Priprav niečo nové a zaboduj u rodiny aj kamošov.
Vianoce sú za rohom a tvoj stôl stále zíva prázdnotou? Čo tak tento rok vyskúšať niečo nové a k vianočnej klasike, akou sú vanilkové rožky či šuhajdy, pridať aj niečo netradičnejšie? Spoločne s Kuchyňou Lidla sme pre teba vybrali niekoľko vianočných receptov na koláče, ktoré okamžite zmiznú zo stola.
V našom výbere samozrejme nemôžu chýbať ani tradičné recepty, ktorými potešíš aj babku, ktorá nedá dopustiť na grilážky či plnené oriešky. Zabudni však na suché vianočné pečivo, ktoré vždy zostane v krabičke do februára, a pusti sa do prípravy týchto delikátnych dezertov.
Grilážky
Budeš potrebovať:
- 250 g kryštálového cukru Belbake
- 250 g masla Pilos
- 5 g soli Belbake
- 1 plechovku (397 g) kondenzovaného sladeného mlieka Pilos
- 150 g najemno mletých vlašských orechov Alesto
- 150 g nahrubo sekaných vlašských orechov Alesto
- 3 tortové oblátky
Ako na to?
V hlbokom hrnci skaramelizuj cukor. Keď má hnedastú farbu, postupne asi po štvrtinách pridávaj maslo a zmes zakaždým dobre premiešaj. Dávaj si pozor, zmes môže peniť. Potom vmiešaj soľ a kondenzované mlieko izbovej teploty. Na miernom plameni var zmes približne 5 minút. Následne dôkladne primiešaj mleté a sekané vlašské orechy a nechaj asi 3 minúty vychladnúť.
Na tortovú oblátku rovnomerne nanes polovicu orechovej zmesi, prikry druhou oblátkou a jemne pritlač. Pridaj vrstvu zvyšnej zmesi, ukonči poslednou oblátkou a opäť pritlač. Griláž nechaj 1 hodinu tuhnúť v chladničke. Potom ju zaťaž a vlož späť do chladničky.
Na druhý deň nožom namočeným v horúcej vode najprv orež okraje a potom griláž nakrájaj na rezy o rozmeroch asi 7 × 3 centimetre.
Tiramisu roláda s vaječným likérom a gaštanmi
Budeš potrebovať:
na namáčanie:
- 300 – 400 g dlhých cukrárskych piškót Sondey
- 10 g rozpustnej kávy Bellarom
- 200 ml horúcej vody
- 100 ml vaječného likéru
na krém:
- 400 g mascarpone Milbona
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 500 g gaštanového pyré Culinea
- 200 g bielej čokolády Fin Carré
- 50 ml vaječného likéru
na ozdobu:
- 50 g kakaa Belbake
- čokoládové bonbóny J.D. Gross
Ako na to?
Prvým krokom je príprava zmesi na namáčanie piškót. Rozpustnú kávu zmiešaj s horúcou vodou. Keď sa káva úplne rozpustí, prilej vaječný likér a zmes premiešaj. Nechaj vychladnúť.
Mascarpone vyšľahaj so smotanou na šľahanie do polotuha. Pridaj gaštanové pyré a vyšľahaj ho do krému. Ten oslaď a stuž roztopenou vlažnou bielou čokoládou. Na záver primiešaj vaječný likér na ochutenie.
Časť krému prenes do cukrárskeho vrecka. Do vychladnutej zmesi namáčaj piškóty a ukladaj ich vedľa seba, aby si vytvoril tri rady po 9 piškót. Na piškóty nanes krém, najskôr do stredu a následne ho rozotri ku okrajom. Roládu zroluj a nechaj stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa.
Nepečenú tiramisu roládu nakoniec posyp kakaom, dozdob krémom a čokoládovými bonbónmi.
Orechové úliky
Budeš potrebovať:
na úliky:
- 120 g mletých mandlí Belbake
- 120 g mletých detských piškót Tastino
- 150 g práškového cukru Belbake
- 30 g kakaa Belbake
- 125 g masla Pilos
- 70 ml vaječného likéru Alliance
- 30 detských piškót Tastino
na náplň:
- 70 g masla Pilos
- 40 g práškového cukru Belbake
- 20 ml vaječného likéru Alliance
- 20 g medu
Ako na to?
Tento recept je naozaj jednoduchý. Všetky suroviny na úliky spolu zmiešaj a vypracuj kompaktné cesto. Na krém spolu vyšľahaj všetky suroviny a pripraveným hladkým krémom naplň cukrárske vrecko s úzkou špičkou.
Kúskom cesta naplň cukrom vysypanú formičku. Koncom varešky do cesta urob otvor, úlik naplň krémom a uzatvor piškótou. Postup opakuj, pokým minieš všetky suroviny. Orechové úliky skladuj v chladničke.
