5. Lambic
Lambic je tradičný štýl piva, ktorý má svoje korene v Bruseli a v regióne Pajottenland. Tento štýl sa musí vyrábať s minimálne 30 % pšenice a mladina je vždy spontánne kvasená miestnymi a prirodzene sa vyskytujúcimi divokými kvasinkami.
Kvôli rôznym lokálnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečný a často nepredvídateľný charakter. Vďaka svojej divokej povahe sa mnohé várky lambicu niekedy miešajú, čo vytvára štýl známy ako gueuze (alebo geuze), aby sa dosiahla vyváženejšia a príjemnejšia chuť.
4. Dubbel
Dubbel je bohaté a vyvážené trapistické pivo, ktoré pochádza z Belgicka a ktorého moderná verzia sa často spája s Henrikom Verlindenom, ktorý vytvoril prototyp v kláštornom pivovare Westmalle v roku 1926. Táto verzia dostala názov Dubbel Bruin a krátko po svojom vzniku bol tento štýl napodobňovaný v mnohých belgických pivovaroch.
Na rozdiel od iných tmavých pív získava typický belgický dubbel svoju chuť z kandizovaného cukru – hustého a tmavého karamelizovaného sirupu, ktorý sa pridáva do mladiny. Tieto pivá sa zvyčajne pohybujú vo farebnom spektre od jantárovej po medenú a majú komplexné arómy a chute pripomínajúce toffee, hrozienka, slad a tmavé ovocie.