Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2024, 8:30
Čas čítania 3:54
Timotej Gašper

Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur

Oženil sa so sesternicou, homosexuálov dáva ukameňovať. Sultán z Bruneja má lietadlo zo zlata a majetok takmer 30 miliárd eur
Zdroj: twitter
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE PENIAZE ROLLS-ROYCE
Uložiť Uložené

Brunej je malý, no zároveň výrazný štát, ktorý reprezentuje ešte výraznejší absolutistický vládca. Sultán Hassanal Bolkiah je premiérom, vládcom a hlavou celej krajiny, ktorá okrem bohatstva vyčnieva aj početnými zvláštnosťami.

Brunej ostáva jedným z mála štátov sveta, kde stále funguje absolutistická monarchia a moc v krajine má v rukách jeden muž, prípadne vládnuca rodina. Malý, no prírodným bohatstvom bohatý štát sa nachádza v severnej časti ázijského ostrova Borneo, pričom počtom obyvateľov (460-tisíc) nepresahuje ani Bratislavu. 

V prepočte na obyvateľa má Brunej podľa severu Worldometer 11. najvyššie HDP na svete. Môže sa pýšiť ložiskami ropy aj zemného plynu a celá krajina funguje bez daní. Obyvatelia majú aj bezplatné školstvo a zdravotníctvo. Štátu, ktorý bol ešte v 80. rokoch minulého storočia britským protektorátom, vládne sultán Hassanal Bolkiah, ktorý patrí medzi najokázalejších vládcov na celom svete. 

Žiadny alkohol, cigarety ani homosexualita

Sultánom sa stal ešte pod nadvládou Britov v roku 1967, pričom od osamostatnenia v roku 1984 je aj premiérom a absolútnym vládcom. Disponuje obrovským majetkom, ktorý v roku 2023 odhadovali na približne 27,5 miliardy eur. V súčasnosti tak patrí k najbohatším politikom sveta a zároveň je najdlhšie slúžiacou hlavou štátu. Tento status prebral po smrti britskej kráľovnej Alžbety II.

Brunej
Zdroj: Google Maps (screenshot)

Majiteľ tisícok áut, pozláteného lietadla a jednej z najväčších obytných budov v regióne má 77 rokov a vládne krajine, v ktorej by si len márne hľadal cigarety, znaky LGBTI+ komunity či alkohol. Práve islamské právo šaría má v Bruneji silné korene a akékoľvek porušenie sa trestá finančne, odňatím slobody či dokonca ukameňovaním či odseknutím končatín.

Hassanal Bolkiah sa narodil v júli 1946 ako druhý v nástupníckej línii na brunejský trón po svojom otcovi.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 155893 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa sultán dostal k moci.
  • Aké kontroverzie sa s ním spájajú.
  • Koľko aut vlastní.
  • Ako údajne zachránil značku Rolls-Royce.
  • Koľko mal manželiek.
  • Aké zákony presadzuje.
  • Akým majetkom disponuje. 
Domov
Zdieľať
Diskusia