Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2014, 19:03
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Talent spod Tatier: Tvorba ovplyvnená Charlesom Bukowskim

KULTÚRA
Uložiť Uložené

Mladý stredoškolák Stano Macko sa vám predstaví so svojou neobvyklou tvorbou s perfektným prevedením, ktorá trefne opisuje súčasnú dobu.

Počas týchto prázdnin sme pre vás vytvorili malý projekt v podobe facebookovej stránky o slovenských a českých umelcoch, ktorý sa teší veľkej sledovanosti, čo samozrejme motivuje aj nás pri ďalšej práci. Sme veľmi radi, že ste denno-denne ochotní posielať nám nespočetné množstvo vašich prác. Každá z nich dokazuje, že ideme správnym smerom a dúfame, že v zaužívanom trende budeme pokračovať aj naďalej a vy nám v tom pomôžete. Súčasťou tohto projektu je aj seriál Talent spod Tatier, ktorý dnešným dňom oslavuje 3 mesiace. Zatiaľ sa nám podarilo dať dohromady dvanásť rozhovorov a my si stále hovoríme, že toto je len začiatok.

Do budúcna pre vás chystáme ešte viac možností, ako sa zviditeľniť a ako podporiť vašu tvorbu, pretože vieme, že podmienky pre rozvíjanie akéhokoľvek talentu na Slovensku nie sú práve ideálne. Dosť ale bolo motivačných rečí, poďme sa radšej pozrieť na to, čo sme si pre vás pripravili pre dnešok. Mladý stredoškolák Stano Macko sa vám predstaví so svojou neobvyklou tvorbou s perfektným prevedením, ktorá trefne opisuje súčasnú dobu. Mimochodom, tu nájdeš jeho facebook a instagram.

     "Stratená Generácia"

Talent spod Tatier: Tvorba ovplyvnená Charlesom Bukowskim

Mohol by si nám na začiatok povedať niečo o sebe?

Moje meno je Stano Macko, mám 18 rokov a bývam v Moste pri Bratislave. Študujem 4. ročník na Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave, odbor propagačné výtvarníctvo.

Kedy a akou cestou si sa k umeniu dostal a prečo si si vybral práve kreslenie?

K umeniu som sa dostal ako malý chlapec hlavne vďaka môjmu dedovi, ktorý je pre mňa dodnes vzorom. Vďaka jeho vlastnej šikovnosti sa mu podarilo pracovať s umelcami z výtvarnej skupiny "Galandovci" ako remeselník. Za môj talent vďačím práve jemu. Ako škôlkára ma mama prihlásila na ZUŠ, ktorú som navštevoval aj počas celej základky. V 15-tich rokoch som si povedal, že v živote sa chcem uberať len týmto smerom. Preto bola "Šupka"(Škola úžitkového výtvarníctva) jediná stredná škola, na ktorú som sa hlásil.

Čím sa najčastejšie zvykneš inšpirovať?

Najväčší vplyv na moju tvorbu má spisovateľ Charles Bukowski. Vďaka jeho knihám som si uvedomil, čo je to pohľad na každodenný život. Svojimi obrazmi chcem ukázať pohľad obyčajného chalana na svet, v ktorom žijem. Vo veľkom na mňa vplýva aj hudba.

  "Droga"

Talent spod Tatier: Tvorba ovplyvnená Charlesom Bukowskim

Mohol by si nám v krátkosti popísať, ako tvoje výtvory vznikajú a koľko času ťa stoja?

Vznikajú tak, že ma napadne určitá myšlienka, ktorú spojím s reálnym zážitkom. Tým pádom sa v mojich obrazoch môže nájsť úplne každý. Po tejto úvodnej predstave oslovím svojich najbližších priateľov a nafotím s nimi presne premyslenú kompozíciu obrazu. Ďalej nasleduje už len maľovanie, ktoré mi popri iných aktivitách trvá približne tak mesiac.

S akými reakciami sa stretávaš, keď ľuďom ukazuješ svoje obrazy?

Veľa ľudí mi hovorí, že moje veci sú zvláštne a nikdy nič podobné nevideli. Ja osobne ich vnímam ako zachytenie určitého obdobia z môjho života. Čo ma teší ale najviac je to, že tieto obrazy riešia aj ľudia, ktorí sa o umenie predtým príliš nezaujímali. Zatiaľ jediný človek, ktorý ma skritizoval je paradoxne moja mama. Jej reakcia je väčšinou rovnaká: "Bez tých cigariet a alkoholu by sa mi to aj páčilo".

Čo robíš vo voľnom čase, ak práve nemaľuješ?

Užívam život s mojimi najbližšími. Zážitky sú pre mňa dôležité.

"Polyandria"

Talent spod Tatier: Tvorba ovplyvnená Charlesom Bukowskim

Myslíš si, že má slovenský umelec reálnu šancu živiť sa svojou záľubou? 

Ak máš odhodlanie byť najlepší v svojom obore a veríš tomu, čo robíš, určite áno. Len maľovať a čakať na príležitosť ale nestačí. Čaká na teba dlhá cesta predierania sa a hľadania kontaktov, bez ktorých sa nikam nepohneš.

Čomu by si sa chcel venovať v budúcnosti?

V prvom rade na mňa tento rok čaká maturita a talentové skúšky na VŠVU v Bratislave. Určite chcem pokračovať v tom, čo som začal a dotiahnuť to čo najďalej len budem môcť.

Ďakujeme za rozhovor, na záver nechávame priestor na zopár slov pre čitateľov.

Rovnako ďakujem aj ja a zdravím všetkých čitateľov REFRESHERu. P.S. "Povedz mamke nech ti kúpi obraz, dám Ti zľavu."

"iPorn 4S"

 

Talent spod Tatier: Tvorba ovplyvnená Charlesom Bukowskim

                     "Povstaň"                                         "Egokiller"                                       "Keď sa to ledva hýbe"

Talent spod Tatier: Tvorba ovplyvnená Charlesom Bukowskim

"Bratia"

Talent spod Tatier: Tvorba ovplyvnená Charlesom Bukowskim

Ďakujeme za pozornosť. Dovidenia pri šťastnej trinástke!

Domov
Zdieľať
Diskusia