Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. apríla 2016, 12:23
Čas čítania 0:00
Vladimír Bilohuščin

Slovenské MMA má čo ponúknuť. Naši bojovníci sa postupne predierajú na výslnie tohto bojového športu

ŠPORT CONOR MCGREGOR
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Zmiešané bojové umenia zažívajú v tomto období expanziu. Veď mená ako Conor McGregor alebo Ronda Rousey pozná už takmer každý športový nadšenec. Ako to ale vyzerá v našich zemepisných šírkach?

Písal sa rok 2003, kedy si Ilja Škondrič a Peter Sluka povedali, že MMA je práve to, čomu sa chcú venovať a založili Octagon Fighting Academy v Bratislave. Keď sa k nim pridal ešte aj žilinský gym Minotaurus s trénerom Martinom Janotom, slovenská MMA scéna bola na svete. Neskôr sa ukázalo, že práve tieto kluby hrali kľúčovú úlohu vo výchove našich najlepších zápasníkov.

Vyrastal v Gabčíkove, vo veku 5 rokov sa začal venovať zápaseniu, neskôr presedlal na kempo karate. V roku 2008 začala jeho kariéra MMA zápasníka, ktorá smerovala až k titulu šampióna druhej najväčšej organizácie sveta. Takto by sme mohli v skratke charakterizovať životnú cestu Attilu Végha, najúspešnejšieho slovenského bojovníka. Attila už od mala žal úspechy v kontaktných športoch, kde vyhral množstvo súťaží. Spojenie zápasenia, teda boja na zemi s karate, teda bojom v postoji, mu dávalo všetky predpoklady na to, aby sa stal výborným  MMA bojovníkom. Prognózy sa začali napĺňať a Attila po nástupe do profesionálneho kolotoča, zaknihoval deväť víťazstiev v rade. Prvá porážka nastala až v nasledujúcom zápase pod hlavičkou prestížnej organizácie KSW, ktorá má sídlo v Poľsku. Z tejto prehry sa ale náš bojovník dokázal otriasť a pokračoval vo vynikajúcich výkonoch, keď z nasledujúcich 20tich zápasov okúsil trpkosť prehry iba trikrát.

Slovenské MMA má čo ponúknuť. Naši bojovníci sa postupne predierajú na výslnie tohto bojového športu

A potom to prišlo, pozvánka do organizácie Bellator, ktorá je momentálne svetovou dvojkou po slávnom UFC. Bola to životná šanca ukázať svetu, že aj na Slovensku vyrastajú bojovníci svetového formátu. Attila túto šancu chytil doslova za „pačesy“ a po výhre nad Danom Spohnom ho organizátori zaradili do turnaja, ktorý mal podobu dobre známeho pavúka. Výhra v tomto turnaji znamenala možnosť vyzvať v boji o titul šampióna poloťažkej váhy Christiana M´Pumbu a motiváciu dodávala aj odmena 100 tisíc dolárov. Spanilú cestu započal súboj so Zelgom Galešićom, ktorého náš reprezentant uškrtil v prvom kole. V druhom kole vyradil Američana Newtona na body a vo finále turnaja porazil nečakane hladko Travisa Wiuffa, ktorý od neho utŕžil v prvej minúte drvivé KO. Ostávalo urobiť už iba jeden krok, poraziť šampióna M´Pumbu a doniesť opasok domov. Attila nenechal nič na náhodu a po piatich kolách rozhodcovia rozhodli o jeho výhre na body. Najväčší úspech nielen na Slovensku, ale aj v širokom okolí bol na svete.

Odporúčané
RECENZIA: McGregor Forever RECENZIA: McGregor Forever 22. mája 2023, 16:30

Obhajoba nášmu reprezentantovi bohužiaľ nevyšla, keď v odvete s Emanuelom Newtonom vo veľmi tesnom zápase ťahal za kratší koniec. Po následných peripetiách so zmluvou a výmenou vedenia Bellatoru sa Attila Végh rozhodol vrátiť do Európy, kde momentálne bojuje v organizácii KSW. Napriek všetkým týmto udalostiam ale Végh navždy ostane zapísaný v kronikách ako šampión jednej z najprestížnejších organizácií sveta.

V tesnom závese sa drží momentálny šampión M-1 Global, Ivan Buchinger. Kto by to bol povedal, že práve Gabčíkovo vychová takýchto bojovníkov, Ivan je totiž taktiež z tohto malebného kraja. Rovnako ako Végh sa aj Ivan Buchinger už od útleho veku venoval zápaseniu, ktorého sa držal až do chvíle, keď presedlal na MMA. Jeho prvý zápas sa konal iba po šiestich mesiacoch tréningu. Zápas sa mu podarilo vyhrať a tým rozbehnúť šnúru 12tich výhier v rade, až narazil na Akiru Corassaniho, ktorý mu uštedril prvú prehru. Víťazné zápasy ale prišli zasa a pozvánky do prestížnejších organizácii s nimi. Po nadvláde v slovenských a českých ligách si odišiel urobiť meno do renomovanej britskej organizácie Cage Warriors. Tu ale natrafil na bojovníka azda najznámejšieho, Conora ´The Notoriousa´ McGregora, ktorý mu uštedril tvrdú lekciu. Na obranu treba povedať, že sa bojovalo v ľahkej váhe, v ktorej bol Ír od nášho reprezentanta o dosť mohutnejší. Ako už iste vieme, Conor po tomto zápase cestoval priamo do UFC, kde láme rekordy.

Slovenské MMA má čo ponúknuť. Naši bojovníci sa postupne predierajú na výslnie tohto bojového športu

Kariéra Ivana Buchingera na ostrovoch po týchto udalostiach nabrala nový smer, ktorý ho vyniesol až na vrchol ľahkej divízie, keď po troch výhrach zdolal v titulovom zápase Stevena Raya, ktorý momentálne taktiež úspešne pôsobí v UFC.

Odporúčané
Uvidíme konečne odvetu zápasu storočia? Toto sa vo svete MMA môže udiať Uvidíme konečne odvetu zápasu storočia? Toto sa vo svete MMA môže udiať 8. januára 2022, 14:30

Po tomto úspechu prišla ponuka z ruského M-1 Global, organizácie, ktorá patrí medzi európsku špičku a vie patrične finančne ohodnotiť kvalitu. Asi netreba pripomínať, že väčšina bojovníkov má popri športe aj normálne zamestnanie, čo bol aj Buchingerov prípad. V Rusku prišiel zatiaľ najväčší úspech v kariére. Po dvoch víťazstvách prišiel zápas o titul proti Rural Ragimovovi, ktorý mal na svojom konte iba jednu prehru. Ivan ho ale vo štvrtom kole dokázal technickým knokautom poslať k zemi a zaistiť si tak vysoko cenený titul. Momentálne má Buchinger famóznu bilanciu 30 výhier ku štyrom prehrám a neohrozene kraľuje pérovej váhe.

A aké má slovenské MMA vyhliadky do budúcnosti? Pri tejto otázke musíme spomenúť dve mená, ktoré majú našliapnuté stať sa hviezdami.

Prvým je v súčasnosti asi najpopulárnejší bojovník Miroslav Štrbák, ktorý má vysoko pozitívnu bilanciu 14 – 5. Momentálne má pred sebou ťažkú výzvu, a to presadiť sa v silnej konkurencii bojovníkov pod hlavičkou WSOF (World Series Of Fighting). Organizácie, ktorá patrí medzi päť najprestížnejších organizácii sveta a momentálne preniká aj mimo USA.

Slovenské MMA má čo ponúknuť. Naši bojovníci sa postupne predierajú na výslnie tohto bojového športu
Zdroj: Pavol Neruda

Prvý prestížny zápas, proti legende japonského MMA Akihiro Gonovi, má už Miro za sebou a na veľkú radosť, sa mu ho podarilo ukončiť v druhom kole. Miro prezradil, že na útok vyčkával a pozoroval súpera pri pohybe. Rana, ktorú vyslal, dopadla priamo na bradu súpera, ktorý bezvládne zostal na zemi. Momentálne sa Miro pripravuje na ďalší zápas, ktorý sa odohrá v ďalekej Číne. Súpera bude mať veľmi kvalitného, veď Francúz Shamil Ismailov má bilanciu 10 výhier a iba jedinú porážku.

Druhým prísľubom do budúcnosti je Tomáš Deák, ktorý má lukratívnu zmluvu s ruskou organizáciou Fight Nights, ktorá je popri poľskej KSW a taktiež ruskom M-1 Global na vrchole európskych líg. Po desiatich zápasoch bez prehry ale v prvom zápase pod krídlami Fight Nights nedokázal zvíťaziť nad talentovaným Saadulaevom z Ruska. Každopádne má Tomáš kontrakt, ktorý mu zaručuje ďalšie zápasy a teda bude zaujímavé sledovať akým smerom sa jeho kariéra bude uberať.

Slovenské MMA má čo ponúknuť. Naši bojovníci sa postupne predierajú na výslnie tohto bojového športu
Zdroj: Pavol Neruda
Domov
Zdieľať
Diskusia