Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. marca 2024, 12:30
Čas čítania 4:43
Karina Kováčová

Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém

Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém
Zdroj: Instagram/Eugenia Cooney, Youtube/Eugenia Cooney
ZAUJÍMAVOSTI DUŠEVNÉ ZDRAVIE SOCIÁLNE SIETE TIKTOK
Uložiť Uložené

29-ročná influencerka pôsobí na sociálnych sieťach viac ako desať rokov. Jej extrémne vychudnuté telo u niektorých vzbudzuje des, no pre niekoho je Eugenia vzorom toho, ako chce vyzerať. Fanúšikovia sa o ňu boja a prosia ju, aby sa išla liečiť.

„Nie som anorektička, som len prirodzene štíhla, naozaj nemám pocit, že by som mala vyhľadať pomoc.“

Za každým influencerom sa skrýva životný príbeh, ktorý nemusí byť vždy šťastný. Anorexia je vážne psychické ochorenie, ktorým trpí aj Eugenia Cooney. Háčik je v tom, že má milióny sledovateľov po celom svete a svojím vystupovaním môže ovplyvňovať ľudí, ktorí sú v podobnej situácii ako ona. Niektorých fanúšikov jej stav tak desí, že ju prosia, aby vyhľadala pomoc. Niektorí to dokonca nevydržali a zavolali na tiesňovú linku.

Ľudia píšu množstvo komentárov pod fotky Eugenie.
Ľudia píšu množstvo komentárov pod fotky Eugenie. Zdroj: Instagram/Eugenia Cooney

Na Instagrame či Tiktoku sa množstvo ľudí pýta, prečo sa takto dobrovoľne ničí. Eugenia tvrdí, že bola ešte malé dievča, keď ju začali rovesníci šikanovať a trýzniť pre to, ako vyzerá. Vraveli jej, že sa za ňu hanbia, a cítila sa preto veľmi osamelo. V škole sa tak trápila, že neskôr musela prejsť na domáce vyučovanie.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Eugenia Cooney (@eugeniacooney)

Keď v roku 2011 zverejnila na Youtube svoje prvé video o twerkovaní, stalo sa virálnym a Eugenii sa rozbehol život influencerky. Popularita rástla, no Eugenia začala rapídne chudnúť. Fanúšikovia sa o ňu báli, no sledovatelia jej pribúdali. Už však nie preto, aké videá pridávala, ale preto, aby sledovali jej zlý zdravotný stav.

Čo je anorexia?
Mentálna anorexia je porucha príjmu potravy, pri ktorej má človek strach z toho, že priberie, alebo si myslí, že má nadváhu. Ľudia s anorexiou nadmerne chudnú a príliš kontrolujú svoju váhu, preto sa vyhýbajú jedlu natoľko, že konzumujú len úplné minimum potravy. Osoba s anorexiou sa často cíti škaredá či menejcenná. Navyše si títo ľudia veľakrát neuvedomujú závažnosť svojho zdravotného stavu.
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Eugenia Cooney (@eugeniacooney)

Ako väčšina ľudí s anorexiou, aj Eugenia tvrdila, že je úplne v poriadku. Fanúšikovia sa začali zaujímať o jej život a z Eugeniinho stavu obviňovali jej mamu, ktorá ju mala údajne nútiť, aby ďalej nahrávala videá, a manipulovala ňou. V roku 2019 sa Eugenia stiahla zo sociálnych sietí a priznala, že ide na liečenie. Keď sa vrátila, sľubovala, že je už zdravá a bude si dávať na seba pozor.

Svoj sľub, žiaľ, nedodržala a pokračovala v extrémnom chudnutí natoľko, že sa niekto z jej fanúšikov obrátil na tiesňovú linku. V Amerike totiž funguje krízová služba Mobile Crisis, ktorú môžu volať ľudia, ak majú o niekoho iného strach. Po vyhodnotení situácie odborníci na linke kontaktujú políciu, nemocnicu alebo iné príslušné záchranné služby, aby išli človeka skontrolovať/zachrániť.

Všetko sa začalo v detstve

Na základe podnetu od fanúšika začala polícia vyšetrovať Eugeniin záhadný život. Priznala, že ju spolužiaci v mladosti šikanovali a fyzicky napádali. Zhoršilo sa to vraj vtedy, keď sa začala líčiť. „Spolužiaci sa mi vysmievali, že sú oveľa chudší ako ja. Takéto poznámky ma naozaj trápili. Nahromadili sa a začali ma silno ovplyvňovať. Populárne dievčatá ma nemali rady a presviedčali o tom aj svoje kamarátky. Mala som pocit, že sa proti mne obracia čoraz viac ľudí,“ hovorí podľa magazínu Daily Mail Eugenia vo svojom videu na Youtube.

Odporúčané
Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku Týždeň som skúšala v spánku podprahové (subliminal) správy, ktoré mi mali zlepšiť život. Dostala som chrípku 10. apríla 2024, 12:30

Eugenia v tomto videu hovorí aj to, že dovtedy nikomu o svojom probléme nehovorila, lebo nechcela, aby sa k nej spolužiaci správali ešte horšie preto, že na nich žaluje. Nikdy vraj nechcela byť na ostatných zlá. Spomína, že niekedy cítila veľkú beznádej. To bol podľa nej aj jeden z dôvodov, prečo sa rozhodla tvoriť videá na sociálnych sieťach. Chcela sa s niekým rozprávať a odreagovať. Začala nahrávať vlogy o móde, kozmetike či líčení. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Eugenia Cooney (@eugeniacooney)

Vždy prízvukovala„Moje telo je také, aké je. Nemyslím si, že potrebujem pomoc.“ V roku 2016 však takmer 18-tisíc žiadalo petíciou spoločnosť Google, aby Eugenia prestala publikovať svoje videá, pretože podľa nich takto propagovala anorexiu. Eugenia podľa magazínu Daily Mail priznala, že mala so svojimi 180 centimetrami v tom čase len 38 kilogramov. 

