Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. marca 2022, 13:30
Čas čítania 6:06
Dominik Vetrák

Najlepšie filmy a seriály podľa videohier

FILMY A SERIÁLY FILMY A SERIÁLY PODĽA HIER
Uložiť Uložené

Toto je top 8 filmov a seriálov, ktoré vznikli na základe hier. V článku nájdeš aj dva seriály podľa hier, ktoré majú šancu prekonať všetko, čo doposiaľ vyšlo.

Väčšina adaptácií videohier vo forme filmov či seriálov je otrasná, prinajlepšom podpriemerná. Avšak najmä v posledných rokoch sa ukazuje, že to tak nemusí byť vždy. Pri príležitosti filmového stvárnenia Uncharted v hlavných úlohách s Tomom Hollandom a Markom Wahlbergom sme sa rozhodli dať dokopy rebríček 10 najlepších filmov a seriálov podľa videohier. Rýchlo sme však prišli na to, že ak tam nechceme mať aj príliš priemerné filmy a seriály, top desiatku dohromady nedáme.

Namiesto toho sme vytvorili rebríček 8 najlepších filmov a seriálov, pričom posledné dve miesta sme venovali seriálom, na ktoré sa teší celý svet a pri ktorých je takmer isté, že sa do rebríčka raz dostanú.

V Refresheri pozeráme aj zlé filmy a seriály, aby sme ti vedeli povedať, čomu sa máš vyhnúť. Platí to pre väčšinu filmových či seriálových adaptácií hier. Ak si videl filmový Warcraft a tiež si musel kamošom vysvetľovať, prečo to nie je dobrý film a prečo s nami súcitíš, podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+.

Odporúčané
Andrej Bičan nám prezradil, ako fungovalo ovládanie Maxihry, či niekto podvádzal a prečo sa relácia skončila (Rozhovor) Andrej Bičan nám prezradil, ako fungovalo ovládanie Maxihry, či niekto podvádzal a prečo sa relácia skončila (Rozhovor) 20. februára 2022, 16:30

1. Uncharted (réžia: Ruben Fleischer, 2022)

Kde si film môžeš pozrieť: aktuálne v kinách

Aký je dlhý: 2 h

Herci: Tom Holland a Mark Wahlberg

Hodnotenie na Rotten Tomatoes: 5,2 z 10

Začneme tým najlepším filmom. Filmu Uncharted sme v recenzii udelili 7 bodov z 10 s tým, že sme si dobrodružný blockbuster užili aj napriek viacerým výhradám, ktoré voči nemu máme. Štúdiám Sony Pictures a Playstation Productions sa podarilo natočiť kvalitný a zábavný veľkofilm so sympatickými postavami. Tým velí herec Tom Holland ako dobrodruh Nathan Drake, ktorému bývalý vojak Sully (hrá ho Mark Wahlberg) navrhne, aby spoločne našli najväčší stratený poklad na svete. 

Odporúčané
RECENZIA: Uncharted RECENZIA: Uncharted 18. februára 2022, 15:30

Snímka má slabých záporákov, a ak ju budeš porovnávať s hrou, občas ostaneš sklamaný (ako v prípade Sullyho, ktorý sa na Sullyho z hier v ničom nepodobá), no okrem toho ponúka dynamické dialógy medzi postavami, dobre natočenú akciu so silným finále a prekvapivo zábavné hádanky, ktoré postavy musia na svojej ceste za pokladom rozlúštiť. 

2. Rampage (réžia: Brad Peyton, 2018)

Kde si film môžeš pozrieť: Google Play filmy za 4 eurá

Aký je dlhý: 1 h a 48 min

Herci: Dwayne Johnson

Hodnotenie na Rotten Tomatoes: 5,3 z 10

Dwayne Johnson je hollywoodska megahviezda, na ktorú sú diváci zvedaví vo viac-menej akomkoľvek filme. Rampage bol navyše blockbuster s obrovskými zvieratami, ktoré ničili veľké mestá, zatiaľ čo popri nich Dwayne Johnson behal s granátometom a hláškoval. Išlo o zábavný a milý veľkofilm s drahými akčnými scénami. 

Odporúčané
Zabudnite na Transformers. Dwayne Johnson vám v Besnení ukáže, ako má vyzerať zábavný akčný blockbuster, ktorý sa neberie vážne (Recenzia) Zabudnite na Transformers. Dwayne Johnson vám v Besnení ukáže, ako má vyzerať zábavný akčný blockbuster, ktorý sa neberie vážne (Recenzia) 14. apríla 2018, 9:02

Film má fajn herecké výkony a celková atmosféra je dostatočne uletená na to, aby ti neprekážala nezmyselnosť príbehu. Postava Dwayna Johnsona sa do deja zapletie, keď jeho dobrý priateľ a zviera v jednom – gorila George – dostane sérum, ktoré spôsobuje zmutovanie zvierat a robí z nich gigantov. 

