Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júla 2024 o 17:55
Čas čítania 0:45
Radoslava Juračková

Letisko v chorvátskom Splite zasiahol hackerský útok. Lety vybavujú manuálne

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CHORVÁTSKO HACKERI LETISKO
Uložiť Uložené

Dovolenkári majú na letisku problémy už od pondelka.

Letisko vo vyhľadávanom letovisku pripísalo v utorok zodpovednosť za pondelkový kybernetický útok hackerskej skupine Akira. Problémy v súvislosti s ním stále pretrvávajú a letisko riadia manuálne. V dôsledku útoku museli byť lety presmerované na iné letiská a rozsah škôd stále vyhodnocujú.


Riaditeľ letiska Lukša Novak na tlačovej konferencii uviedol, že si počas útoku neboli istí jeho presnou povahou, no neskôr sa ukázalo, že išlo o vážny hackerský incident. Dodal, že o útoku boli informované príslušné orgány a osem expertov letiska pracovalo celú noc na obnovení normálnej prevádzky. V súčasnosti sa na tom podľa jeho vyjadrenia podieľa už desať expertov.

Situáciu sa im zatiaľ darí zvládať

Novak ďalej uviedol, že sa v pondelok večer letisko rozhodlo pre „klasický“ spôsob fungovania. V spolupráci s leteckými spoločnosťami, ktoré s tým súhlasili, vytvorili zoznamy cestujúcich a letisko sa snaží dodržiavať plánovaný letový poriadok. Na utorok naplánovali viac než 80 letov s 25 000 cestujúcimi.


V súčasnosti nedochádza k výrazným meškaniam a letisko napriek manuálnemu riadeniu zvláda plniť požiadavky letového poriadku, píše HINA.


Novak spresnil, že hackeri požadovali rokovania o platbách za vydanie kľúčov na opätovné sprístupnenie systémov. Vláda aj letisko však o tom odmietajú vyjednávať.

Domov
Zdieľať
Diskusia