Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Lidl.
včera 17. decembra 2024 o 16:00
Čas čítania 5:01

Opitý Izidor či grilážky? Toto je 5 vianočných receptov, s ktorými ohúriš mamku, babku (aj svokru)

Opitý Izidor či grilážky? Toto je 5 vianočných receptov, s ktorými ohúriš mamku, babku (aj svokru)
Zdroj: Lidl
GASTRO LIDL SLOVENSKO VIANOCE
Uložiť Uložené

Priprav niečo nové a zaboduj u rodiny aj kamošov.

Vianoce sú za rohom a tvoj stôl stále zíva prázdnotou? Čo tak tento rok vyskúšať niečo nové a k vianočnej klasike, akou sú vanilkové rožky či šuhajdy, pridať aj niečo netradičnejšie? Spoločne s Kuchyňou Lidla sme pre teba vybrali niekoľko vianočných receptov na koláče, ktoré okamžite zmiznú zo stola.

V našom výbere samozrejme nemôžu chýbať ani tradičné recepty, ktorými potešíš aj babku, ktorá nedá dopustiť na grilážky či plnené oriešky. Zabudni však na suché vianočné pečivo, ktoré vždy zostane v krabičke do februára, a pusti sa do prípravy týchto delikátnych dezertov.

Grilážky

Budeš potrebovať:

  • 250 g kryštálového cukru Belbake
  • 250 g masla Pilos
  • 5 g soli Belbake
  • 1 plechovku (397 g) kondenzovaného sladeného mlieka Pilos
  • 150 g najemno mletých vlašských orechov Alesto
  • 150 g nahrubo sekaných vlašských orechov Alesto
  • 3 tortové oblátky

Ako na to?

V hlbokom hrnci skaramelizuj cukor. Keď má hnedastú farbu, postupne asi po štvrtinách pridávaj maslo a zmes zakaždým dobre premiešaj. Dávaj si pozor, zmes môže peniť. Potom vmiešaj soľ a kondenzované mlieko izbovej teploty. Na miernom plameni var zmes približne 5 minút. Následne dôkladne primiešaj mleté a sekané vlašské orechy a nechaj asi 3 minúty vychladnúť.

Na tortovú oblátku rovnomerne nanes polovicu orechovej zmesi, prikry druhou oblátkou a jemne pritlač. Pridaj vrstvu zvyšnej zmesi, ukonči poslednou oblátkou a opäť pritlač. Griláž nechaj 1 hodinu tuhnúť v chladničke. Potom ju zaťaž a vlož späť do chladničky. 

Na druhý deň nožom namočeným v horúcej vode najprv orež okraje a potom griláž nakrájaj na rezy o rozmeroch asi 7 × 3 centimetre.

📌 Tip: Griláž môžeš zaťažiť plechom, na ktorý položíš 2 kilá cukru alebo múky. 

klasické grilážky

Tiramisu roláda s vaječným likérom a gaštanmi

Budeš potrebovať:

na namáčanie:

  • 300 – 400 g dlhých cukrárskych piškót Sondey
  • 10 g rozpustnej kávy Bellarom
  • 200 ml horúcej vody
  • 100 ml vaječného likéru

na krém:

  • 400 g mascarpone  Milbona
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%) 
  • 500 g gaštanového pyré Culinea
  • 200 g bielej čokolády Fin Carré
  • 50 ml vaječného likéru

na ozdobu:

  • 50 g kakaa Belbake
  • čokoládové bonbóny J.D. Gross

Ako na to?

Prvým krokom je príprava zmesi na namáčanie piškót. Rozpustnú kávu zmiešaj s horúcou vodou. Keď sa káva úplne rozpustí, prilej vaječný likér a zmes premiešaj. Nechaj vychladnúť.

Mascarpone vyšľahaj so smotanou na šľahanie do polotuha. Pridaj gaštanové pyré a vyšľahaj ho do krému. Ten oslaď a stuž roztopenou vlažnou bielou čokoládou. Na záver primiešaj vaječný likér na ochutenie.

Časť krému prenes do cukrárskeho vrecka. Do vychladnutej zmesi namáčaj piškóty a ukladaj ich vedľa seba, aby si vytvoril tri rady po 9 piškót. Na piškóty nanes krém, najskôr do stredu a následne ho rozotri ku okrajom. Roládu zroluj a nechaj stuhnúť v chladničke ideálne do ďalšieho dňa. 

Nepečenú tiramisu roládu nakoniec posyp kakaom, dozdob krémom a čokoládovými bonbónmi.

nepečená tiramisu roláda

Orechové úliky

Budeš potrebovať:

na úliky:

  • 120 g mletých mandlí Belbake
  • 120 g mletých detských piškót Tastino
  • 150 g práškového cukru Belbake
  • 30 g kakaa Belbake
  • 125 g masla Pilos
  • 70 ml vaječného likéru Alliance
  • 30 detských piškót Tastino

na náplň:

  • 70 g masla Pilos
  • 40 g práškového cukru Belbake
  • 20 ml vaječného likéru Alliance
  • 20 g medu

Ako na to?

Tento recept je naozaj jednoduchý. Všetky suroviny na úliky spolu zmiešaj a vypracuj kompaktné cesto. Na krém spolu vyšľahaj všetky suroviny a pripraveným hladkým krémom naplň cukrárske vrecko s úzkou špičkou.

Kúskom cesta naplň cukrom vysypanú formičku. Koncom varešky do cesta urob otvor, úlik naplň krémom a uzatvor piškótou. Postup opakuj, pokým minieš všetky suroviny. Orechové úliky skladuj v chladničke.

📌 Tip: Ak sa kúsky cesta príliš lepia, obaľuj ich v práškovom cukre. Formičku spolu s vareškou po každom pripravenom úliku štetcom opráš od cesta a opäť vysyp cukrom. 

orechové úliky

Opitý Izidor

Budeš potrebovať:

na korpus:

  • 150 g zmäknutého masla Pilos
  • 150 g práškového cukru Belbake
  • 4 vajcia
  • 100 g polohrubej múky Belbake
  • 20 g kakaa Belbake
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
  • 100 g mletých vlašských orechov Alesto
  • štipku soli Belbake

na orechovú plnku:

  • 100 g sušených hrozienok Belbake
  • 150 ml tuzemáku Alliance
  • 250 g mletých vlašských orechov Alesto
  • 80 g práškového cukru Belbake
  • 80 g medu
  • 30 g strúhaného kokosu Belbake
  • kôru z 1 pomaranča

na kakaový krém:

  • 300 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 40 g Zlatého klasu
  • 50 g kakaa Belbake
  • 2 žĺtky
  • 100 g medu
  • 300 g studeného masla Pilos

na čokoládovú polevu:

  • 125 g horkej čokolády J. D. Gross (81 % kakaa) 
  • 125 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)

+ 150 g marhuľového džemu a vlašské orechy na zdobenie

Ako na to?

Maslo s cukrom vyšľahaj do peny. Postupne po jednom prišľahaj najprv žĺtky, potom po lyžičkách preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva a nakoniec mleté orechy.

Z bielkov a štipky soli vyšľahaj tuhý sneh. Najprv opatrne pomocou stierky vmiešaj do cesta len polovicu snehu, a potom aj zvyšok. Cesto rovnomerne nanes do formy s rozmermi 24 x 24 cm vystlanej papierom na pečenie. Korpus peč v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 až 40 minút. Upečený korpus nechaj vychladnúť vo forme.

Zatiaľ si môžeš pripraviť orechovú plnku. Hrozienka zalej tuzemákom a nechaj napučať. Potom ich zmiešaj s ostatnými ingredienciami. Vychladnutý korpus vyber z formy, povrch zarovnaj, stiahni papier na pečenie a vráť naspäť do formy.

📌 Tip: Alkohol môžeš nahradiť aj pomarančovou šťavou. 

Na korpus najprv rovnomerne nanes džem a potom orechovú plnku. Koláč následne nechaj stuhnúť v chladničke.

Kým koláč tuhne, ty si priprav kakaový krém. Mlieko nechaj zovrieť v hrnci, medzitým zmiešaj všetky ostatné ingrediencie okrem masla. Prilej malé množstvo teplého mlieka a metličkou vymiešaj dohladka. Zmes prelej do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvar hustý puding.

Prelej ho do misky, prikry fóliou a nechaj vychladnúť. Potom puding vymiešaj dohladka a osobitne maslo do peny. K pene postupne po lyžiciach primiešavaj puding. Zvyšný krém rovnomerne nanes na vrch orechovej plnky a opäť daj stuhnúť do chladničky. 

📌 Tip: Malou časťou krému naplň cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a odlož do chladničky na záverečné zdobenie. 

Horúcou smotanou (nie však vriacou) zalej nasekanú čokoládu a nechaj chvíľu odstáť. Potom dôkladne vymiešaj na hladkú lesklú polevu - ganache. Polevu rovnomerne nanes na koláč a nechaj stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc. 

Koláč podávaj nakrájaný na rezy, ozdobený krémom, ktorý si si odložil, a orechmi.

opitý izidor

Linecké koláčiky s citrónovým krémom

Budeš potrebovať:

  • 150 g masla Pilos
  • 90 g práškového cukru Belbake
  • štipku soli Belbake
  • 2 žĺtky
  • 260 g hladkej múky Belbake
  • 1 ‒ 2 lyžice studenej vody (podľa potreby)
  • práškový cukor Belbake (na ozdobenie) 

na krém:

  • 200 g masla Pilos
  • 6 vajíčok
  • 2 žĺtky
  • 280 g kryštálového cukru Belbake
  • 190 ml citrónovej šťavy (z asi 8 citrónov)
  • kôru zo 4 citrónov

Ako na to?

Maslo spolu s cukrom vyšľahaj do peny. Pridaj štipku soli a primiešaj žĺtky. Prisyp múku a podľa potreby pridaj 1 až 2 lyžice vody. Vymiesené cesto zabaľ do papiera na pečenie a nechaj v chladničke hodinu odstáť.

Odležané cesto rozvaľkaj na pomúčenej doske a vykrajuj z neho vybrané tvary, ideálne sú kvety. Vykrojené tvary vlož do formy na muffiny tak, aby sa navzájom nedotýkali. Cesto pritlač k okrajom a dnu formy. Kvety peč v rozohriatej rúre na 180 °C približne 20 minút dozlatista.

Medzitým si môžeš pripraviť citrónový krém. Maslo nechaj roztopiť vo vodnom kúpeli. Potom metličkou vyšľahaj vajíčka spolu so žĺtkami a cukrom. Do rozpusteného masla pridaj vyšľahané vajíčka, šťavu a kôru z citrónov a var do zhustnutia, asi 8 minút.

Krém je hotový, keď sa lepí na varešku. Hotový krém preceď a nechaj pri izbovej teplote vychladnúť. Nakoniec krémom naplň cukrárske vrecko bez špičky. Upečené, vychladnuté kvety posyp práškovým cukrom a naplň krémom.

linecké koláčiky s citrónovým krémom
Domov
Zdieľať
Diskusia