V roku 2019 Eugenia po mesiacoch mlčania prehovorila, že bola na liečení. Keď zistila, koľko naozaj váži, sama sa vraj veľmi zľakla. Vraj si to neuvedomovala a nevšimla si, že sa jej choroba dostala tak ďaleko. Povedala, že si nechcela priznať, že má problém. Svoju chorobu prirovnala k fajčeniu. Aj fajčiar totiž vie, že by mal prestať, no neurobí to. 

 

Po liečení prosila svojich fanúšikov, aby nespomínali v komentároch tému anorexie, pretože sa jej z toho ťažko zotavuje. Zároveň všetkých ubezpečila, že tým, že o svojej chorobe prehovorila, nikoho nechce vyzývať, aby si z nej bral príklad. Žiaľ, jej prosby fanúšikovia nevypočuli a v roku 2020 zriadili novú petíciu na odstránenie jej videí zo sociálnych sietí. Vtedy ju podpísalo 53-tisíc ľudí. Doteraz koluje po internete množstvo petícií a výziev na vymazanie Eugenie zo sociálnych sietí. 

Odporúčané
Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) Daniel má 26 rokov a pracuje ako traktorista. Na poli som stretol medveďa, v hlavnej sezóne sa dá zarobiť až 3 500 eur (ROZHOVOR) 10. apríla 2024, 9:30

Polícia dostáva telefonáty od znepokojených ľudí, no aj tá ubezpečuje verejnosť, že má Eugeniu pod kontrolou. S Eugeniou si vraj polícia zriadila tajný kód, ktorým môže požiadať o pomoc. 

Podľa niektorých zdrojov si Eugenia svoju slávu užíva a presne vie, čo má urobiť, aby zaujala fanúšikov. Svoje náhľadové fotky na videá vytvára tak, aby v nich bolo vidieť najmä jej postavu, a väčšinou sa oblieka tak, aby mala väčšiu časť tela odhalenú. Mnohí ju kritizujú za to, že funguje na clickbaitoch. To znamená, že si jej videá ľudia púšťajú len preto, aby sa lepšie pozreli, ako veľmi je chudá. Strach svojich fanúšikov podľa mnohých využíva na to, aby mala pozretia. „Strašne ma to štve. Toto je jeden z mnohých príkladov toho, ako Eugenia v podstate troluje svojich znepokojených divákov. Je šialené, akú má podporu, aj keď dáva najavo, že jej je to úplne jedno,“ píše jeden z používateľov na Reddite

Spôsobila to jej matka?

Fanúšikovia v komentároch pod videami obviňovali aj rodinu Eugenie z toho, že sa o ňu jej blízki dostatočne nezaujímajú. Šírili sa dokonca konšpirácie, že ju doma vydierajú. Mama Eugenie raz vystúpila pred kamerou a vyhlásila, že jej dcéra je v poriadku a lekári ju majú pod kontrolou. Videla vraj jej krvné testy a fanúšikovia sa o jej zdravie nemusia báť. 

Odporúčané
Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) Anonymne ukrývajú po celom Slovensku peniaze. Kto stojí za profilom Cash Catch a prečo ich kritizujú? (ROZHOVOR) 8. apríla 2024, 14:30

29-ročná Eugenia býva stále vo svojej ružovej detskej izbe. Jej matka v niektorých videách aj vystupuje. Eugenia tvrdí, že by bez nej bola stratená. Niektorí dokonca hovoria, že si z Eugenie vytvorila bábku. Sama o nej hovorí, že je to jej „Skinny Minnie“. 

Screenshot z videa Eugenie Cooney.
Screenshot z videa Eugenie Cooney. Zdroj: Youtube/Eugenia Cooney

Youtuber Danny Flores uverejnil video, kde zhromaždil zvláštne veci, ktoré ukazujú, že niečo v Eugeniinom živote nie je v poriadku. Eugenia tam napríklad natáča, že nevie, ako sa rozbíjajú vajíčka, nevie otvoriť plechovku od piva, nevie chytiť do ruky loptu, alebo že nevie, ako fungujú zmrazené potraviny. Všetci sa pýtajú: „Toto ju mama neučila?“

 

Jej zdravotný stav je hrozivý

Po internete kolujú videá, kde si ľudia všímajú Eugeniine zvláštne kašľanie. Mnohí sa v komentároch zmieňujú o palpitácii, ktorá súvisí s nepravidelným búšením srdca. Môže spôsobovať bolesť na hrudi alebo motanie hlavy, ktoré sú viditeľné takmer na každom Eugeniinom videu

Predtým než odišla na posledné liečenie, zverejnila video, na ktorom mala fialové nohy a nažlto sfarbené očné bielka. Mnohí to v komentároch pod videom opisujú ako zlyhávanie orgánov.

Eugenia Cooney,anorexia,zena
Zdroj: Youtube/Eugenia Cooney

Ľudia v komentároch na Youtube jej dávajú už len niekoľko rokov života. Eugenia sa teraz sústreďuje na Tiktok či Instagram a naďalej pokračuje vo zverejňovaní fotiek a videí, kde ukazuje svoju hrozivo vyzerajúcu postavu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia