Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2016, 18:46
Čas čítania 0:00
Dejvid

Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník

ŠPORT NFL SUPER BOWL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Podarí sa favorizovaným Carolina Panthers na čele s Camom Newtonom poraziť Denver Broncos so skúseným Peytonom Manningom?

Americký futbal patrí medzi najnáročnejšie kolektívne športy na svete. Jeho pravidlá sa „vymýšľali“ 60 rokov. Ako by sa mohlo na prvý pohľad možno zdať, tento šport nie je náročný len z atletickej stránky. Čítanie hry a inteligencia hráča skutočne vyhráva zápasy. Zvláštne je, že napriek kolektívnosti amerického futbalu je jeho hra zároveň striktne individuálna. Dá sa totiž tvrdiť, že skóre „stojí a padá“ na chybe jednotlivca. Ak jeden hráč urobí chybu, napríklad nezvládne nátlak na lajne, defenzíva sa dostane ku quarterbackovi a zotne mu nohy. Jeden hráč pochybí, padá celý tím. Tu azda najväčšmi platí pravidlo, že reťaz je len tak silná, ako jej najslabší článok. A práve záverečný zápas najvyššej ligy amerického futbalu NFL, sa uskutoční už dnes v noci - Super Bowl.

one hand catch 

Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník

Na to, aby sa tímy dostali do zápasu o Super Bowl, musia vyhrať tzv. Conference round, čo je vlastne šampionát Konferenčnej ligy. Ako to funguje? V minulosti, keď sa americký futbal v USA stával populárnym, vznikli dve ligy, NFL a AFL. Navzájom si konkurovali. Nakoniec sa ale dohodli, spojili a ponechali si názov staršej, teda NFL. Ako kompromis, rozdelili play-off na dve Konferenčné ligy NFC a AFC, pričom víťaz z každej tejto skupiny sa nakoniec pobije o majstrovský pohár Super Bowl. A tak sa aj stalo v tomto prípade, pred legendárnym Super Bowlom 50 sa tímy pobili v Ligách Konferencií AFC NFC, z ktorých vzišli víťazi Denver Broncos (champs konferencie AFC) a Carolina Panthers (champs konferencie NFC). Ich súboj o finále NFL nás čaká 8.2.2016 o 00:30. 

Finále NFL nesie mnoho prívlastkov a superlatív: megalomanské show počas polčasu, reklamy za milióny (dokonca aj pornhub.com sa veľakrát pokúšal vyhrať súťaž o oficiálnu reklamu Super Bowlu...) Tento rok sa však bude hrať okrúhly 50. ročník Super Bowlu, ktorý predstavuje ešte väčšiu prestíž, ako všetky tituly doteraz.

Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník

Ide teda o Super Bowl 50, alebo L. A nielen Amerika šalie: tento šport sa dostáva do krvi aj veľkým zástupom športových fanúšikov v Európe. Super Bowl L sa bude hrať na Levi´s Stadium v Santa Carle medzi Carolina Panthers a Denver Broncos. Mačky a kone. Super Bowl 50 bude výnimočne zo „zlata“. Zlaté sú aj logá Super Bowlu 50, zlatá bude aj trofej Vince Lombardi trophy (18-karátová). A nebude zlatý len názvom a prevedením, ale aj filantropiou. 25 percent zárobku zo športového sviatku bude venovaných na rôzne charitatívne účely. Zmeny nastali aj v názve: bola prerušená tradícia označovania ročníka Super Bowlu rímskymi číslicami (minulý ročník SB XLIX) a boli nahradené arabskými. A koľko stojí 30-sekundová reklama počas zápasu Super Bowl 50? $5,000,000. Je to rekordná suma, ktorá sa priráta na účet americkej CBS, ktorá bude Super Bowl 50 vysielať v USA. U nás budete môcť sledovať Super Bowl 50 na stanici Sport 2.

A teraz niečo k all-stars tímom, ktoré sa v prestížnom zápase stretnú v tvrdom boji: Denver Broncos a Carolina Panthers.

Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník

Broncos ukončili play-off s bilanciou 12-4, pričom v zápase, ktorý lámal rekordy sledovanosti aj v Európe proti New England Patriots (Pats majú najväčší počet fanušíkov aj v EU) ich porazili veľmi tesne 20-18 v konferencii ligy AFC. Broncos teda zablokovali Patriotom cestu k ďalšiemu titulu Super Bowlu, k ďaľším prsteňom, keďže Pats vyhrali Super Bowl XLIX (49 - 2015). Broncos sa teda zaradili medzi legendárne tímy, ktoré sa ocitli v Super Bowle osemkrát. Zápas konferencie AFC medzi Broncos a Patriots bol pikantný ešte niečím: stretli sa totiž dvaja najväčší rivali z quarterbackov v lige NFL: QB Patriots Tom Brady a QB Broncos Peyton Manning. Toto bolo ich piate stretnutie v play-off, pričom doteraz mali obaja dve výhry. Avšak Manning vyhral tretíkrát a Broncos tak postúpili do Super Bowlu 50. A rivalita pokračuje.

highlights zápasu Patriots vs. Broncos

Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník

A niečo k taktike hry. Broncos sa zamerajú na iný druh playu ako doteraz, čo vychádza z tvrdenia trénera Garyho Kubiaka. Broncos sa totiž už nebudú plne spoliehať na skills QB Manninga. Ich hra bude stáť na disciplinovanej defenzíve, ktorá neprenechá súperovi čas na pass. Ofenzíva bude pravdepodobne stáť na behu a na hviezdnych runningbackoch. Priorita Broncos: sústrediť sa čisto na touchdowny, nie na field góly. A defenzíva, ktorá bez pochýb vyhrala nad Patriots, sa zameria hlavne na odstavenie runningbacka Panthers Stewarta. Denver Broncos sa však musia pripraviť na jedného muža, ktorý je u Panthers azda najnebezpečnejším: QB Cam Newton. „Rozhodiť Cama. Donútiť ho zbaviť sa lopty skôr, ako si naplánuje pass. Donútiť ho strácať lopty. Donútiť ho k interceptions,“ znejú pokyny defenzívneho koordinátora Wadea Phillipsa. To však nebude problém, keďže defenzíva Broncos sa stala číslom 1 v lige NFL. Azda najväčšie hviezdy sú linebackers Von Miller a DeMarcus Ware, ktorí vo svojej defenzívnej hre dokážu rozbiť akýkoľvek pokus ofenzívnej hry súpera. Niet sa čo čudovať, boli to práve oni, ktorí v podstate porazili Patriots, keďže Brady nemal priestor na veľké rozhodovania.

Von Miller a DeMarcus Ware v akcií, dole QB Peyton Manning

Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník
Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník

Panthers ukončili play-off sezónu s neuveriteľným skóre 15-1 zdolaním Arizona Cardinals 49-15 v konferencii ligy NFC. Ide o druhý Super Bowl mačiek od založenia tímu. Panthers sa stali jediným tímom NFC, ktorý sa prebojoval play-off len s jednou prehrou. Na konte majú už aj  mnoho rekordov počas play-off. Napríklad, najdlhší win-streak v histórií NFC (14).  QB Panthers, Cam Newton, hodil 3,837 yardov a prebehol sám držiac loptu 636 yardov. 45 total touchdowns. Žiadny iný tím v NFL nehrá tak často po zemi ako Carolina Panthers. Napriek tomu, že ich QB Cam Newton zvláda všetko - dlhé, krátke passy, všetko. Carolina sú stavaní na silovú hru, čo je ich výhoda oproti Broncos, ktorí však hrajú rýchlejšie. Ostatne, o Panteroch je bezpečne známe, že sa budú snažiť súpera silovo rozdrviť. Ich beh rozráža hráčov a posúva hru o desiatky yardov. Defenzíva Panterov je zas takmer nepreniknuteľná, linebackery stoja na lajne pevne a svoju hviezdu Cama chránia vynikajúco.

Podarí sa teda Broncos poraziť tohto favorita počas finále NFL? Veľa znalcov tvrdí, že nie. Spomenúť treba linebackera Luka Kuechlyho, ktorý bol vyhlásený za najlepšieho linebackera NFL za poslednú sezónu. Josh Norman, cornerback Pantherov, je hviezda nielen na tráve, ale aj na tlačovkách. Známy je svojou aroganciou a tzv. "trash talks", avšak jeho schopnosť zastaviť akéhokoľvek receivera je predsa len slávnejšia. A Greg Olsen? Tight end, často porovnávaný s hviezdou Patriots Gronkowskim. Ktorý je lepší? Ukáže finále NFL 2016.

Quarterback Carolina Panthers Cam Newton a pod ním tight end Greg Olsen

Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník
Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník

Pikantnosti: oba tímy boli coachované Johnom Foxom, jedným z popredných znalcov tohto športu. Za posledných desať rokov Super Bowl vyhrali tímy v bielych dresoch s bilanciou 9-1. Denver Broncos budú mať v Super Bowl 50 pravdepodobne biele dresy.

Čo sa týka show počas polčasu, o tú sa postará partner Super Bowlu 50, Pepsi. Hymnu bude spievať Lady Gaga. Headline kapela na Super Bowl 50 Halftime show bude britská skupina Coldplay. Spolupracovať s Coldplaymi budú aj Beyoncé a Bruno Mars. Fanúšikovia si môžu pozrieť prípravu Coldplay na polčasovú show na pepsi.com, rovnako ako aj zábery zo zákulisia.

Jeden z najväčších športových sviatkov roka je tu! Super Bowl oslavuje jubilejný 50. ročník

Tohtoročný, zlatý Super Bowl 50 bude exkluzívne prestížny. A ukáže, či vyhrá relatívne mladý tím Carolina Panthers, alebo Denver Broncos, ktorí sa tak zapíšu do siene legendárnych tímov s vysokým počtom titulov Super Bowl. Komu fandíš ty?

Anketa:
Kto vyhrá jubilejný 50. Super Bowl?
Broncos
Panthers
Broncos
52 %
249 Hlasov
Panthers
48 %
230 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia