Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. februára 2024, 14:20
Čas čítania 1:11
Samuel Barienčík

Na vražednom ostrove plnom hadov do hodiny zomrieš. Musí ho preto strážiť armáda

ZAUJÍMAVOSTI HAD
Uložiť Uložené

Verejnosť sa sem nedostane, vstup má totiž prísne zakázaný. Navštíviť ho môžeš len v prípade, že si súčasťou vedeckého tímu. Na každý štvorcový meter sa totiž odhaduje až päť smrteľne nebezpečných hadov.

Ostrov Ilha da Queimada Grande leží približne 100 kilometrov od brazílskeho São Paula. Verejnosť sa sem nedostane, vstup má totiž prísne zakázaný. Navštíviť ho môžeš len v prípade, že si súčasťou vedeckého tímu. Na každý štvorcový meter sa totiž odhaduje až päť smrteľne nebezpečných hadov. Konkrétne ide a krovinára ostrovného, ktorého jed ťa zabije do hodiny.

Bothriechis schlegelii.
Bothriechis schlegelii. Zdroj: Miguelrangeljr/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Seznam Médium píše, že patrí medzi najjedovatejšie na svete. Keďže je to jediné miesto, kde sa prirodzene nachádza, tak si biológovia myslia, že tam uviazol pred viac ako 11 000 rokmi, keď bol ostrov ešte súčasťou pevniny. 

„Jeho jed je vysoko efektívny. Hneď po uvoľnení začne rozkladať svalovinu okolo miesta uhryznutia, čo má svoj praktický dôvod: paralýza ma zabrániť koristi pohnúť sa čo i len o kúsok. Účinky nastúpia v sekundách, v prípade vtákov nastáva smrť takmer okamžite,“ píše Seznam.

Ilustračné foto
Ilustračné foto Zdroj: Pixabay

Okrem vedcov ostrov navštevuje aj brazílske námorníctvo. Udržiava maják, ktorý tam postavili ešte pôvodní obyvatelia. 

Podľa legendy, o ktorej píše Smithsonian Magazine, na ostrove žila v rokoch 1909 až 1920 rodina, ktorá obývala miestny maják. Keď sa však jedovaté hady dostali cez okná dnu do jej príbytku, všetci na mieste zomreli.

Odporúčané
Mladá Indka sa vydala za hada: na obrovskú svadbu prišlo viac než dvetisíc ľudí, namiesto manžela stála pri oltári socha kobry Mladá Indka sa vydala za hada: na obrovskú svadbu prišlo viac než dvetisíc ľudí, namiesto manžela stála pri oltári socha kobry 13. januára 2024, 14:30

Ako uvádza IFLScience, prístup na ostrov má len niekoľko málo vybraných vedcov a pracovníkov námorníctva. Aj tí si však musia dávať obrovský pozor a podľa vládnych nariadení môžu ísť na ostrov len v prítomnosti lekára, ktorý by v prípade uhryznutia hadom zakročil.

Vstup na ostrov nie je prísne zakázaný iba preto, aby chránili ľudí pre hadmi, ale zároveň hady pred ľuďmi. Ich jedovaté výťažky by totiž mohli byť veľkým lákadlom pre pytliakov. Kopijovec zlatý pritom nežije nikde inde na svete a o to viac môže byť vnímaný ako cenná trofej.

Keby hady mohli rozprávať, určite by takýto obmedzený pohyb osôb na ostrove nahlas ocenili. Vďaka obmedzenému pohybu ľudí sa mu totiž výnimočne darí.

Domov
Zdieľať
Diskusia