3. Arcane (réžia: Pascal Charrue a Arnaud Delord, 2021)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Netflix

Aký je dlhý: Prvá séria má len 9 epizód s dĺžkou okolo 40 minút.

Herci: Hailee Steinfeld

Hodnotenie na Rotten Tomatoes: 9,1 z 10

Seriál Arcane je založený na multiplayerovej hre League of Legends a v rebríčku najlepších seriálov roka 2021 sme ho zaradili na prvé miesto. Seriálu až na mierne uponáhľaný záver nie je čo vyčítať, a tak sme mu bez váhania udelili 10 z 10. 

Dej sa zameriava na niekoľko kľúčových postáv, z ktorých najviac priestoru dostávajú sestry Jinx a Vi. Všetky postavy si okamžite zamiluješ, pričom ti budú sympatickí aj záporáci. Postavy sú vo všeobecnosti skvelo napísané a tvorcovia dostatočne vysvetlili motivácie k ich činom aj ich emotívne rozhodnutia. 

Pri sledovaní každej epizódy si užiješ nádherné spojenie animovaného štýlu s hudbou, a to hlavne v súbojoch a akčných scénach. Seriál Arcane sa pýši špičkovou kvalitou animácií a vďaka originálnemu vizuálu a výtvarnému štýlu vyniknú aj všetky prostredia, v ktorých sa dej odohráva. 

4. Castlevania (tvorcovia: Warren Ellis a Adi Shankar, 2017)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Netflix

Aký je dlhý: Štyri série majú dokopy 32 epizód dlhých od 20 do 30 minút.

Herci: Richard Armitage, Graham McTavis, Theo James, Lance Reddick

Hodnotenie na Rotten Tomatoes: 8,5 z 10

Seriál Castlevania je jedna z najlepších adaptácií videohier. Tvorcovia ho v spolupráci s Netflixom vytvorili v animovanom formáte podľa hernej série Castlevania. V seriáli sledujeme posledného žijúceho člena rodu Belmontovcov – profesionálnych lovcov príšer a upírov.

Trevor Belmont sa v prvej sérii zapletie so samotným Drakulom, šéfom upírov a príšer, ktorý plánuje zabiť každého človeka na planéte. V seriáli si užiješ najmä akciu a skvelú animáciu, vďaka ktorej je každý súboj prehľadný.

5. Sonic the Hedgehog (réžia: Jeff Fowler, 2020)

Kde si film môžeš pozrieť: Netflix

Aký je dlhý: 1 h a 48 min

Herci: Jim Carrey, James Marsden

Hodnotenie na Rotten Tomatoes: 5,9 z 10

Sonic je úspešný film, ktorý sa už v apríli 2022 dočká pokračovania. Všetko však mohlo byť inak, keďže tvorcovia najprv v traileri odhalili naozaj škaredý dizajn hlavnej postavy superrýchleho ježka Sonica.

Vľavo pôvodný dizajn Sonica, vpravo finálny vo filme.
Vľavo pôvodný dizajn Sonica, vpravo finálny vo filme. Zdroj: Paramount Pictures

Po vlne kritiky zo strany divákov a hráčov film odložili, aby prepracovali počítačové triky, a nakoniec z toho bol celkom zábavný rodinný film. Záporáka hrá vo filme Jim Carrey, pre ktorého išlo o prvý film za posledných 5 rokov.

 

6. Tomb Raider filmy (2001, 2003 a 2018)

Kde si filmy môžeš pozrieť: nový film na Netflixe, staršie na Googli za 2,50 eura

Aké sú dlhé: Jednotka s Angelinou Jolie má hodinu a pol, dvojka necelé dve hodiny a reštart s Aliciou Vikander dve hodiny.

Herci: Angelina Jolie, Gerard Butler, Alicia Vikander, Daniel Craig

Hodnotenie na Rotten Tomatoes: 5,5 z 10

V kinách boli už tri filmy zo série Tomb Raider. V prvých dvoch hrala hlavnú postavu Laru Croft Angelina Jolie, v tom novom Alicia Vikander. V oboch prípadoch ide o viac než schopné herečky. Prvá verzia príbehu s Angelinou Jolie sa viac zamerala na ženské prednosti Angeliny, takže šlo o sexy dobrodružné filmy s pekne natočenou akciou (a mali aj skvelý slovenský dabing).

V novšej verzii sa tvorcovia snažili viac držať atmosféry z hier. Dokonca kopírovali viaceré akčné sekvencie priamo z hier, čo sme v recenzii aj vyčítali. Obe verzie majú niečo do seba, a aj keď nejde o skvelé dobrodružné filmy, ako jednohubky na večer neurazia. Všetky filmy zobrazujú Laru Croft ako dobrodružnú lovkyňu pokladov.

