Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Mastercard.
15. júla 2024 o 11:30
Čas čítania 1:32
Sponzorovaný obsah

Mastercard zavádza nový štandard v platení kartou. Táto novinka poteší približne 100-tisíc Slovákov

Mastercard zavádza nový štandard v platení kartou. Táto novinka poteší približne 100-tisíc Slovákov
Zdroj: Pexels/Thirdman
ZAUJÍMAVOSTI MASTERCARD
Uložiť Uložené

Novinka ti umožní jednoduché rozoznanie rozličných typov kariet.

Odhaduje sa, že na Slovensku žije približne 100-tisíc ľudí, ktorí trpia vážnymi zrakovými problémami. Pre túto skupinu ľudí sa bežné činnosti dokážu stať náročnými úlohami, medzi ktoré patrí napríklad aj platenie kartou. V peňaženke nosíme viac druhov kariet, ktoré majú rovnaký tvar, a preto je jednoduché pomýliť si na dotyk kreditnú kartu s inou. No tento problém bude vďaka Mastercard minulosťou.

Na Slovensko prichádza totiž nový štandard dizajnu platobných kariet, a to je Touch Card – unikátna karta z recyklovateľného plastu, ktorá má špeciálne výrezy. Táto novinka umožní každému jednoduché rozoznanie jednotlivých typov kariet v peňaženke obyčajným dotykom. Možno si povieš, že to je malá zmena, táto drobnosť na karte však zjednoduší každodenné platby mnohým zrakovo znevýhodneným ľuďom (alebo tým, ktorí v tmavom klube či bare chceli omylom zaplatiť vodičákom).

Mastercard
Zdroj: Mastercard

„Karta Touch Card je skvelým pomocníkom pre všetkých, najmä pre ľudí, ktorým spôsobuje stres rýchla orientácia v peňaženke, pričom výrazne uľahčí život ľuďom s čiastočnou alebo úplnou stratou zraku. V Mastercard sa snažíme vytvárať svet pre všetkých a poskytovať rovnaké príležitosti na využívanie možností dnešného digitálneho sveta,“ hovorí Jana Lvová, generálna riaditeľka spoločnosti Mastercard pre Slovensko a Českú republiku.

3 výrezy, 3 druhy kariet

Drobné výrezy na kratšej strane platobných kariet Touch Card ti umožňujú jednoducho rozpoznať po hmate, ktorá karta je ktorá. Debetná karta má okrúhly výrez, kreditná karta zase široký hranatý a predplatená karta trojuholníkový. Karty nového štandardu Touch Card budeš môcť používať vo všetkých platobných termináloch a bankomatoch.

Vieš o tom, že Mastercard už niekoľko rokov postupne pridáva do terminálov možnosť zvukového potvrdenia transakcie pomocou jedinečného hudobného podpisu? Vďaka tejto inovácii všetci držitelia karty Mastercard a najmä osoby so zrakovým znevýhodnením ľahko rozpoznajú, že ich platba bola úspešne dokončená.

Na Slovensku sú už dnes desiatky tisíc bezkontaktných terminálov, ktoré potvrdzovaciu znelku Mastercard podporujú. Pri platbe inou kartou ako Mastercard tento špecifický zvukový signál nezaznie.
karta mastercard
Zdroj: Mastercard

Na Slovensku bude nová Touch Card dostupná hneď v piatich bankách, ktoré spolupracujú so spoločnosťou Mastercard: mBank, ČSOB, 365.bank, UniCredit Bank a VÚB. Karta bude pre všetkých, takže aj keď nemáš zrakové postihnutie, môžeš si ju zaobstarať.

Nový globálny štandard dizajnu platobných kariet vznikol v spolupráci s Kráľovským národným inštitútom nevidiacich z Veľkej Británie, s Organizáciou služieb pre nevidiacich a slabozrakých VISIONS zo Spojených štátov a so spoločnosťou IDEMIA, ktorá vyvíja aj mobilné vodičské preukazy a biometrické platobné karty.
Objav Touch Card
Domov
Zdieľať
Diskusia