Nová reštaurácia v srdci Bratislavy má luxusný interiér a výnimočnú rodinnú atmosféru. Majitelia stavili na koncept stredomorskej kuchyne a michelinského šéfkuchára Dávida Ivána.
V centre Bratislavy sa minulý štvrtok 8. februára otváral nový podnik a Refresher nechýbal na guest liste. Majitelia známej talianskej reštaurácie La Piazza (bratia Bekim a Benjamin Šabaniovci) sa tentoraz do hlavného mesta rozhodli priniesť jedinečný koncept stredomorskej gastronómie.
Ich novinka Narbon, ktorá leží v srdci Starého Mesta na Laurinskej ulici, ukrýva eleganciu, luxusný dizajn a zároveň výnimočnú rodinnú atmosféru.
Trojkombinácia, ktorú ocení nejeden milovník štýlu a skvelého jedla, ti ponúka variáciu chutí mediteránnej oblasti a aj poetickosť, ktorú neucítiš len na tanieri, ale aj v samotnom priestore. Pre majiteľov je totiž reštaurácia stelesnením toho, ako vnímajú dokonalý priestor na oddych.
„Je to miesto, kde sa architektúra spája s moderným mediteránnym šarmom a kde kvalitné jedlo sprevádza vynikajúci servis.“
Stredomorie však odznieva aj v samotnom názve Narbon. Ako nám bratia Šabaniovci prezradili, ide o označenie, ktorým Vikingovia nazývali mediteránnu oblasť v čase, keď v nej obchodovali. Toto zvučné slovo v dvojici zarezonovalo natoľko, že ním pomenovali svoj najnovší projekt, ktorý predstavili vo veľkom štýle.
Oficiálnu otváračku moderovala Soňa Müllerová a samotnú degustáciu nám obohatila hudobná vložka, o ktorú sa postarala vychádzajúca spevácka hviezda Thia Vittek.
V článku ti povieme o samotnej degustácii, predstavení menu a vizuáli interiéru, ktorý pokojne môžeme označiť za jeden z najkrajších na slovenskej gastronomickej scéne. Ešte predtým si však spresníme aj to, čo to vlastne „tá“ stredomorská kuchyňa je.
Skôr než spoločne navštívime novú stredomorskú reštauráciu, by sme ti však radi pripomenuli, že tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti naše reportáže zo zaujímavých miest páčia, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.
Mediteránne menu ako filozofia reštaurácie
Pri pojme mediteránna oblasť (alebo Stredomorie) si mnoho z nás vybaví slnečné lúče, dovolenkovú atmosféru a neutíchajúci šum mora. K tomu patrí aj skvelé víno, horkasté olivy, čerstvo ulovená ryba, množstvo zeleniny a ovocia, ale aj kvalitné syry, lahodné cestoviny či korenistá šakšuka.
Stredomorská gastronómia je totiž variáciou niekoľkých krajín, ich kultúr a špecifických kulinárskych tradícií. Hneď na prvú si predstavíš Grécko a Taliansko, susedné Chorvátsko, ale aj Španielsko, Libanon či Albánsko.
„Na prvých šesť mesiacov máme vybraté menu, ktoré reprezentuje našu myšlienku. Všetky chody sú niečím špecifické, ale zároveň chceme, aby to celé pôsobilo ako ladený celok, aby to dávalo zmysel. Po čase ponuku obmeníme,“ hovorí jeden z majiteľov Narbonu.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Prečo v podniku Narbon cítiť rodinnú atmosféru.
- Ako nám chutilo degustačné menu a ktorý chod považujeme za topku večera.
- Aký jediný dezert nájdeš v à la carte a koľko si zaň zaplatíš.
- Cena ktorého pokrmu nás prekvapila.
- Ktorý michelinský šéfkuchár sa postaral o menu v Narbon.
- Prečo je interiér reštaurácie jeden z najkrajších na Slovensku.