7. Prince of Persia (réžia: Mike Newell, 2010)

Kde si film môžeš pozrieť: Amazon Prime Video

Aký je dlhý: 1 h a 56 min

Herci: Jake Gylenhaal, Gemma Arteton, Alfred Molina, Ben Kingsley

Hodnotenie na Rotten Tomatoes: 5,1 z 10

Najlepšou vecou na tomto filme je zrejme herec Jake Gyllenhaal v hlavnej role. Dizajn jeho postavy, ktorú si hráči hier za tie roky zamilovali, je skvelý. Podarili sa aj akčné scény, hudba či kostýmy.

Ide o ďalší príjemný film na jedno pozretie, ktorý síce nevyužil potenciál herného sveta, rozhodne sa však pri ňom dalo zabaviť. Dej sa zameriava na princa Dastana (Gyllenhaal), ktorého falošne obvinia z vraždy jeho otca a on sa rozhodne očistiť svoje meno.  

8. Detective Pikachu (réžia: Rob Letterman, 2019)

Kde si film môžeš pozrieť: na Youtube za 4 eurá

Aký je dlhý: 1 h a 44 min

Herci: Ryan Reynolds, Justice Smith, Ken Watanabe

Hodnotenie na Rotten Tomatoes: 6 z 10

Herec Ryan Reynolds, najviac známy svojou postavou filmového Deadpoola, prepožičal hlas slávnemu pokémonovi menom Pikachu. V tejto verzii je Pikachu detektívom, ktorý sa rozhodne rozlúsknuť prípad záhadnej vraždy.

Stretne pri tom desiatky rôznych pokémonov, pričom sa s niektorými aj pobije v klasických pokémonských súbojoch. Ide o rodinnú komédiu, ktorá má pekné počítačové efekty a párkrát sa na nej možno aj zasmeješ. Nehľadaj v nej však nič hlboké. 

9. Halo (tvorcovia Kyle Killen a Steven Kane, marec 2022)

Kde si seriál môžeš pozrieť: Paramount+

Aký je dlhý: Nevieme.

Herci: Pablo Schreiber, Bokeem Woodbine

 

Seriál Halo vyjde už v marci 2022 a trailer nás presvedčil o tom, že nepôjde o žiadne lacné béčko. Príbeh bude podobný ako v slávnych hrách pre konzoly Xbox, takže v hlavnej úlohe spoznáme Master Chiefa (hrá ho Pablo Schreiber). Ide o vylepšeného vojaka bojujúceho v rôznych bitkách a vojnách s cieľom zachrániť planétu Zem a ľudstvo pred útokmi mimozemšťanov. Halo má byť veľkolepým sci-fi filmom s vysokými produkčnými hodnotami. 

 

10. The Last of Us (tvorcovia: Neil Druckman a Craig Mazin, 2023)

Kde si seriál môžeš pozrieť: HBO Max

Aký je dlhý: Prvá séria bude mať 10 epizód.

Herci: Pedro Pascal, Storm Reid, Bella Ramsay, Ana Torv, Nick Offerman, Gabriel Luna

Ak si hral obe hry alebo aspoň tú prvú, tak vieš, prečo sa na tento seriál teší celý svet. The Last of Us je emotívna, skvelo zahraná a napísaná dráma odohrávajúca sa v postapokalyptickom svete. Ten ovládol vírus, ktorý z ľudí robí agresívne monštrá.

Hlavná postava Joel v tomto svete žije už 20 rokov, keď dostane úlohu prepašovať z mesta tínedžerku Ellie. Čoskoro zisťuje, že je imúnna voči nákaze a môže byť záchranou pre celé ľudstvo. 

Hra mala prekvapivý koniec, a pokiaľ sa seriálu podarí priblížiť ku kvalite príbehu, nepochybne pôjde o jeden z najlepších seriálov roka. Bohužiaľ, HBO potvrdilo, že sa začne vysielať až budúci rok. 

Odporúčané
Takto vyzerá seriál The Last of Us. HBO ukázalo prvú fotku so zrúteným lietadlom Takto vyzerá seriál The Last of Us. HBO ukázalo prvú fotku so zrúteným lietadlom 27. septembra 2021, 20:20

Ďalšie filmy a seriály podľa videohier, na ktoré sa tešíme: Film Ghost of Tsushima od režiséra Johna Wicka, seriál Twisted Metal s hercom Anthonym Mackiem v hlavnej role, film Bioshock od Netflixu, film Borderlands či seriály Tomb Raider, Resident Evil a Assassin’s Creed, ktoré majú vyjsť na Netflixe.

Domov
Zdieľať
Diskusia