Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
dnes 8. mája 2024, 9:30
Čas čítania 5:30
Jana Chovancová

TEST mliečnych čokolád: Ktorá chutila ako Kofila z Wishu a ktorú sme museli vypľuť do koša?

TEST mliečnych čokolád: Ktorá chutila ako Kofila z Wishu a ktorú sme museli vypľuť do koša?
Zdroj: Refresher/Jana Chovancová, Canva
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ochutnali sme 10 mliečnych čokolád z rôznych reťazcov. Ako dopadol slepý test?

Taká vzácna, že ju kedysi používali ako platidlo, a zároveň taká dobrá a výživná, že ti vie zlepšiť náladu. Čokoláda v sebe ukrýva omnoho viac ako iba lahodnú chuť. Prehľad deviatich štúdií potvrdil, že konzumácia čokolády môže mať krátkodobý pozitívny vplyv na náladu

V čom spočíva toto kúzlo? Čokoláda obsahuje takzvaný tryptofán, čo je jeden zo stavebných prvkov chemickej látky v ľudskom mozgu – sérotonínu. Nedostatok sérotonínu v ľudskom tele lekári často spájajú s depresiou a úzkosťami. Znamená to teda, že čokoláda skutočne môže mať vplyv na zlepšenie nálady. 

V Refresheri sme sa preto tentoraz rozhodli pozrieť na to, ktorá mliečna čokoláda chutí najlepšie a ktorá za kúpu nestojí. V reťazcoch Tesco, Billa, Lidl a Kaufland sme kúpili 10 rôznych čokolád, ktoré sme následne ochutnávali v slepom teste. Výsledok ťa asi prekvapí. 

Každý deň ti prinášame kvalitný content, ktorý vieme tvoriť najmä vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakciu, staň sa aj ty členom klubu Refresher+ a získaš prístup k všetkým článkom bez obmedzenia.

Ako sme testovali? 

V Refresher kuchynke sa tentoraz zišli štyria ľudia, aby ochutnali desať druhov mliečnych čokolád. V reťazcoch sme nakúpili iba také, ktoré nemali rôzne príchute ani oriešky. Test bol naslepo, čo znamená, že nikto nevedel, ktorú značku práve ochutnáva. Zabezpečili sme, aby testujúci značku nedokázali rozoznať ani podľa potlači na kúskoch čokolády.  

Do poznámok v telefónoch si všetci precízne značili poznámky týkajúce sa chute, vône, konzistencie či „aftertastu“.

Okrem toho ku každej čokoláde testujúci priradili aj číselné ohodnotenie od 1 do 10 a určili, koľko bodov z desiatich si zaslúži. Test sme napokon vyhodnotili tak, že sme zrátali všetky body (pri každej zvlášť) a urobili z nich priemer. Výsledkom je teda subjektívny názor štyroch ľudí. 

Odporúčané
TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? TEST tuniakových konzerv vo vlastnej šťave: Po ktorej nás striaslo a aká známa značka pohorela? 28. apríla 2024, 9:30

Čokolády sme v tomto článku zoradili od tých, ktoré testujúci v slepom teste vyhodnotili ako najmenej chutné, po tie, ktoré im chutili najviac. V závere nájdeš prehľadnú tabuľku so zhrnutými potrebnými informáciami.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 158715 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorá čokoláda chutila ako Kofila z Wishu. 
  • Prečo kolega jednu z čokolád vypľul do koša. 
  • Ktorý produkt zo známeho reťazca testujúcich nadchol a prečo. 
  • Po ktorej známej značke mali ochutnávači dojem, že dostanú diabetes. 
  • Výživové hodnoty jednotlivých čokolád. 
Domov
Zdieľať
Diskusia