Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
Aktivuj si predplatné na pol roka zadarmo s ČSOB
Čítaš článok:
Toto sú najlepšie pivá z Európy. V rebríčku nájdeš aj Česko, prvé miesto ťa prekvapí
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

5. Lambic

Lambic je tradičný štýl piva, ktorý má svoje korene v Bruseli a v regióne Pajottenland. Tento štýl sa musí vyrábať s minimálne 30 % pšenice a mladina je vždy spontánne kvasená miestnymi a prirodzene sa vyskytujúcimi divokými kvasinkami.

Odporúčané
Plzeňský Prazdroj pomáha podnikom šetriť energie i vodu Plzeňský Prazdroj pomáha podnikom šetriť energie i vodu 8. septembra 2025 o 9:27

Kvôli rôznym lokálnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečný a často nepredvídateľný charakter. Vďaka svojej divokej povahe sa mnohé várky lambicu niekedy miešajú, čo vytvára štýl známy ako gueuze (alebo geuze), aby sa dosiahla vyváženejšia a príjemnejšia chuť.

pivo
Zdroj: wikipedia.com

4. Dubbel

Dubbel je bohaté a vyvážené trapistické pivo, ktoré pochádza z Belgicka a ktorého moderná verzia sa často spája s Henrikom Verlindenom, ktorý vytvoril prototyp v kláštornom pivovare Westmalle v roku 1926. Táto verzia dostala názov Dubbel Bruin a krátko po svojom vzniku bol tento štýl napodobňovaný v mnohých belgických pivovaroch.

Odporúčané
„Gastronómia je veľmi pekný a dôležitý odbor,“ hovorí majiteľ bistra Otto! Chcel vytvoriť podnik, ktorý mu tu chýbal „Gastronómia je veľmi pekný a dôležitý odbor,“ hovorí majiteľ bistra Otto! Chcel vytvoriť podnik, ktorý mu tu chýbal 17. septembra 2025 o 11:00

Na rozdiel od iných tmavých pív získava typický belgický dubbel svoju chuť z kandizovaného cukru – hustého a tmavého karamelizovaného sirupu, ktorý sa pridáva do mladiny. Tieto pivá sa zvyčajne pohybujú vo farebnom spektre od jantárovej po medenú a majú komplexné arómy a chute pripomínajúce toffee, hrozienka, slad a tmavé ovocie.

Dubbel
Zdroj: Wikimedia Commons / Publiek domein
Čítaj na ďalšej strane Čítaj na predchádzajúcej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 z 4
Späť
Zdieľať
Diskusia