študentský projekt, dnes máme 200-tisíc používateľov (Rozhovor)

Ponúkate aj mobilné aplikácie pre softvérové platformy iOS a Android? Ak nie, chystáte niečo a čo všetko používateľom poskytnú?

Nad aplikáciami sme už dávnejšie premýšľali, no sústredíme sa na desktopovú verziu a nové funkcie. Kickresume je však prichystané, aby raz mohlo služiť aj ako iOS alebo Android aplikácia. Takže vývoj nám potom zaberie pár týždňov.

Stretli ste sa už so záujemcami o váš projekt? Ak áno, boli ponuky veľké a prečo ste ich odmietli?

Máme pomerne slušnú databázu, ktorá je zaujímavá hlavne pre personalistov. Sme v kontakte s Profesiou alebo americkou Mercer. Žiadne konkrétne ponuky zatiaľ nepadli, no momentálne ani neuvažujeme nad predajom, keďže sme ešte len na začiatku.

Ako funguje biznis model Kickresume? Čo je vlastne zdrojom príjmov?

V Kickresume máme biznis model založený na freemium modely. Zákazník si môže vybrať z viac ako 20 vzorov životopisov a motivačných listov, pridať sekcie, ako sú grafy, hobby, referencie, zmeniť ikonky, fonty alebo farby. Tieto funkcie obsahuje prémiový účet, ktorý začína na $4 za mesiac. Dnes už máme platiacich zákazníkov z celého sveta.

Peter Ďuriš z Kickresume: Začínali sme ako študentský projekt, dnes máme 200-tisíc používateľov (Rozhovor)
Peter Ďuriš z Kickresume: Začínali sme ako študentský projekt, dnes máme 200-tisíc používateľov (Rozhovor)

Keď si na Kickresume niekto vytvorí životopis, uloží na server citlivé informácie. Ako chránite súkromie vašich používateľov a ich dáta? Používate šifrovanie? Môžeš nám vysvetliť, ako to celé funguje?

Samozrejme, zabezpečenie je veľmi dôležité a pre nás je prioritou. Používame najnovšie SSL certifikáty a dáta máme uložene na AWS serveroch, ktoré používa napríklad aj AirBnB, Siemens alebo Amazon. Na manažment hesiel používame CommonKey, ktorý je jednotka na trhu.

Máš nejakú špeciálnu radu pre ľudí, ktorí začínajú alebo by ešte len chceli začať so svojím projektom? Čo všetko je nevyhnutné vynaložiť, aby sa im podarilo dosiahnuť taký úspech, ako vám s Kickresume?

Nie je sa čoho báť. Treba hlavne začať. Naučíte sa veľmi veľa nových vecí, ktoré vás napríklad v škole nenaučia. Takže nie je čo stratiť, ak sa to nepodarí na prvýkrát aspoň sa niečo nové naučíte a môžete začať znova. Skúste napríklad začať networkingom na startupových akciách, zvalidovať si ideu na StartupWeekende a potom sa prihlásiť do Spot Booster.

Slovensko a startup. Aký je tvoj názor na podmienky pre začínajúce projekty, ktoré ponúka naša malá krajinka? Zmenil by si niečo?

Na to, aká sme malá krajina, sú na Slovensku skvelé projekty a úžasní ľudia. Je to skoro ako v hokeji. Máme skvelých hráčov a mladé talenty, no cele to zabíja systém vedenia, korupcia a byrokracia. Zmeniť by sa toho dalo veľa, ale chýba tu ochota porozumieť triviálnym veciam a konať. Aj napriek tomu je Slovensko fajn krajina pre štart.

Peter Ďuriš z Kickresume: Začínali sme ako študentský projekt, dnes máme 200-tisíc používateľov (Rozhovor)

Pracoval si alebo ešte stále pracuješ aj na iných projektoch? Ak áno, môžeš nám prezradiť bližšie informácie?

Momentálne sa venujem naplno Kickresume.

Kde sa vidíš za 5 rokov a aké sú tvoje plány do budúcnosti? Plánuješ rozbehnúť aj ďalšie projekty?

5 rokov je dlhá doba. Možno poletím na Mars. Nechajme sa prekvapiť. V prvom rade uvidíme, kam sa dostaneme s Kickresume. A čo sa týka budúcnosti, jednoznačne sa teším na európsky Hyperloop.

Navštevuješ Refresher?

Musím sa priznať, že nie som pravidelný navštevník Refresheru. Často sa však zastavím na kávu v Refresher Zone na SNP.

Domov
Zdieľať
Diskusia