Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2014, 19:33
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Ako druhý Captain America prekonal Avengerov (Recenzia)

FILMY A SERIÁLY AVENGERS BLACK WIDOW MARVEL MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Captain America: Winter Soldier dosiahol nečakané. Prekonáva Avengerov a ukazuje kvality potrebné pre udržanie Marvelu na vrchole. Chris Evans je úžasný, akcia nikdy nenudí a sexy Scarlett Johansson ako Black Widow odhaľuje svoju svetlú stránku.

Ako druhý Captain America prekonal Avengerov (Recenzia)

Marvel at its finest. Captain America si lepšie filmové spracovanie ani nemohol priať. Keby ste mi po premiére Avengers povedali, že ten Captain America, ktorého som videl raz a neželám si ten počet navyšovať, príde v sequeli s tak grandióznym nástupom, že Avengerov prekoná, vysmial by som vás. Hopla. Bratom Russovým sa to podarilo a to s veľkou noblesou. Premietanie som si náramne užil a jedinou chybičkou bol len týpek so snapbackom (mal ho samozrejme počas celého filmu), ktorý si spieval Pharellovo Happy a celé dve hodiny vysvetľoval svojmu mladšiemu bratovi udalosti filmu popri žuvaní popcornu a chlípaní koly. Fakt dík, ty bastard.

Keď sa zamyslíme nad filmami Marvelu, ani jeden by sa nedal vyložene nazvať čistou komiksovkou. Presne toto isté predniesol aj riaditeľ, Kevin Feige. Že neveríte? Thor zastupuje fantasy, Iron Man úsmevný akčný film s hlavnou postavou ako vizionárom, Incredible Hulk bol zmesou všetkého možného a nakoniec je tu druhý Captain America, ktorý plne prebral základy politického thrilleru. Robert Redford sa ako vysokopostavený muž v S.H.I.E.L.De cítil ako doma a niet sa čomu čudovať. Nakoniec podobné roly sú v jeho filmografii prehustené.

Ako druhý Captain America prekonal Avengerov (Recenzia)

Ako prvé zhodnotíme akciu, nakoniec sa jedná o jeden z najlepšie zvládnutých akčných filmov posledných rokov. Okrem potrebných a nevyhnutných mega-explozií si užijete každú prestrelku, nábehy Capa (čítaj Kepa, nemyslíme predsa to zvieratko), ktorý likvidoval nepriateľov na milión atraktívnych spôsobov či nervy-drásajúce naháňačky. Práve ich choreografie boli skvelé, navyše výborne zachytené kamerou, takže si ich naplno vychutnáte bez chaotických záberov. Za to teda mocné díky. Akcia ale nikdy neunavuje, neprichádza stereotyp, keďže postupne graduje a odhaľuje nové prvky. Konkrétne sa dostávame od likvidácie pirátov cez vyraďovanie nespočetného množstva elitných vojakov kým iným, než Captainom Americom, a nakoniec prichádza skvelý Winter Soldier a sympatický Anthony Mackie ako Sam alias Falcon. Zhrnuté a podčiarknuté, budete sa baviť, pričom (ako fanúšikovi komiksov) vám príde nereálna či smiešna snáď len jedna scéna. Zasadiť Falcona podľa komiksovej predlohy bol skvelý ťah a dúfam, že ho ešte uvidíme. Postava je skvelo napísaná, obsadená sympatickým a hlavne schopným hercom (rovnako ako Crossbones) a vedie zaujímavé dialógy. Tie sú plné zvratov, patriotických ale i špionážnych výlevov (tie ale dávajú zmysel a nepôsobia smiešne) a hlavne vtipu. Film však nesrší humorom ako Avengeri, ktorých po treťom Iron Manovi a druhom Captainovi America pokladám ako detský predkrm pred tým, čo má ešte len prísť. Vtipné situácie, štipľavé komentáre či pár úsmevných momentov od každej postavy vám však zaručí zábavu.

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

Na rade je pohľad na Steva Rogersa aka Captaina Americu. Filmom sa tiahnu jeho vnútorné, psychologické problémy a taktiež prichádza aj na to, že vôbec nie je mimozemšťan a smrť môže prísť kedykoľvek. Steve sa snaží vyrovnať so svojim osudom a skokom v čase, no príliš sa mu to nedarí. Podstatné ale je, že okrem smrti všetkých priateľov sa mu 21. storočie celkom páči (meh, ja viem, trochu sadistické). Snaží sa doháňať zmeškané, no nevie sa odlepiť od minulosti a ani od Peggy, na ktorú v snímke narazíte možno aj viac, než len flashbackmi. No nie je jediný duch minulosti. Keď sa totižto Cap dozvedá, kto je v skutočnosti Winter Soldier, nastane v ňom veľká vnútorná dilema. Nielenže má problémy počúvať rozkazy S.H.I.E.L.D.u či Nicka Furyho, dokonca mu ani vojenský život už nevonia tak, ako kedysi. Ak ste čítali komiksovú predlohu, veľa z príbehových zvratov mať nebudete, avšak ako to približne dopadne, si viete predstaviť aj sami, hoci, zase tak klišé to nebolo.

Ako druhý Captain America prekonal Avengerov (Recenzia)
Ako druhý Captain America prekonal Avengerov (Recenzia)

V priebehu filmu sa postupne dozvedáme, že S.H.I.E.L.D. už viac nie je bezpečný a do jeho základov prenikli členovia HYDRY. Tá vyrástla Furymu rovno pod nosom, no príde na to príliš neskoro. Organizácia je skompromitovaná a pádu sa nedá zabrániť. Udalosti tohto filmu nás posúvajú vpred míľovými krokmi a pokojne ho môžete pokladať za Avengers 1.5. Hrdinov je tu dosť a megalomanské pojatie filmu tomu náramne dopomáha. Okrem spomínanej akcie a epickosti filmu čo sa monumentálnosti či rozmanitostí udalostí a prostredia týka, dostanete aj rozumné dialógy, ktoré vás potešia a jednoducho dostanú do deja. Sentimentálni diváci sa potešia zosilneniu vzťahov medzi jednotlivými postavami, tí náročnejší budú preklínať rozhodnutie Marvelu neangažovať, či úplne ignorovať ostatných Avengerov v akejkoľvek sólovke (cameo by bolo viac, než na mieste).

Čo dodať? Hudba vás povedie skvelou a nepretržitou akciou. Chris Evans je úžasný Steve Rogers a ešte lepší Captain America a vedľajšie postavy, ako aj celkový dej vás určite vtiahnu. Síce som veľký fanúšik Marvelu, hlavne čo sa filmov týka, no myslím, že ak Thor: The Dark World odo mňa dostal 6/10, strhujúci Captain America: Winter Soldier spravodlivo dostane 8.5/10 (z pohodlia domova a bez 3D by to po druhom videní pokojne mohlo byť aj 9 bodov). Ako celok film funguje lepšie, než Avengeri, ale či prekonal aj Iron Mana 3 s mojim milovaným Downeym, to sa asi tak skoro a len po prvom videní nedozviem. Kino berte ako povinnosť, nemusíte byť vôbec fanúšikom komiksov.

PS: Počkajte si na obe potitulkové scény. Tempo je nasadené, snáď Marvel nepribrzdí.

PS2: Snažte sa vyhnúť 3D a dabingu, mne sa podarilo vyhnúť len dabingu. 3D nepridáva filmu absolútne žiadnu hodnotu a vôbec som nezaregistroval, že sa nepozerám na 2D, akosi to ucítila len moja peňaženka.

 
Captain America, Marvel a celý filmový svet dostane viac priestoru na facebookovej stránke Filmkultu, takže neváhajte klikať a byť FRESH!

Ako druhý Captain America prekonal Avengerov (Recenzia)
Domov
Zdieľať
Diskusia