Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2024 o 12:30
Čas čítania 8:29
Radka Klučárová

Marek šéfuje kuchyni v Nórsku: Na Slovensku máme oveľa kvalitnejšie potraviny, neviem, prečo sa ľudia stále sťažujú

Marek šéfuje kuchyni v Nórsku: Na Slovensku máme oveľa kvalitnejšie potraviny, neviem, prečo sa ľudia stále sťažujú
Zdroj: Marek Hejda archív
ZAUJÍMAVOSTI GASTROPRIEMYSEL NÓRSKO ROZHOVORY
Uložiť Uložené

„Najviac ma prekvapilo to, akí sú ľudia v Nórsku milí a ústretoví. Ale napríklad, keď sa s nimi chceš viacej pobaviť, tak vedia byť odmeraní. A to nie kvôli tomu, že ty si zahraničná. Oni sú takí odmeraní sami k sebe,“ hovorí mladý Slovák.

Marek Hejda odišiel za prácou do Nórska, do mesta Larvik neďaleko fjordu Larviksfjorden v roku 2019. O pár mesiacov neskôr vypukla na celom svete pandémia a on ostal bez práce. Aby zotrval, musel ísť pracovať ako balič zemiakov a cibule. „Uvedomil som si, že toto určite nechcem robiť. Robíš manuálne dlhé hodiny, nad ničím nepremýšľaš a ani nevieš ako, a ubehne celý deň. Veľmi ma to ubíjalo. Vtedy som si svoju prácu začal vážiť oveľa viac,“ hovorí v rozhovore pre Refresher.

Dnes pracuje v reštaurácii Sjøslag, za sebou má však aj stáže vo významných michelinských reštauráciách ako sú À L’aise, v nórskom Oslo s jednou hviezdičkou, v
dvojhviezdičkovej reštaurácii Ecco Ascona, v Ascone vo Švajčiarsku a trojhviezdičkovej reštaurácii Jordnær v dánskej Kodani. „Všetky stáže boli neplatené, takže to trošku išlo do peňazí, ale stojí to za tie skúsenosti,“ hovorí.

Ak chceš čítať viac rozhovorov so Slovákmi v zahraničí, pridaj sa do klubu Refresher+ a získaj prístup ku všetkým benefitom a prémiovým článkom na našom webe.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyzerala práca počas pandémie.
  • Koľko si vie v Nórsku zarobiť kuchár.
  • Či pijú Nóri menej ako Slováci.
  • Prečo nerozumie, keď sa Slováci sťažujú na kvalitu potravín v obchodoch.
  • Čím sa líši práca v kuchyni na Slovensku a v Nórsku.
  • Ktoré slovenské reštaurácie by podľa neho v budúcnosti mohli ašpirovať na michelinskú hviezdu.
  • Čo by odkázal Slovákom, ktorí budúcnosť na Slovensku nevidia ružovo a uvažujú nad odchodom do zahraničia.

Koľko rokov si mal, keď si odišiel zo Slovenska? 

Mal som 21 rokov, Nórsko bola moja prvá zahraničná destinácia. Odišiel som tam na jeseň v roku 2019, tesne pred pandémiou. 

Čo bolo tvojou motiváciou odísť a vybudovať si nové zázemie? 

Chcel som si vyskúšať život v zahraničí. Môj pôvodný plán bol prísť sem iba na zimnú sezónu. Vôbec som v Nórsku neplánoval ostať dlhšie. 

Prečo si sa rozhodol práve pre Nórsko? 

Nemal som nejaký konkrétny dôvod. Keď som vyrastal, veľa som počúval metal a jeho subžánre. Chcel som to tam jednoducho spoznať, a tak som si povedal, že to skúsim. 

Od začiatku si vedel, že chceš pracovať v kuchyni? Mal si predtým nejaké skúsenosti? 

Áno, som vyučený kuchár a už predtým som vyše roka pracoval v kuchyni, napríklad aj v Tatrách, v hoteli Kempinski. Veľmi ma to bavilo, a tak som v tom chcel pokračovať. 

jedlo
Zdroj: Marek Hejda (Archív)

Ako si si v Nórsku našiel prácu a bývanie? 

Išiel som cez Facebookovú stránku. Zaplatil som jednorazový poplatok vo výške 500 eur a pani mi pomohla vybaviť prácu, ubytovanie a všetko okolo toho. Práve cez ňu som sa dostal do svojej prvej roboty, z ktorej ma ale po troch mesiacoch museli prepustiť, pretože bola slabá sezóna. Posledných 20 ľudí, ktorí tam prišli, išlo rovno preč. 

To muselo byť v začiatkoch dosť náročné. Čo si robil potom? 

Vtedy som na Facebook vyvesil status, že hľadám prácu.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako vyzerala práca počas pandémie. 
  • Koľko si vie v Nórsku zarobiť kuchár. 
  • Či pijú Nóri menej ako Slováci. 
  • Prečo nerozumie, keď sa Slováci sťažujú na kvalitu potravín v obchodoch.
  • Čím sa líši práca v kuchyni na Slovensku a v Nórsku.
  • Ktoré slovenské reštaurácie by podľa neho v budúcnosti mohli ašpirovať na michelinskú hviezdu.
  • Čo by odkázal Slovákom, ktorí budúcnosť na Slovensku nevidia ružovo a uvažujú nad odchodom do zahraničia. 
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 171942 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: 30-dňová výzva s ChatGPT od Jazykového mentoringu ZDARMA , Zľava 300 EUR na laserovú operáciu v Excimer alebo Celodenný Skipas v PARK SNOW Donovaly ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia