Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a ďaľšie letné festivaly
23. mája 2024, 18:00
Čas čítania 3:18
Dominik Vetrák

RECENZIA: Furiosa: Mad Max sága – lepšie ako Mad Max: Fury Road?

RECENZIA: Furiosa: Mad Max sága – lepšie ako Mad Max: Fury Road?
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY FURIOSA: A MAD MAX SAGA
Uložiť Uložené

Prečo je Furiosa absolútne strhujúcim filmom a najlepším kinofilmom roka?

Never doubt George Miller

Legendárny, dnes už 79-ročný austrálsky režisér si vskutku zaslúžil, aby sme ho nikdy nespochybňovali. Jeho návraty do púšte vyústia do filmových zážitkov na celý život. Nikdy nezabudneme na kino s Mad Max: Fury Road a nikdy nezabudneme ani na Furiosa: A Mad Max Saga. 

Odporúčané
Tvorkyňa seriálu Šógun: Japonskému producentovi sa zdali bambusy príliš čínske, tak nám dal prerobiť celú scénu Tvorkyňa seriálu Šógun: Japonskému producentovi sa zdali bambusy príliš čínske, tak nám dal prerobiť celú scénu 13. mája 2024, 14:30

Miller tento príbeh vymyslel ako príbehové pozadie postavy Furiosa (vo Fury Road ju hrala Charlize Theron) a rozhodol sa ho rozšíriť a spraviť z neho celovečerný príbeh. Výsledkom tak je diametrálne odlišný film než Fury Road.

Furiosa ťa prekvapí dejom aj štruktúrou

Zatiaľ čo snímka s Tomom Hardym bola nezastaviteľnou jazdou z bodu A do bodu B (a následne späť do bodu A), Furiosa je skutočnou odyseou postavy a toho, čo v živote prežila. Udalosti tejto snímky automaticky vylepšujú príbeh a postavu Furiosy vo Fury Road, takže ide o vynikajúci prequel, ktorý úspešne rozširuje svet Fury Road a postapokalyptického sveta. 

Furiosa: A Mad Max Saga
Zdroj: Warner Bros.

V ňom sa režisér Miller cíti ako dieťa na svojom pieskovisku. Vie dokonale, ako funguje, čo si na ňom môže dovoliť postaviť a ako ho využiť na maximum. Miller počas dvaapolhodinovej stopáže rozširuje mytológiu tohto úžasného sveta prekvapivými spôsobmi. Diváka prekvapí dĺžka úvodu s detskou Furiosou, ako aj čaro púštnej Austrálie, ktorú Miller aj napriek jej depresívnosti dokáže vykresliť veľmi farebne a hravo.

Žiť vo Wastelande je absolútne peklo a dá sa využiť aj pre psychotriler či horor (možno niečo ako Bone Tomahawk bez áut a šialenej akcie). Namiesto znechutenia sa však na plátno divák pozerá s úsmevom na perách, otvorenými ústami a radostnými očami.

Tvorcom snímky sa podarilo vyrozprávať zaujímavý príbeh, ktorý aj s absolútnym minimom dialógov dostatočne rozširuje charakter Furiosy. Jej predstaviteľka Anya Taylor-Joy je skvelá a vkusne dopĺňa Charlize Theron, aj keď za ňou trochu zaostáva.

Furiosa: A Mad Max Saga
Zdroj: Warner Bros.

Skvelé postavy a tempo 

Vo filme sú však dôležité aj iné postavy, ako napríklad záporák Dementus (Chris Hemsworth si natáčanie filmu evidentne už dlho neužíval tak ako tu), mladší Immortan Joe či Praetorian Jack (Tom Burke), ktorý sa stane mentorom Furiosy. Miller okrem Furiosy a Dementusa postavil ostatné postavy do úzadia, čo je možno škoda, ale rozbíjať toto skvelé tempo ešte dlhšou stopážou by filmu uškodilo. 

Snímka nemá také vražedné tempo ako Fury Road, keďže je v nej niekoľkonásobne viac dejových línií a odohráva sa naprieč cca 15 rokmi. Miller nás však nenudil ani na sekundu. Dokázal, že je skvelý rozprávač príbehov, ktorý vie udržať pozornosť divákov minimom akcie a minimom dialógov vo veľmi dlhom úvode, pričom diváci čakali nezastaviteľnú, adrenalínovú a megalomanskú akciu. 

Akcia je stále originálna, nápaditá a dokonalá

Netreba sa však báť, vo filme je aj akcia. Režisér a jeho tím nakrúcali 15- až 20-minútovú akčnú sekvenciu 78 dní. Fanúšikovia akčného žánru a nápaditého dizajnovania akčných sekvencií budú mľaskať blahom. Niečo také sme naposledy zažili pri Johnovi Wickovi 4.

Furiosa: A Mad Max Saga
Zdroj: Warner Bros.

Miller si povedal, že aj on dokáže byť neuveriteľne inovatívny, originálny, a znovu potvrdil, že aj geniálny tvorca a režisér akčných scén (samozrejme, spoločne so svojím tímom kaskadérov). V takmer polhodinovej akčnej sekvencii sa divák niekoľkokrát pristihne, ako sa usmieva od ucha k ucha a žasne nad skvelými vizuálnymi nápadmi, ktoré z plátna skáču v rapídnej kadencii. 

Žiadna recyklácia, ale genialita

Najlepšie na tom je, že sa Miller nerecykluje. Furiosa jednoducho nie je „druhé Fury Road“, a to ako z príbehovej, tak akčnej štruktúry. Namiesto toho ponúka trochu odlišný typ zábavy.

Tvorcovia ju však stále podávajú v elegantných záberoch s výraznou kompozíciou. Tá zvýrazňuje Millerov cit pre zachytenie akcie a postáv v nádherných scenériách. Občas ich akurát skazí veľké množstvo zeleného plátna a počítačových trikov. Tie sú tentoraz viditeľnejšie, čo je škoda, ale nijako to nekazí dojem z filmu. 

Furiosa: A Mad Max Saga
Zdroj: Warner Bros.

Ten umocňujú aj fantastické výtvory technikov. Veľké množstvo unikátnych postapokalyptických áut a strojov ti neraz vyrazí dych. Skvelo vyzerajú aj kostýmy a lokácie, ktoré však jemne trpia pre prílišnú digitálnosť.

Majstrovské dielo

Jemne zamrzí aj prekvapivo minimalistický soundtrack (v porovnaní s Fury Road). Ten síce vynikajúco dopĺňa vizuálnu pastvu pre oči, ale občas chýba „hajpovacia hudba“, ktorá v niektorých scénach vo Fury Road vyniesla adrenalín do nebeských výšin. 

Furiosa: A Mad Max Saga je majstrovský kúsok nielen v akčnom žánri. Film ponúka oveľa viac ako len geniálne a nápadité akčné scény. Sú v ňom sympatické a skvelé postavy, strhujúci „sci-fi“ svet, komplexný príbeh a vizuál so silnou kreatívnou stopou režiséra, ktorý si stopercentne verí. Vďaka tomu sa divák dočká koherentného, adrenalínového a odzbrojujúceho audiovizuálneho zážitku, ktorý treba vidieť v kinách.

Furiosa: A Mad Max Saga
Zdroj: Warner Bros.

Deväťročné čakanie na nasledovníka Fury Road stálo za to. Teraz je na divákoch, aby sa vydali do kín a dali Hollywoodu na známosť, že takéto filmy potrebujeme, chceme a radi za ne zaplatíme.

V takom prípade dá štúdio Warner Bros. režisérovi Millerovi čím skôr peniaze na natočenie ďalšej časti. Predsa len Miller má už 79 rokov a je otázne, koľko takýchto neuveriteľne náročných a epických produkcií má ešte v sebe. Isté je, že tento klenot si divák doma na telke zďaleka tak neužije a nedostane sa na hodnotenie deväť a pol bodu z desiatich, ktoré dostáva v tejto recenzii.

Furiosa: A Mad Max Saga
Zdroj: Warner Bros.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia