Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2024 o 9:26
Čas čítania 0:44
Aneta Gospičová

Prestížny denník New York Times zdieľal fotografiu polárnej žiary z malej obce na východe Slovenska

ZAUJÍMAVOSTI POLÁRNA ŽIARA SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Polárna žiara sa objavila vo viacerých častiach sveta, denník okrem slovenskej obce Debraď zdieľal aj fotky z britského Liverpoolu či z amerického Newburyportu.

Americký denník The New York Times zdieľal v sobotnom článku, ale aj na Instagrame, na ktorom má vyše 18 miliónov sledovateľov, piatkovú polárnu žiaru. Tá bola viditeľná vo viacerých častiach sveta.

V príspevku sa okrem anglického Liverpoolu, amerického Newburyportu a švajčiarskeho Col des Mosses objavila aj fotografia z malej slovenskej obce Debraď, nachádzajúcej sa v okrese Košice-okolie. Dedinka má podľa posledného sčítania z roku 2023 populáciu 409 obyvateľov.

Príspevok prestížneho denníka, kde je slovenská obec spomenutá, má už takmer 100-tisíc lajkov. Autorom fotografie je slovenský fotograf Robert Nemeti, ktorý fotí aj pre svetoznámu agentúru Getty Images. Okrem denníka New York Times použili jeho fotku polárnej žiary v článkoch aj ďalšie prestížne médiá ako The Guardian, CNN či Yahoo News.

new york times debraď polárna žiara
Zdroj: Instagram/@nytimes

Výnimočný úkaz

Slováci mali v noci z piatka na sobotu možnosť pozorovať polárnu žiaru, ktorá bola viditeľná nad celým Slovenskom. Silná geomagnetická búrka, aká u nás nebola 20 rokov, spôsobila, že polárna žiara bola viditeľná aj cez oblaky.

Odporúčané
Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom 29. júla 2024 o 9:30

Polárna žiara bola spočiatku jasnej ružovej farby. Postupom času nadobúdala červené odtiene a neskôr sa sfarbila do zelena. Podľa meteorológov je zelená polárna žiara v našich zemepisných šírkach veľmi nezvyčajná. 

Unín, okres Skalica.
Unín, okres Skalica. Zdroj: Facebook/Romanka Masaryková
Domov
Zdieľať
Diskusia