Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2024, 11:10
Čas čítania 0:28
Barbora Fábryová

Pripomíname si pamätný deň: pred 105 rokmi tragicky zahynul Milan Rastislav Štefánik

OSOBNOSTI SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Štefánik mal dôležitý vplyv na diplomaciu na Slovensku aj v iných európskych štátoch.

Dnes 4. mája uplynulo 105 rokov od smrti Milana Rastislava Štefánika. Spolu s tromi ďalšími pasažiermi letel z talianskeho letiska Campoformido na bratislavské letisko Vajnory. Nikdy tam však nedorazil. Lietadlo sa zrútilo pri obci Ivanka pri Dunaji. Nehodu nikto neprežil.

Milan Rastislav Štefánik bol astronómom, vojenským letcom, brigádnym generálom Ozbrojených síl Francúzskej republiky, fotografom, diplomatom aj politikom. Úspešný bol v zahraničí aj doma. Na Slovensku je dodnes považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností našich dejín.

„Milan Rastislav Štefánik – osobnosť, ktorej význam nespočíva iba v rozhodujúcom podiely na založení prvého slobodného spoločného štátu Čechov a Slovákov. Je aj prvý zo svojho národa, ktorý obdivuhodnou diplomaciou vplýval na európsku politiku,“ píše o jeho pôsobení občianske združenie Spoločnosť Milana Rastislava Štefánika. 

štefánik
Zdroj: TASR/archív
Späť
Zdieľať
Diskusia