Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2015, 15:00
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Kopa sexuálnych narážok, vulgárny učiteľ a debilné decká na krku. Aj také bolo pokračovanie komédie Fakjů pane učiteli (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Nemci komédie vedia. Dokazujú to aj pokračovaním príbehu o kriminálnikovi, ktorý sa stal učiteľom a všetci žiaci si ho zamilovali. Teda, skoro všetci.

Pred dvoma rokmi sa u nás sčista jasna objavila nemecká komédia Fakjů pane učiteli, ktorá prekvapila svojou úprimnosťou, spracovaním, humorom a hlavne potešila všetkých, ktorí by si radi pozreli film, v ktorom na tých nevychovaných spratkov v laviciach škôl pošle nejakého kriminálnika. Presne to sa tu stalo, no a po skvelej jednotke prišla do kín aj dvojka. Tie majú tendenciu kvalitatívne klesnúť, respektíve úplne vyhorieť. Bol to aj prípad tohto projektu? Dej je jednoduchý. Zeki sa dostane k druhej polovičke svojho niekdajšieho lupu, ukryje ho do macíka v dome svojej priateľky, no a tá sa rozhodne väčšinu plyšákov poslať deťom do Thajska. Samozrejme, odošlú sa tam aj diamanty, a tak je Zeki nútený vydať sa ich hľadať. Bude na to však sám, keďže Lisi sa zdrží na letisku a nakoniec nie je schopná priletieť vôbec. Ak ste videli jednotku, viete si domyslieť, čo nasleduje.

Ak ste čakali nával vtipov a super scén už od začiatku, pravdepodobne vás v kine oblial studený pot rovnako, ako mňa. Približne prvá polhodina je miestami až infantilne pojatá, obsahuje možno dve úsmevné scény, pričom väčšinu času vás akurát irituje, a to vďaka postavám mladých žiakov. Suverénne najhorším článkom je potom postava herečky menom Jella Haase, ktoré môže za najviac facepalmových scénok a trápnych momentov. Väčšina akcií a dialógov študentov je vlastne buď debilná alebo trápna. Zachraňuje to najmä Elyas M’Barek čoby Zeki, učiteľ-neučiteľ, ktorý poctivo hláškuje v každej tretej scéne, je jasne najsympatickejším človekom na plátne a, našťastie, trávi na ňom aj najviac času. Scenár sa šikovne zbavil aj nudnej a otravnej Lisi, takže minimálne za to u mňa majú autori palec hore. Ak sa vám o humor v takmer dvojhodinovej snímke stará jediná postava, máte zarobené na slušný prúšvih. Akýmsi spôsobom sa ale snímka po polhodine pozviechala a okrem vtipov sa snažila priniesť naprieč celým filmom akési skryté posolstvo, ktoré sa príjemne prejavilo v záverečnej tretine a mne osobne vôbec neprišlo nasilu tlačené ani umelo pôsobiace.

Kopa sexuálnych narážok, vulgárny učiteľ a debilné decká na krku. Aj také bolo pokračovanie komédie Fakjů pane učiteli (Recenzia)

Réžia nás príjemne vedie nádherným prostredím Thajska, sem-tam vybalí vtipnú scénku (a fakt vtipnú, na ktorej sa budete uchechtávať) či príjemný, istým spôsobom aj očiam lahodný výjav, no a zabudnúť nesmieme ani na pekné baby a ženské telá, aj keď by som ich uvítal o niečo viac. Scenár je kapitolou samou o sebe, kedy sa vďaka nemu na plátno dostane množstvo nelogických či doslova dementných situácií, no ak sa šikovne a vhodne zakryjú podarenou hláškou, naučíte sa nevšímať ich. Herci sú fajn, hrajú svoj štandard a skôr ide o to, ktorá postava vám viac prirastie k srdcu. Zeki je stále ten istý, drzý a svojský frajer, avšak, trochu poľavil, respektíve sa naučil vhodnejšie sa správať, čím získava scenár, avšak trpí humor. Veľká škoda, že sa tvorcovia neskúsili obrátiť na trochu iný koncept a neurobiť z toho len výlet s drsným a vulgárnym učiteľom a partiou (skutočných) blbcov. Ja som tu videl potenciál aj v trochu inteligentnejšom prístupe k látke a samotnému štýlu humoru a jednotlivých gagov a ich prevedení. 

Kopa sexuálnych narážok, vulgárny učiteľ a debilné decká na krku. Aj také bolo pokračovanie komédie Fakjů pane učiteli (Recenzia)


Ak prežijete prvú polhodinku, infantilné vtipy o sociálnych sieťach či aktuálnom streamovom trende, pár hluchých miest a deravý scenár, čaká vás skutočne príjemná oddychovka s pohodlným feelingom a posolstvom, pri ktorej sa aj sem-tam kvalitne zasmejete, respektíve aspoň budete priblblo usmievať. Mne ale párkrát fajne trhalo kútiky, no a jedna z posledných scén odkazujúca na LoTRa mi z nejakého dôvodu zapríčinila výbuch smiechu. Za jednotkou pokračovanie hlboko zaostáva, no a kvôli miestami až otrasnej prvej polhodinke, ako i slabšiemu humoru, nemôžem udeliť tú vysnívanú sedmičku. Zabavil som sa slušne, ale ignorovať evidentné chyby scenára, dementné a trápne pokusy o vtipy a ďalšie chybičky nemôžem len kvôli tomu, že sa bavíme o komédii. Ak však hľadáte len príjemné odľahčenie a šancu slušne sa pobaviť, Fakjů pane učiteli 2 by vás rozhodne minúť nemalo. A navyše aj ten dabing ujde, nakoniec, v pôvodnom, nemeckom, by som toto asi vidieť nechcel. 6,5/10.


PS: Aj vás to Zekiho „fuck“ tak neskutočne iritovalo a vôbec vám vo filme nesedelo?

PS2: Ľudia, prosím vás, začnite kontrolovať minimálny vek divákov. Rodičia, začnite kontrolovať, na aké filmy dávate svojim dieťaťom peniaze. Chápem, že doba pokročila, ale film s takou mierou vulgarizmu a sexuality by nemal byť cieľovým pre žiakov základnej školy, ktorým sa práve skončila hudobná výchova. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia