Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2022, 9:30
Čas čítania 5:30
Dominik Vetrák

10 najlepších animákov od štúdia Pixar

10 najlepších animákov od štúdia Pixar
Zdroj: Pixar/Disney
FILMY A SERIÁLY PIXAR ANIMÁKY
Uložiť Uložené

Štúdio Pixar vyrobilo množstvo filmov. Nie všetky sa však podarili, a tak ti prinášame rebríček 10 najlepších z nich.

Na streamovaciu službu Disney+ sa v týchto dňoch dostal najnovší animák od štúdia Pixar s názvom Turning Red. Zobrazuje 13-ročné dievčatko, ktoré sa vyrovnáva so zmenami vo svojom živote, zatiaľ čo sa snaží navigovať problémami, aké zažívajú tínedžeri s prísnymi rodičmi.

Tento film nás svojím obohratým príbehom a postavami sklamal. Rozhodli sme sa preto spraviť rebríček 10 najlepších animovaných filmov od Pixaru. Animátorské štúdio Pixar vzniklo v roku 1979, no prvý film uviedlo do kín až v roku 1995. Odvtedy vydalo ďalších 24 filmov.

Ak sa ti páčia rebríčky a tipy na filmy, podpor nás v práci na ďalších takýchto článkoch a staň sa členom klubu Refresher+.

Odporúčané
Najlepšie filmy a seriály podľa videohier Najlepšie filmy a seriály podľa videohier 15. marca 2022, 13:30

10. Cars/Autá (2006, réžia: John Lasseter)

Autá sú jedným z najoriginálnejších animovaných filmov nielen z dielne Pixaru. Namiesto ľudí žijú v tomto svete autá, ktoré sa správajú ako ľudia. Aj v tomto filme sa tvorcovia štúdia snažili vložiť do príbehu hlbší zmysel. Nešlo o rozprávku len pre chlapcov, aj keď dej bol zasadený do sveta áut. Lightning McQueen sa v ňom chcel stať najrýchlejším na svete, no uvedomil si, že existujú aj dôležitejšie hodnoty.

Nezabudnuteľné momenty (ak chceš ísť doľava, zatoč doprava) z tohto filmu spravili obrovský hit, ako aj množstvo vtipných momentov a vynikajúcich postáv. Škoda, že pokračovanie sa už tak nevydarilo.

Autá sú posledným filmom legendárneho herca Paula Newmana, ktorý zomrel dva roky po jeho premiére. Práve preto si nevidel postavu Doca Hudsona v pokračovaniach. „Daboval“ ju totiž Newman a tvorcovia sa z úcty k nemu rozhodli neobsadiť do postavy nového herca.

9. Monsters, Inc./Príšerky, s. r. o. (2001, réžia: Pete Docter)

Pete Docter je po Johnovi Lasseterovi pravdepodobne najdôležitejším a najvýznamnejším režisérom štúdia. Potvrdil to hneď prvým filmom, ktorý zobrazoval vzťah malého dievčatka a veľkej modrej príšery vo svete príšeriek.

Odporúčané
Disney a Pixar nás po Frozen 2 ohúria trojicou originálnych animákov. O čom bude Soul, Onward či exotická Raya? Disney a Pixar nás po Frozen 2 ohúria trojicou originálnych animákov. O čom bude Soul, Onward či exotická Raya? 25. augusta 2019, 16:13

Tie získavajú energiu tým, že v noci strašia malé deti, keď vyjdú zo šatníka. Fakt, že emocionálna zložka filmu dokonale fungovala aj bez toho, aby malé dievčatko Boo povedalo jednu súvislú vetu, je dôkazom nesmierneho talentu tvorcov. 

Na motívy filmu vyšiel aj seriál a ešte jeden film odohrávajúci sa pred udalosťami prvého, no originálu sa už nič nevyrovnalo. V lete 1994 zašli tvorcovia z Pixaru na dnes už slávny obed. Počas neho vymysleli nápady, z ktorých vznikli animované filmy Príšerky, s. r. o., Hľadá sa Nemo, Wall-E a Život chrobáka.

8. Coco (2017, réžia: Lee Unkrich)

Príbeh Coco sa odohráva v Mexiku počas sviatku Dňa mŕtvych, keď malý Miguel spomína na zosnulých členov svojej rodiny a tajne sa snaží stať hudobníkom. Jeho rodina mu to totiž zakazuje. 

Coco sa zaoberá dôležitou témou vyrovnávania sa so smrťou blízkych. Samozrejmosťou je špičková animácia a v závere aj neuveriteľne dojímavé scény, ktoré rozplačú aj najdrsnejšieho chlapa. 

7. Ratatouille (2007, réžia: Brad Bird)

Remy sa celý svoj život túžil stať kuchárom. Jediným problémom bolo, že je potkan. Krásny príbeh o priateľstve, predsudkoch a vytrvalosti vyústil do záveru príbehu, po ktorom sa potkanom klaňal úplne každý. 

Ide o ďalší originálny film od Pixaru, v ktorom sa kreativita tvorcov ukázala naplno. Zaujímavé je, že pôvodný nápad o potkanovi v kuchyni patrí českému autorovi Janovi Pinkavovi, no Pixar ani Disney mu za to veľa zásluh nikdy nepripísali. Práve on mal pôvodne film režírovať, no štúdio ho vymenilo za režiséra Brada Birda. 

6. The Incredibles/Rodinka úžasných (2004, réžia: Brad Bird)

Pixar priniesol s Rodinkou úžasných aj niečo viac než len nablýskaný film o ceste za návratom strateného sebavedomia, o sympatických postavách a o kreatívnych vtipoch založených na ich superschopnostiach hrdinov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 27106 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia