3. Tripel
Belgian-style tripel je štýl piva belgického pôvodu, ktorý je napriek svojej sile pomerne prístupný a ľahko sa pije. Vyznačuje sa vysokým sýtením oxidom uhličitým a komplexnou chuťou. Obsah alkoholu je tradične vysoký – pohybuje sa v rozmedzí 7 až 10 % ABV – a tripely sa často zaraďujú medzi veľmi silné ale pivá.
Tieto piva so žlto-zlatou farbou majú typicky výrazný korenistý, ovocný a jemne sladový charakter. Kvasinky zohrávajú významnú úlohu pri formovaní ich chuti a arómy – často sa v nich objavujú tóny banánu alebo klinčeka. Prvé tripely boli vyrábané ako kláštorné pivá, pričom za prototyp tohto štýlu je všeobecne považovaný Westmalle Tripel.
2. České pivo
České pivo je označenie, ktoré sa vzťahuje na rôzne pivá vyrábané na území celej Českej republiky a nesú chránené zemepisné označenie (CHZO). Toto označenie používa štrnásť pivovarov v krajine pre viac než 80 značiek piva, čo predstavuje približne 65 % celkového domáceho trhu.
Prvé záznamy o varení kvalitného piva v krajine sú spojené s Břevnovským kláštorom, kde mnísi vyrábali pivo už v roku 993 nášho letopočtu. Tieto pivá sa vyznačujú použitím kvalitných surovín, tradičnými metódami varenia a miestnym know-how, ktoré sa odovzdáva z generácie na generáciu.