Opitý Izidor
Budeš potrebovať:
na korpus:
- 150 g zmäknutého masla Pilos
- 150 g práškového cukru Belbake
- 4 vajcia
- 100 g polohrubej múky Belbake
- 20 g kakaa Belbake
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 100 g mletých vlašských orechov Alesto
- štipku soli Belbake
na orechovú plnku:
- 100 g sušených hrozienok Belbake
- 150 ml tuzemáku Alliance
- 250 g mletých vlašských orechov Alesto
- 80 g práškového cukru Belbake
- 80 g medu
- 30 g strúhaného kokosu Belbake
- kôru z 1 pomaranča
na kakaový krém:
- 300 ml plnotučného mlieka Pilos
- 40 g Zlatého klasu
- 50 g kakaa Belbake
- 2 žĺtky
- 100 g medu
- 300 g studeného masla Pilos
na čokoládovú polevu:
- 125 g horkej čokolády J. D. Gross (81 % kakaa)
- 125 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
+ 150 g marhuľového džemu a vlašské orechy na zdobenie
Ako na to?
Maslo s cukrom vyšľahaj do peny. Postupne po jednom prišľahaj najprv žĺtky, potom po lyžičkách preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva a nakoniec mleté orechy.
Z bielkov a štipky soli vyšľahaj tuhý sneh. Najprv opatrne pomocou stierky vmiešaj do cesta len polovicu snehu, a potom aj zvyšok. Cesto rovnomerne nanes do formy s rozmermi 24 x 24 cm vystlanej papierom na pečenie. Korpus peč v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 až 40 minút. Upečený korpus nechaj vychladnúť vo forme.
Zatiaľ si môžeš pripraviť orechovú plnku. Hrozienka zalej tuzemákom a nechaj napučať. Potom ich zmiešaj s ostatnými ingredienciami. Vychladnutý korpus vyber z formy, povrch zarovnaj, stiahni papier na pečenie a vráť naspäť do formy.
Na korpus najprv rovnomerne nanes džem a potom orechovú plnku. Koláč následne nechaj stuhnúť v chladničke.
Kým koláč tuhne, ty si priprav kakaový krém. Mlieko nechaj zovrieť v hrnci, medzitým zmiešaj všetky ostatné ingrediencie okrem masla. Prilej malé množstvo teplého mlieka a metličkou vymiešaj dohladka. Zmes prelej do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvar hustý puding.
Prelej ho do misky, prikry fóliou a nechaj vychladnúť. Potom puding vymiešaj dohladka a osobitne maslo do peny. K pene postupne po lyžiciach primiešavaj puding. Zvyšný krém rovnomerne nanes na vrch orechovej plnky a opäť daj stuhnúť do chladničky.
Horúcou smotanou (nie však vriacou) zalej nasekanú čokoládu a nechaj chvíľu odstáť. Potom dôkladne vymiešaj na hladkú lesklú polevu - ganache. Polevu rovnomerne nanes na koláč a nechaj stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.
Koláč podávaj nakrájaný na rezy, ozdobený krémom, ktorý si si odložil, a orechmi.
Linecké koláčiky s citrónovým krémom
Budeš potrebovať:
- 150 g masla Pilos
- 90 g práškového cukru Belbake
- štipku soli Belbake
- 2 žĺtky
- 260 g hladkej múky Belbake
- 1 ‒ 2 lyžice studenej vody (podľa potreby)
- práškový cukor Belbake (na ozdobenie)
na krém:
- 200 g masla Pilos
- 6 vajíčok
- 2 žĺtky
- 280 g kryštálového cukru Belbake
- 190 ml citrónovej šťavy (z asi 8 citrónov)
- kôru zo 4 citrónov
Ako na to?
Maslo spolu s cukrom vyšľahaj do peny. Pridaj štipku soli a primiešaj žĺtky. Prisyp múku a podľa potreby pridaj 1 až 2 lyžice vody. Vymiesené cesto zabaľ do papiera na pečenie a nechaj v chladničke hodinu odstáť.
Odležané cesto rozvaľkaj na pomúčenej doske a vykrajuj z neho vybrané tvary, ideálne sú kvety. Vykrojené tvary vlož do formy na muffiny tak, aby sa navzájom nedotýkali. Cesto pritlač k okrajom a dnu formy. Kvety peč v rozohriatej rúre na 180 °C približne 20 minút dozlatista.
Medzitým si môžeš pripraviť citrónový krém. Maslo nechaj roztopiť vo vodnom kúpeli. Potom metličkou vyšľahaj vajíčka spolu so žĺtkami a cukrom. Do rozpusteného masla pridaj vyšľahané vajíčka, šťavu a kôru z citrónov a var do zhustnutia, asi 8 minút.
Krém je hotový, keď sa lepí na varešku. Hotový krém preceď a nechaj pri izbovej teplote vychladnúť. Nakoniec krémom naplň cukrárske vrecko bez špičky. Upečené, vychladnuté kvety posyp práškovým cukrom a naplň krémom.